Начало Зеленото е родолюбие Унищожителни последствия от добива на шистов газ в САЩ

Унищожителни последствия от добива на шистов газ в САЩ

Близо 40 на сто от земетресенията през последните 5 години в американския щат Оклахома вероятно са свързани с добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване, се посочва в проучване, публикувано в научното списание „Science“.

От началото на годината в Оклахома са регистрирани 233 земетресения с магнитуд 3.0 или по-висока степен, което е два пъти повече от трусовете с такава сила в Калифорния, която се смята за сеизмичен център на страната. В същото време до 2008 г., когато започва масовото производство на нефт и газ в Оклахома чрез фракинг, в щата е имало не повече от едно земетресение с такава сила в годината.

В сондажите с хидравлично разбиване в Оклахома всеки ден се нагнетяват общо 19 милиона литра вода смесена с химикали на дълбочина между 2 и 3 километра. Налягането, създадено по този начин, буквално размества земните пластове и води до земетресения.

До този момент се смяташе, че нагнетяването на вода на такава дълбочина не представлява опасност за подпочвените водни запаси, но се оказва, че не е така. Вместо да се просмуква бавно през скалите, изчиствайки е от токсичните химикали, водата преминава бързо през проломите между скалите и така повишава сеизмичната активност.

Учените от университета Корнел смятат, че добивът с хоризонтални сондажи може да предизвика трусове в радиус от 35 километра.

Местни власти в САЩ и по-рано свързваха серията от земетресения с новите методи за добив на газ, въведени активно в страната през последните години. Публикуваният доклад за първи път дава научна обосновка на тези предположения.

При това проблемът бързо се задълбочава. Данните сочат, че от 2008 г. до 2013 г. в Оклахома е имало средно 44 земетресения с магнитуд над 3 годишно. Но само от началото на тази година те вече са 233.

Източник: Дарик финанс

Вижте още обзор по темата и рубриката „Зеленото е родолюбие“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари