Начало Новини Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на прочутия Борис Маскръчки

Проектът с трима войводи на ВМРО се реализира с помощта на организационния секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Трима войводи на ВМРО оживяха в картина на именит художник от Благоевград. Авторът на портрета „Тримата войводи от Чучулигово“ (Георги Хазнатарски, Тома Радовски и Лазар Кунгалов) е българският иконописец и портретист Борис Маскръчки. Папа Франциск притежава копие от икона на „Св. Св. Кирил и  Методий“, която е дело на Маскръчки. Също така, негова икона е била дарена и при високопоставено посещение от българска страна във Ватикана.

Борис Маскръчки вече четвърта година зографисва черквата „Преображение Господне”, която се намира над планинско градче Крушево. Храмът се издига върху останки на основи от 12 век и възстановяването му започва през 1986 година с дарения и доброволен труд на жителите на Крушево.

В инициативния комитет участват и родителите на починалия в автомобилна катастрофа, уважаван от събратята ни в РС Македония певец Тоше Проески. През 2020 година Маскръчки нарисува портрет на войводата Тома Радовски, а сега тримата войводи от Чучулигово оживяха в нова негова творба по инициатива на Милчо Кунгалов – син на войводата Лазар Кунгалов.

Целият проект беше реализиран с подкрепата на Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО, комисар Александър Радовски – правнук на войводата Тома  Радовски и Александър  Янушев – експерт по българско изобразително изкуство и потомък на дейци и ятаци на ВМОРО и ВМРО.

А ето и малко история. Георги Хазнатарски е окръжен войвода, Тома Радовски и Лазар Кунгаловса районни войводи в Серския революционен окръг на ВМРО. Радовски и Кунгалов са първи братовчеди по майчина линия и  двамата са родени в село Радово, Серско. Гогата Хазнатарски е братовчед на Преподобна Стойна. Те са родом от село Хазнатар, Серско.

Източник: Труд

Припомняме, че през август месец депутатът Ангелов помогна и за печатането на книгата „Мице Чегански“. Тя бе издадена по случай Илинденско-Преображенското въстание. В нея се разглежда дейността на ВМРО през призмата на разследващите полицаи.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доходи, семейство, сигурност. ВМРО ще продължи да отстоява нормалността и в 45-ото Народно събрание

За нас номер 1 винаги е била и ще бъде България! С тези послания лидерът на Организацията Красимир Каракачанов...

Владимир Кисьов в Карлово: Българинът има голяма нужда от самочувствие, за да бъде по-силен

Водачът на листата на ВМРО в Пловдив област инж. Владимир Кисьов, който е от гражданската квота, се срещна с активисти на воеводите...

В Пловдив откриха предизборната кампания: Искаме бъдеще без гей бракове

С молебен в църквата „Света Троица“ в район „Южен“ ВМРО - Пловдив откри предизборната си кампания, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Във Варна предизборната кампания стартира с водосвет за здраве, успех и благоденствие

ВМРО – Българско национално движение - Варна, стартира днес официално предизборната си кампания с водосвет за здраве, успешни начинания и благоденствие, съобщава...

Александър Сабанов представи листата за Хасково

ВМРО - БНД има като основен приоритет в следващите четири години средната заплата да се повиши до 2 500 лева, а минималната...

Красимир Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен

Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен. Предложил съм стартираната процедура да  бъде прекратена...

ВМРО открива официално кампанията си на 6 март с ансамбъл „Българе“ и тенора Веселин Вачев

За начало на изборната битка войводите са избрали емблематичната Западна порта на стара Сердика. Уважаеми колеги,

Коментари