Начало Новини Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена – 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

най-мащабното за последните почти 20 години.

В него участват над 2400 военнослужещи и около 700 единици техника. То има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования.

Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той наблюдава изпълнението на задачите от военнослужещите заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 26 октомври.

Министър Каракачанов поясни, че

са взети всички предпазни мерки срещу заразяване с COVID-19.

На военнослужещите са направени тестове предварително, като не са установени заразени. Заради съмнения в здравословното му състояние, един военнослужещ е бил отстранен от учението.

Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, но

това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения,

които са и вменени по конституция, категоричен бе министърът на отбраната.

На въпрос за готовността на армията да помогне в борбата с разпространението на COVID-19 министърът съобщи, че са направени необходимите разчети и

Българската армия ще окаже съдействие, ако такова ѝ бъде поискано.

Винаги имаме готовност за полеви болници. През пролетта направихме развръщане и ако се наложи, могат да бъдат развърнати отново, заяви министър Каракачанов.

Попитан за критиките, че се изразходват много средства за отбрана министър Каракачанов заяви:

Разходите, които прави Министерството на отбраната, са съобразени с бюджета и с националния план за достигане на 2% от БВП. Нищо повече не харчим. Това достигане на 2% ще се случи едва през 2024 г. Така че, ако някой си търси теми за предизборна кампания, да бъде така добър да не се занимава с армията. Нека се замисли какво е направил той и какво е пропуснал да направи, когато е управлявал държавата. Армията не може да бъде изоставена на произвола на съдбата заради голословни приказки на този или онзи политик. Армията беше нарязана, заплатите не бяха увеличавани. Учения не бяха провеждани, подготовката беше изостанала заради такива популистки изказвания. Няма армия в света, включително по време на криза, която да спира да съществува..

Основната задача, поставена с учение „Балканска стена“ е:

Цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в истински условия. В продължение на почти 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с друг батальон. След 18 години имаме възможности и ресурсно осигуряване. Това ни позволява цялата бригада да дойде на това учение, посочи бригаден генерал Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учение „Балканска стена“.

Днес бяха демонстрирани способности в един междинен етап в цялостното провеждане на тактическото учение с бойни стрелби.

Учение „Балканска стена“ продължава

с действия на отбранителна тематика, каза още бригаден генерал Цолов и благодари на медиите за интереса:

Така се виждат реалните възможности на Българската армия. Днес видяхте взаимодействието, работата на командирите, работата на щабовете. Това имаме като техника, това владеем до съвършенство. С това сме готови да изпълняваме нашите задачи. Когато българското общество ни даде нова техника, бъдете убедени, че ние ще я изучим и използваме, посочи още бригаден генерал Цолов.

Той  благодари на кметовете на общините Хасково и Стамболово, които са предоставили за ползване общински имоти извън района на полигона. Благодари и на МВР за организацията на движението по републиканската пътна мрежа. Също и на НКЖИ за подкрепата, оказана за предислоциране на техниката от пунктовете за постоянна дислокация до Учебен полигон Корен. Съществената работа по организацията на учението е извършена от Командването на Сухопътните войски. Реалното планиране и водене на боя – от ръководството на 61-а механизирана бригада.

Нека отдадем заслуженото и на българския войник,

сержант и офицер за техния висок професионализъм и всеотдайност към професията. Така ще е сигурно българското общество, че ние сме в състояние да изпълним нашите задачи, каза още той.

Бригаден генерал Цолов също подчерта, че са се съобразили с условията на пандемия, в които е проведено това мащабно учение, и са взели необходимите мерки за предпазване от заразяване с COVID-19.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната бяха посрещнати с почетен караул. След това командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов изнесе брифинг за провеждането на учението. Командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков представи състоянието на военното формирование. После бяха изпълнени тактическите действия. Тактическото учение „Балканска стена – 2020“ ще продължи до 30 октомври. Темата на учението е „Участие на 61-а механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”.

Утре, 27 октомври, министърът на отбраната, началникът на отбраната, гости и медии ще наблюдават демонстрации на способности на участници в учение „Балканска стена“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с Covid-19

70 милиона лева за борба с Covid-19 Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на...

Национален младежки комитет: Ньойският договор е повратен момент в борбата на нашия народ

Ньойският договор ще бъде забравен едва тогава, когато поемем отговорността, завещана ни от българските генерали, когато се преборим за моралните права и...

Нищо не е забравено! Нищо не е простено!

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! 101 години Ньойски диктат Днес се навършват 101...

Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания

Изпълнените обещания са онези неща, за които толкова години говорим от ВМРО Този мандат е символ на изпълнените обещания,...

Депутатът Искрен Веселинов и общинари стартираха ремонт на водопровод в Лесново

В с. Лесново стартира изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на с. Лесново. Етап I“. В Лесново на...

Когато видим промяна – добре дошли, казва Джамбазки към Македония

Времето на „ще“ отмина, зарича се българският евродепутат Когато видим промяна на нелепостите в учебниците по история в РСМ,...

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

Коментари