Начало По места С 47 гласа „за“ Столичният общински съвет прие предложената от ВМРО декларация...

С 47 гласа „за“ Столичният общински съвет прие предложената от ВМРО декларация за Македония

На днешното си заседание Столичният общински съвет с 47 гласа „за“ прие предложението на съветниците от „Патриоти за София“ за декларация по отношение на условията за евроинтеграция на Република Северна Македония в Европейския съюз. Единствено общинските съветниците на „Демократична България“ не гласуваха.

Декларацията ще бъде изпратена до Народното събрание и Министерски съвет. В нея столичните общински съветници призовават: Не допускайте извършването на национално предателство! Българският народ няма да го прости!

Категорично въпросът е от висока обществена значимост и отговаря на изискванията на закона и правилника за произнасяне от страната на общинския съвет, се казва в предложението на съветниците от ВМРО в СОС. Според тях с приемането на декларация ще бъде изразена позиция по важен политически въпрос.

В предложението от общинските съветници Карлос Контрера, Димитър Антов, Владимир Митов, Михаил Петров и Борислав Иванов са изнесени и следните аргументи в подкрепа на приемането на такава декларация:

Що се касае до компетенциите и въпросите от кръга на правомощията на СОС, то започването на преговори с Р Северна Македония има отношение и към местната политика по отношение на немалкия брой граждани на Р Северна Македония с българско гражданство, регистрирани по постоянен и настоящ адрес на територията на Столична община, от гледна точка на транспортната свързаност (шосейна и железопътна) София се явява част от коридор номер 8, който е разглеждан като приоритет от ЕС и ЕК и т.н. Ето защо е законосъобразно и целесъобразно Столичния общински съвет да изрази под формата на декларация позиция. Към настоящия момент българската държава има приета Рамкова позиция по отношение на членството на Р Северна Македония в ЕС и декларация в тази връзка, приета единодушно от 44-тото Народно събрание.

Текст на приетата декларация:

Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-тото Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна до преди няколко месеца.

За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от страна на властимащите у нас от основните принципи, залегнали в Договора за добросъседство между Р България и РС Македония.

След десетилетията на насаждан антибългаризъм, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание в Македония; след целенасочената подмяна на историята; македонистката пропаганда в училищата и по медиите от другата страна на границата днес ставаме свидетели на нещо още по-опасно. А именно – изпълнителната власт, в лицето на министър-председателя Кирил Петков, вече е предала българския национален интерес в Македония. Въпрос на дни или най-много на един-два месеца е това правителство да даде зелена светлина за започване на преговори между Скопие и Брюксел.

Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства, ние сме силно притеснени за бъдещето на нашите сънародници от другата страна на границата. Това са все принципи, които категорично не се прилагат в Република Северна Македония спрямо местните българи. Въпреки Договора за добросъседство, в страната не се прекратяват различните форми на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, включително и в медиите. Македонското правителство осуети общото честване на най-високо политическо ниво на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, а след края на церемонията беше извършено посегателство срещу българския трибагреник. Действие, за което не е известно да е потърсена наказателна отговорност от извършителите.

Ето защо ние, общинските съветници от Столичен общински съвет, считаме, че прибързана подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бориха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да припознае историческата истина. Тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромната част от народа в географската област Македония. И днес немалка част от гражданите на Северна Македония са запазили българско съзнание или родов спомен. И техните права и достойнство следва да се зачитат. Повече от 120 хиляди македонци са получили българско гражданство, доказвайки българския си произход. В същото врече едва малко над 3 хил. са се осмелили да се декларират като българи при преброяването в РСМ, което е също много ясен знак за пълзящия репресивен македонизъм. Скопската пропаганда е пагубна и тя не спира да работи срещу българския национален интерес. За съжаление обаче вече и с помощта на българското правителство и то на най-високо ниво. Това за нас е национално предателство.

Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на РС Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на РСМ, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие.

Необходимо е също бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми. Важно е да има и продължаващо активизиране на икономическите и културните връзки – в противовес на столетната блокада срещу България и всичко българско. Всичко това следва да е обвързано с конкретни срокове и резултати.

Всичко друго означава продължаващо обезбългаряване. Нещо по-лошо: освен че хората с българско самосъзнание и гражданство са дискриминирани днес от страна на властите в Скопие, там продължава и десетилетната политика българското да се заличава и със задна дата. Затова и нашата позиция спрямо Скопие не е просто недоразумение за историята. Това е отстояване на ценности и истини. България защитава именно европейските ценности: човешките права, свободата, истината, спазването на договорите.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Вие сте длъжни да направите всичко възможно да защитите българския национален интерес в Македония и едва след това да се грижите за стабилността на Западните Балкани и бъдещето на ЕС.

Призоваваме Ви: Не допускайте извършването на национално предателство! Българският народ няма да го прости!

Ние, общинските съветници в Столична община, изразяваме тази позиция, като глас на голяма част от българското общество.

По темата:

И в Сливо поле Общинският съвет прие декларация относно членството на РСМ в ЕС – 30 април 2022

И Горна Оряховица, и Карлово с декларации относно членството на РСМ в ЕС – 30 април 2022

Община Септември прие декларацията за Македония с пълно единодушие – 29.04.2022

ОбС – Кюстендил призовава да не се избързва с приемането на РСМ в ЕС – 29.04.2022

ОбС – Габрово прие декларация за членството на РСМ в ЕС – 28 април 2022 (решениетодекларацията)

И Шуменският общински съвет с декларация: РСМ в ЕС – само ако изпълнява Договора за приятелство – 28.04.2022

ОбС – Русе прие предложената от ВМРО декларация за Македония – 20.04.2022

Общинският съвет в Пловдив прие декларация на ВМРО относно членството на РСМ в Европейския съюз – 19.04.2022

ОбС – Благоевград с декларация: Не допускайте национално предателство за Македония – 18.04.2022

Съветници от ВМРО предлагат ОбС – Русе да приеме декларация относно членството на Македония в ЕС – 13.04.2022

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir