Начало По места Депутатът Мария Цветкова и кметът на Маломир в подкрепа на църквата в...

Депутатът Мария Цветкова и кметът на Маломир в подкрепа на църквата в селото

Църквата, която е обявена за паметник на културата от местно значение, почти не е ремонтирана от създаването си

Народният представител от ВМРО Мария Цветкова се включи в дарителската кампания за събиране на средства за ремонт на църквата „Свето Успение Богородично“. Църквата е в ямболското село Маломир, съобщават от „Ямбол Нюз“.

Православният храм, който е с над 130-годишна история се руши от години. Пропукани са стените и покривната конструкция, има риск течовете да увредят ценните икони и стенописи.

От спешен ремонт се нуждаят също камбанарията и основите на църквата.

Храмът, който е обявен за паметник на културата от местно значение, почти не е ремонтиран от създаването си. От дълги години проблемът се поставя от църковното настоятелство.

С благородната, но нелека задача се заема кметът на с. Маломир от ВМРО Тодор Налбантов, който е избран на местните избори през октомври 2019 г.

След като проектът за ремонт на храма не успява да получи финансиране по европейски програми и по проект на Министерството на културата, кметът започва инициатива за събиране на средства за реставрация на църквата. Той също се включва в дарителската акция заедно с жители на селото и бизнесмени от региона. Очаква подкрепа и от Сливенската епархия и митрополит Йоаникий. Към момента е събрана сумата от 17 000 лв. като Община Тунджа осигурява 5000 лв., а останалите са от дарения. Освен че подпомога финансово начинанието, ямболският народен представител Мария Цветкова го взима присърце. Тя е добре запозната с проблема и го се поставя от жителите на селото при всяка нейна среща с тях. 

църквата „Свето Успение Богородично“

Радвам се, че имах възможност да подпомогна тази благородна кауза. Близо век и половина православният храм в село Маломир пази християнската ни вяра и българския дух. Наш дълг е да го съхраним за идните поколения. Поздравявам кмета Тодор Налбантов, който е двигателят на това начинание. Както и църковното настоятелство за упоритостта да поставя проблема през годините и всички, които дариха средства за ремонт на църквата.

Надявам се, че скоро маломирци ще могат да посещават храма без притесненията, че може да паднат части от тавана въху главите им.

И без да се налага жените от селото да събират с кофи водата, която тече от процепите на покрива при дъжд. Особено важен е ремонтът и за запазване на иконите, уникалния дървен олтар и спасяването на впечатляващите стенописи. Това заяви Мария Цветкова и пожела успех на каузата.

Кметът Тодор Налбантов благодари за подкрепата на всички, които се включиха в дарителската кампания, на община Тунджа за отпуснатите средства и на строителния предприемач инж.Кольо Колев, чиято компания ще извърши ремонта като покрие разходите по дейностите, за които събраните средства няма да са достатъчни.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари