Начало Новини Цяла България се прекланя пред паметта на Васил Левски

Цяла България се прекланя пред паметта на Васил Левски

В цялата страна структурите на ВМРО организираха паметни събития и се включиха в общоградските мероприятия по отбелязване на 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Добрич

ВМРО – Добрич се преклони пред Апостола. На общоградското поклонение по случай 146 години от обесването на Васил Левски войводите поднесоха венци и цветя на паметника на Дякона. Групата бе водена от народния представител Йордан Йорданов, присъстваха още областния управител Красимир Кирилов, общинските съветници Тихомир Маринов и Пламен Николов, членове и симпатизанти на патриотичната организация.

Силистра

От ВМРО – Силистра отдадоха своята почит към най-святата личност от нашата история – Васил Левски. 146 години безсмъртие! Завинаги в сърцата на всички българи! Вечна слава, Апостоле!

Русе

С панихида и факелно шествие ВМРО в Русе отбеляза 146 години от гибелта на Васил Левски. Заупокойната молитва бе отслужена в храм „Св. Николай Чудотворец“. Десетки родолюбиви русенци засвидетелстваха, че Апостолът и делото му не са забравени.

След отслужване на панихидата членове и симпатизанти на ВМРО и много граждани се събраха на площад „Хан Кубрат“. Оттам с портрет на Апостола, знамена и факли шествието стигна до паметника на Свободата в центъра на Русе.

Народният представител Искрен Веселинов припомни заветите, оставени ни от Левски.

С падане на колене и сведени глави русенци се поклониха пред делото на Васил Левски и положиха цветя пред паметника на Свободата. Всички си пожелаха догодина честването да бъде пред новоизградения паметник на Апостола в Русе.

Кюстендил

С поднасяне на венци и цветя ВМРО – Кюстендил почете паметта на Апостола на свободата.

Босилеград

От ВМРО – Кюстендил посетиха и Босилеград, за да отбележат датата заедно с нащите сънародници от Западните покрайнини. На паметника на Васил левски в града бе поставен венец от името на Организацията.

Тутракан

ВМРО – Тутракан почете 146-годишнината от гибелта на Васил Левски с поднасяне на венец и едноминутно мълчание при Паметника на Апостола в града.

Шумен

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Шумен беше почетена паметта на Апостола на свободата. Организатори на общоградския ритуал по поднасяне на венци и цветя са Община Шумен и командването на шуменския Военен гарнизон. От ВМРО поднесоха венец на паметника.

Мирково

На 19 февруари заместник областният управител на София област Николай Борисов и председателят на ВМРО в Златица Николай Додеков се включиха в мероприятието организирано от община Мирково посветено на 146-тата годишнина от обесването на Васил Левски. За да зарадват учениците от ОУ  „Георги Бенковски“ – град Мирково, представителите на ВМРО им подариха трибагреници, които гордо да веят на всеки национален празник.

София

По традиция ВМРО – София почете паметта на Апостола на свобода в парк „Герена” в район „Подуяне“. В присъствието на областният председател Владимир Митов и общинската съветничка от „Патриоти за София“ Виолета Тодорова те склониха глава пред Дякон Левски. За поредна година Патриотите от ВМРО избягаха от светлините на прожекторите и трационно отбелязаха паметната дата в парк „Герена“. Те споделиха радостта си, че от година на година все повече хора се събират на това място, за да отдадат почитта си към Васил Левски.

Благоевград

Под наслов „Помни героите“ ВМРО организира образователна програма за деца от 1 до 8 клас от различни училища в Благоевград. Те се запознаха с историята на живота и дейността на Васил Левски, рецитираха стихове, посветени на Апостола, и изготвиха табло в чест на революционера.

Всяко дете собственоръчно написа на таблото фрази на Дякона, които са го впечатлили и вдъхновили.

На финал заместник областният управител на Благоевград Иван Стоянов връчи грамоти за любознателността и старанието на всяко дете участник във викторината.

Враца

Ученическо състезание, посветено на Васил Левски, се проведе за седми пореден път във Враца като част от „Програма за патриотично възпитание“ в областта. То бе посветено на живота и делото на Васил Левски „Чиста и свята република…“. Инициативата е под патронажа на народния представител Красимир Богданов. Организатори на състезанието бяха младежите от Ученическия общински съвет – Враца.

Замисленото състезание в три теми, посветено на живота, дейността, идеите и трагичната кончина на Апостола на българската свобода премина много емоционално за участващите отбори. Всеки отбор бе съставен от трима средношколци. Свои представители имаха седем средни училища от град Враца – ППМГ „Акад. Иван Ценов“, СУ „Никола Войводов“, СУ „Васил Кънчов“, СУ „Отец Паисий“, СУ „Козма Тричков“, СУ „Христо Ботев“ и ПГТР. Младежите демонстрираха както познанията си по история, свързани с Васил Левски, така и широтата на своите разбирания и мироглед. Някои от тях показаха завидно ниво на подготовка. Когато накрая компетентното жури в състав- Румяна Цветкова от РУО, Александра Петрова от Регионалния музей и Весела Пелова все пак определи победителите и крайното класиране, народният представител Красимир Богданов връчи наградите. Първото място спечели отборът на СУ „Христо Ботев“, втори се наредиха представителите на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, а третото място заеха СУ „Васил Кънчов“. Награди получиха всички участници в състезанието.

Врачански депутат подпомогна паметна вечер за Апостола

На 18 февруари по случай 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски Регионалният исторически музей бе домакин на тематична вечер под надслов „Духът на Апостола“. Официален гост на събитието бе и народният представител от ВМРО Красимир Богданов, който е сред дарителите за вълнуващата инициатива, зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, общинският съветник от ВМРО Красимир Ангелов. Залата на художествената галерия в РИМ- Враца едва побра желаещите да присъстват на емоционалната проява. Мнозина останаха правостоящи.

Организаторите бяха подготвили богата програма, която до голяма степен разкри пред присъстващите не само житейският път и революционните идеи на Васил Левски, но неговият вътрешен мир, както и нещата от живота, които той е харесвал. Пред очите на внучката на сестрата на Дякона се рецитираха стихотворения за него, пяха се любимите му песни, прожектиран бе и филмът на дванадесетокласничка от Видин, спечелил конкурс за Левски. В програмата участие взеха телевизионният водещ Даниел Спасов, Олга Борисова и Виолета Маринова, солисти от хор „Мистерията на българските гласове, ученици от Средно училище „Христо Ботев и популярният историк проф. д-р Пламен Митев от СУ „Св. Климент Охридски“.

Факелно шествие премина през Враца в памет на Апостола

По случай 146-ата годишнина от трагичната кончина на най-свидния син на Майка България Васил Левски ВМРО – Враца организира факелно шествие, което тръгна на 18 февруари от 18 часа от площад „Македония“. Импозантна гледка са преминаващите по централния булевард патриоти, които провокират вниманието на своите съграждани при годишнини от такива тежки дати в българската история. Множеството премина по централния булевард „Никола Войводов“ с развети национални знамена и флагове на ВМРО, скандирайки лозунгите :„За България – свобода или смърт!“ и „Героите не умират!“. Шествието завърши пред паметника на Апостола на българската свобода в градинката пред пощенската палата. То бе предвождано от народния представител от ВМРО – БНД Красимир Богданов, който произнесе на импровизирания митинг кратко, но пламенно слово за живота и делото на идеолога на българската свобода. Проявата завърши с обща снимка на участниците в шествието пред паметника на Васил Левски.

Септември

ВМРО поднесе цветя на паметната плоча на Апостола на свободатадо къщата в град Септември, която преди освобождението е била хан. Там са отсядали Васил Левски и Тодор Каблешков и са се срещали с дейци на местния революционен комитет.

Пловдив

Членове на младежката и студентската организация на ВМРО – Пловдив раздаваха картички на пловдивчани по повод 146-годишнината от смъртта на Апостола на свободата Васил Левски.

Инициативата се проведе пред паметника на революционера в централната градина, където се бяха събрали десетки общественици, ученици и граждани. Над 250 пловдивчани получиха от картичките с лика на Апостола.

Припомняме, че в Драгоман с помощта на ВМРО бе открит първият паметник на Васил Левски на територията на общината, а войводите от Котел се поклониха пред паметта на Апостола на мястото, където през 1872 год. Левски е основал Котленския революционен комитет.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е завила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir