Начало Блог Тодор Александров – в името на националното единение

Тодор Александров – в името на националното единение

140 години от рождението на некоронования крал на македонските българи – Тодор Александров

Тодор Александров е символ на непримиримостта на българския характер, жаждата за свобода и копнежа към национално единение на нацията.

Пак дойдоха комити. Повечето бяха млади хора. Само той имаше брада. Казаха, това бил Старио. И четниците му викаха така. И никой не прави нищо, без да пита Старио. Какво ще вечеряме? Питайте Старио! Какво да се направи с онзи човек? Питайте Старио! Живо се заинтересувах да узная кой е, джанъм, Старио. Установи се, че Старио не е никой друг, а сам Тодор Александров – главатарят на всички комити

Tака четникът Димитър Медаров описва първата си среща с Тодор Александров.

След Гоце Делчев той е най-авторитетният и легендарен водач на българите от Македония борещи се за освобождение първо от турско, а след това от сръбско иго. Дотолкова авторитетен, че още преди да навърши 40 години, започват да го наричат почтително Старио. А около действията му като революционен водач се носят легенди. Под  неговото ръководство са организирани и извършени атентатите в Щип (1911) и Кочани (1912), които са един от поводите за избухването на Балканската война (1912-1913).

Житейският път на Тодор Александров Попорушев започва на 4 март 1881 година в Ново село, Щипско. Учи основно образование в Щип и Радовиш, след което през 1898 година завършва българското педагогическо училище в Скопие с отличен успех. Едва 16-годишен се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Там го въвежда самият директор на училището Христо Матов. След завършване на образованието си Александров е разпределен като учител във Виница, а през 1903 година преподава в Кочани, като се занимава с организирането на населението от тези райони и изграждането на канали за пренасяне на оръжие от свободна България към вътрешността на Македония. На 23 години вече е професионален революционер. В периода 1903-1904 година е избран за член на околийското ръководство на ВМОРО в Щип, а три години по-късно е издигнат за окръжен войвода на Скопския революционен окръг. Тогавашните ръководители в организацията го определят като прагматичен и способен организатор, а в своя статия българският революционер Павел Шатев отбелязва, че „той гледаше на нещата много по-реално и искаше да бъде полезен и на делото, и на своите близки, и не му се искаше да прави експерименти. Неговият трезвен ум работеше непрекъснато и той не губеше своите свободни часове, а постоянно работеше и мислеше как да може изобщо да бъде полезен на освободителното движение.”

Проф. Георги Марков изтъква, че Тодор Александров е бил дипломат с голяма роля за защитата на националното ни обединение по време на Балканските войни и Първата световна война, запис „Златен фонд” на БНР, 1999 година:

В началото на 1911-а заедно с Христо Чернопеев и Петър Чаулев е включен в състава на Централния комитет (ЦК) на революционната организация. Заради активната му дейност в Пиринския край, по време на Балканската и Междусъюзническата войни, получава прозвището Пиринския цар, дадено му от населението по тези земи. Той организира четници, които действат с българската армия. Начело на ВМРО Тодор Александров води отчаяна борба против чуждото господство в Македония в името на запазването на българския национален дух на населението. Сам той начело на революционните чети на ВМРО продължително време пребивава в Македония, повдига духа на населението, осуетява денационализацията и асимилацията на местното българско население.

След влизането на България в Първата световна война (1915) Александров е мобилизиран и служи в щаба на действащата Българска армия, като подпомага бойните ѝ действия на територията на Македония. Когато страната ни капитулира, той е арестуван като един от виновниците за националната катастрофа и е вкаран в затвора, но успява да избяга.

Издателят Иван Николов, говори за заслугата на революционера за възстановяването на ВМРО в най-безнадеждното за българската национална кауза време, запис „Златен фонд”, 1999 година:

През 1919 година Тодор Александров заедно с Александър Протогеров и Петър Чаулев възобновяват вътрешната революционна организация в Македония под името Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО). Докато другите двама членове на ЦК действат в чужбина, Александров се установява в България и заема ръководна роля в организацията. Под негово ръководство са привлечени много млади членове, готови да загинат за свободата на Македония. Тайната мрежа от комитети, четите и многобройните сътрудници и агенти на ВМРО в България, Сърбия и Гърция правят Организацията сериозен фактор в политическия живот на Балканите и полагат основата за последващата дейност на Иван (Ванче) Михайлов.

По това време на власт в България е БЗНС, което влиза в остър спор с ВМРО. Политиката на земеделците за изкарване на страната от международна изолация, но с цената на отказ от реална защита на българското население в Македония е строго осъдена от ръководителите на Вътрешната организация. Тодор Александров открито се обявява против вътрешната и особено против външната политика на правителството начело с Александър Стамболийски, като се включва в подготвения преврат срещу земеделското управление. Под неговото непосредствено ръководство след свалянето на земеделците от власт на 9 юни 1923 година ВМРО участва активно в потушаването на юнските и септемврийските бунтове в страната, а отделни членове на организацията се свързват дори с убийството на сваления министър-председател Стамболийски в родното му село Славовица.

Намесата на ВМРО във вътрешнополитическия живот на България подронва авторитета ѝ като националнореволюционна и патриотична организация и създава предпоставки за нейното разцепление. За да избегне този процес, Тодор Александров предприема сондажи за сближение с комунистите както в страната, така и на Балканите, в резултат на което се стига до подписването на Майския манифест през 1924-а. Документът апелира към обединение на всички крила на македонското освободително движение в единен балкански революционен фронт и към тясно сътрудничество с Коминтерна.

Резултатите от тази стъпка са крайно неблагоприятни и поразен от отрицателния ефект на действията си, лидерът заедно с генерал Александър Протогеров излизат с декларация, че се отказват от подписите си под този документ. Въпреки тези действия Александров не успява да спечели загубеното доверие на Двореца и на правителството на проф. Александър Цанков, което води до трагичния край на видния революционер.

На 29 август 1924 година Тодор Александров заедно с генерал Александър Протогеров тръгват от София за конгреса на Серския революционен окръг. На 31 август те пристигат в Мелнишко, където към тях се присъединяват Динчо Вретенаров и Щерю Влахов, изпратени да ги заведат на мястото на конгреса. По пътя, когато спират да починат край село Сугарево, отекват злокобните изстрели на Вретенаров и Влахов.

Така загива един от най-изявените лидери на македонското националнореволюционно движение, допринесъл в значителна степен за утвърждаването на българщината в Македония. С това убийство се слага началото на тежко и продължително разцепление във ВМРО и на кървави разправи с членове на организацията – Горноджумайските събития, убийствата на Димо Хаджидимов, Александър Буйнов, Чудомир Кантарджиев и много други, което навреди в голяма степен на освободителното дело на Македония и на България.

Дъщерята Мария Александрова-Коева си спомня за краткия, но чудесен период когато цялото семейство е било заедно, запис „Златен фонд”, 1999 година:

Той бе добре приет в колибите, макар че го знаеха и в дворците;  и той не остави дом, децата му не го познаваха, но го познаваха всички селяни в Македония. И Тодор Александров като Левски къташе едно мушамено тефтерче, на което със ситния си четлив почерк скрупульозно записваше кога, къде и какво е ял, кой ден колко цигари е изпушил, за да се знае колко народна пара е изхарчил за себе си. Пише историкът Дечо Добринов.

На фона на помръкналия български небосклон след втората национална катастрофа, когато след Първата световна война е подписан Ньойският договор (1919), който взема от България Беломорска Тракия и Западните покрайнини и налага огромни репарации, Тодор Александров е символ на непримиримостта на българския характер, жаждата за свобода и копнежа към национално единение на нацията.

Източник: БНР

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir