Начало Блог Пилотен проект намалява агресията и задържа децата в училище

Пилотен проект намалява агресията и задържа децата в училище

 Чрез „Младите хора на България“ се постига двоен ефект – намаляване на агресията и задържане на децата в училище

Успяхме да стартираме изключително важен проект не само за Стралджа, а и за цялата страна – „Младите хора на България“. Пилотният проект има за цел справяне с агресията по т.нар. „Исландски модел“. Крайно време е не само да говорим, а да предприемем действия за справяне с агресията сред нас. Това каза в предаването „Делници“ по ТВ Евроком д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика.

В края на ноември дадохме старт на инициативата в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където 100% от учащите са цигани. Трябва да насочваме енергията на децата в правилната посока. Стараем се да приобщим и да ги интегрираме. Чрез този проект постигаме двоен ефект – намаляваме агресията и задържаме децата в училище. Още през 1992 г. в Исландия се наблюдават агресия, алкохолизъм, употреба на наркотици. Експертен екип от психолози прави анкета, чрез която пита децата с какво искат да се занимават в свободното си време. В отговорите се изразява желание за различни видове спорт, театрални изкуства, рисуване, пеене, танци и др. Впоследствие тази инициатива става национална програма, която се подкрепя от правителството. Започва изграждане на училищна инфраструктура, обхванати са 100% от децата и то безплатно, разказа Султанка Петрова.

При провеждане на регионална среща в Ямбол и Стралджа аз и моят екип посетихме махалата. Около 90% от семействата там са интегрирани, всички деца ходят на училище, има общинска полиция и за първа година там няма нито една кражба на селскостопанска продукция. Трябва да говорим и показваме добрите примери. Ако искаме да интегрираме циганската общност, трябва да вземем предвид следните въпроси – образование, заетост и справяне с гетата, коментира заместник-министърът. 

От началото на годината до октомври  184 000 души са започнали работа, а само от май до септември 147 300 дущи са включени в пазара на труда благодарение на добрата координация между Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане и чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и с бюджетни средства, заяви д-р Петрова. 

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари