Начало По места Съветниците от ВМРО – Бургас сезират за сериозни несъответствия при гласуването на...

Съветниците от ВМРО – Бургас сезират за сериозни несъответствия при гласуването на ОбС

За сериозни нарушения при отчитано на гласуванията по време на последното заседание на Общинския съвет – Бургас, което се е провело онлайн, алармират общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов. Поради тази причина те отправят искане към кмета да бъде извършена спешна вътрешна проверка на системата и на резултатите от гласуванията на сесията, провела са на 25 януари.

Съществуват сериозни съмнения по отношение на редовността на резултатите от проведените гласувания, съответно и в самата законност на взетите решения, аргументират се съветниците от ВМРО.

Дракалиев и Стоянов в писмото си изброяват и примери за такива несъответствия и прилагат доказателства. Например те самите по една от точките в дневния ред са гласували „въздържал си“, а системата е отчела, че не са участвали в гласуването.

Те настояват точките от дневния ред, при които се отчете несъответствие в гласуването, да бъдат върнати за ново обсъждане.

Текст на искането >>>

До кмета на община Бургас

ИСКАНЕ

от

д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов – общински съветници от ПП „ВМРО – Българско национално движение“

Уважаеми г-н кмете,

както знаете, заседанието на Общински съвет – Бургас от 25 януари 2022 г., което се проведе чрез онлайн системата за електронни заседания, премина при постоянни разминавания на звук, картина, изказвания, гласувания, прекъсвания, повтаряния, невъзможност за някои съветници да участват в дебатите и в самите гласувания и пр. Поради това възникнаха сериозни съмнения по отношение на редовността на резултатите от проведените гласувания, съответно и в самата законност на взетите решения.

И наистина, има скандални несъответствия между проведени гласувания и отчетения от системата резултат от тях! Това установихме при проверка на произволен въпрос, а именно т. 9 от дневния ред.

Това е докладна записка 08 – 00 12395/17.01.2022 г. от кмета на община Бургас относно „Отдаване под наем на недвижим имот – общинска собственост, представляващ арт-кафе, ситуирано в югоизточния край на ул. „Алеко Константинов“ на ъгъла с ул. „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Бургас, за срок от пет години чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване.“

В приложената от нас разпечатка от системата с резултат от гласуването е отбелязано, че по докладната са гласували 36 души, от които 33 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 2 „против“, като е отбелязано поименно кой как е гласувал.

Съвсем различен обаче е реалният резултат от гласуването, в което всеки може да се убеди от видеозаписа от заседанието, намиращ се на адрес:

Гласуването по т. 9 започва от 1:51:50 ч. и продължава около минута, като председателстващият г-н Д. Грудев обявява като резултат 26 гласа „за“, 1 „против“ и 7 „въздържали се“.

Тъй като по същото време на екрана се вижда и кой от съветниците как е гласувал, установихме следните фрапиращи разлики между видеозаписа и отчетения от системата за електронно гласуване резултат:

  1. Съветниците А. Душепеев, В. Пренеров, С. Сотиров, Д. Георгиев и И. Вагенщайн не са участвали в гласуването, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;
  2. Съветниците К. Андонов, К. Калудов и Хр. Секлемова са гласували  „въздържали се“, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;
  3. Самите ние (ГеоргиДракалиев и Николай Стоянов) сме гласували „въздържали се“, но системата е отбелязала, че изобщо не сме гласували.

Г-н кмете, изнесените данни действително говорят за едно опорочаване на процеса на вземане на решения, които при това засягат града и общината. Това всява сериозни съмнения в законосъобразността им.

Ето защо настояваме да възложите спешна вътрешна проверка на системата и на резултатите, не само от гласуването по споменатата т. 9, а и от всички точки от проведеното заседание на Общинския съвет. В случай, че бъде установена незаконосъобразност при приемането на някои от тях, настояваме да изпълните дадените Ви правомощия, съгласно чл. 45 ал. 5 от ЗМСМА, и да ги върнете на Общинския съвет за ново обсъждане!  

Очакваме да бъдем официално уведомени за резултатите от проверката и за това как ще обезпечите безпроблемното провеждане на бъдещите заседания на Общинския съвет.

27.01.2022 г.                                                         Г. Дракалиев

                                                                               Н. Стоянов

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари