Начало По места С „Училище за възрастни хора“ две дами от ВМРО – Велинград дават...

С „Училище за възрастни хора“ две дами от ВМРО – Велинград дават пример за социално предприятие

Мнозина са останали с грешната представа, че една компания съществува, само за да прави пари. Макар това да е важен резултат от съществуването ѝ, трябва да погледнем по навътре, за да намерим истинските причини за нейното съществуване. Тогава неминуемо ще стигнем до извода, че група хора се събират и основават някаква институция, която ще наречем компания, за да могат заедно да постигнат нещо, което не биха могли да постигнат поотделно. Така те дават своя принос към обществото.

Изхождайки от този фундаментален цитат на Дейв Пакард, съосновател на Hewlett-Packard Company, две дами от женска организация на ВМРО във Велинград – Дафинка и Мария, създават първото социално предприятие „Училище за възрастни хора“ преди точно една година.

Специален гост на откриването на социалното предприятие бе заместник-министърът на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Леко неуверено и плахо двете момичета тръгват по неутъпкания път към социалното предприемачество. Социалното предприятие започна производство на икони, изработени върху керемиди на над 300 години, носещи духа на българската история и християнската вяра. Успешно сливат в едно социалното предприемачество и женската организация на ВМРО. Всички членове на малката им, но сплотена организация се включват на доброволни начала за изработката на иконите, които са уникални.

Дафи и Мария вярват, че успехът е следствие от многобройни фактори, но най-важният е обединението и грижата за другия. Ето защо показват лично отношение към всяка дама като организират всеки месец различно безплатно събитие за тях, като пикник в гората, сафари с руски джипове, екскурзия с теснолинейка, посещение на концерт и др. По този начин успяват да изградят вяра у техните членове както в каузата ВМРО, така и в стремежа към изграждане, усъвършенстване и развитие на социалното предприятие.

В момента продукцията им се предлага в различни търговски обекти, онлайн сайтове и хотели.
Така също двете амбициозни дами имат и фирма за организиране на сафари с руски джипове УАЗ, дейността на която е абсолютна сензация сред чужденците. Всеки техен клиент получава продукт от социалното им предприятие – икона, изработена върху керемида на над 300 години. Всички остават силно впечатлени от една страна, че продуктът е изцяло ръчна изработка от социално насочено предприятие и от друга – че носи в себе си българщината.

В момента освен доброволния труд на членовете на женската организация на ВМРО Велинград, „Училище за възрастни хора“ се разраства и към момента в него работят и се обучават по програма за заетост към Агенцията по заетостта още три дами. След като приключат обучението си, те ще бъдат готови да продължат каузата на социалното предприемачество.

Прекрасна е идеята и каузата, с която са се захванали двете чаровни, талантливи и можещи дами от женската организация на ВМРО – Велинград Дафинка и Мария, съхраняваща и предаваща българщината за идните поколения.

От Националната женска организация на ВМРО им желаят успех в развитието и популяризирането на социалното предприемачество в България и все така да са ентусиазирани в „съхраняването на корените и крилете“, носещи духа на българската история и християнската вяра.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари