Начало Европейски парламент Ще гръмне ли държавата след Гърмен?

Ще гръмне ли държавата след Гърмен?

Джамбазки пред Dnes.bg: Тлее гражданска война срещу циганите!

интервю на Александър Попов

Ангел Джамбазки е заместник-председател на „ВМРО – Българско национално движение“ и настоящ евродепутат. Той е един от малкото политици, който последователно вади на показ проблема с циганската престъпност, източването на хазната под формата на социални помощи. За разлика от голяма част от политиците той се среща с пострадали хора на място и често чува заканата: „Или ние, или те“. И не е изненадан от напрежението в Гърмен, защото то тлее още на редица места в България. Дори стига по-далеч – според него гражданската война тлее.

Г-н Джамбазки, как ще коментирате създалото се напрежението в Гърмен и защо партиите сякаш се правят на слепи за проблема?

И като ВМРО, и като Патриотичен фронт повторихме това, което сме казвали хиляди пъти – циганската престъпност е най-големият бич за обикновените хора и заплаха за националната сигурност. Има цели региони в България, които са абсолютна циганска автономия. Те не са една и две, там не властва българският закон, там няма държава, а се живее по техни родовообщинни правила. И тези хора налагат здрав тормоз и терор над останалите български граждани. Мога да изреждам до утре такива места, които са като бомби със запален фитил, не е само Гърмен.

Наистина през последните дни се забелязва недоволство и на други места в страната, хората се обединяват срещу ромския произвол.

Разбира се, че е така. В продължение на 20 години на българина му е отказана справедливостта. Когато има битово престъпление, полицията даже не идва да опише проблема. Казват, че е незначително и няма какво да направят. А крадците и обирджиите са ясни, не са марсианци. Това са български граждани от цигански произход. И всички виждат, че полицията и съдът си затварят очите. Кметовете по места пък се възползват от тях, защото им купуват гласовете.

Циганите източват бюджета чрез една фалшива програма, казва се „От социални помощи към заетост“. Има населени места, в които по 500-600 цигани са записани по нея като чистачи. Ако тези хора наистина чистеха, тези селища щяха да бъдат стерилни като операционна, прашинки нямаше да има във въздуха. И давам пример – 500 човека са включени в програмата в Розино, 250 са в Долни Цибър. Кметовете ги държат на хранилка, за да могат да гласуват за тях на изборите.

Ясно е, че има напрежение, ясно е, че властта си затваря очите, за да разчита на гласовете им. Ясно е, че лицемерни организации уж им пазят правата, но това някога ще избие и няма да е за добро. Не го казвам с оглед някаква сензация или да се правя на интересен пред медиите.

В случая има един елементарен въпрос, къде трябва да се търси решението?

Решението е: ред и ефективни присъди. Решението е намаляване на броя на общините дори, решението е жандармерия по населените места, но не тези показни истории, които вече сме гледали – разходят се малко и се приберат. Напоследък много се дава за пример Румъния. Там имаше бум на циганската престъпност в средата на 90-те години на миналия век. Започнаха да затварят цели области, жандармерия навсякъде, но с тях пътуваше съдия. И където има нарушители на закона – случаят се гледа на място. Решение е и възстановяването на принудителния труд, но като наказание. А не като общественополезен труд от сорта – да премете градинката пред МВР. Принудителен труд, в който да има норма – кубици пръст, камъни, асфалт… Да се използва тази работна ръка и провинилите се да не мислят за глупости.

Приложимо ли е обаче това у нас?

Естествено, че е приложимо. Нали постоянно ни дават САЩ за пример. Там дори наказанието е формулирано „тежък принудителен труд“. И осъдените най-често правят пътищата, чел съм и съм се интересувал от тази тема. И там не се смята, че това е нарушение на гражданските права. Казва се, че който няма трудови навици, извършва криминални деяния, се наказва с принудителен труд, за да оцени поведението си.

Може ли да се види подобна политическа воля за промяна преди избори?

Не ми се иска да звуча като врачка, нямам такива претенции, но преди избори подобни неща не се случват. Защото най-дисциплинираните избиратели са обитателите на циганските махали. И като видите кои партии печелят там, се стига до отговора кой купува техните гласове. То е ясно. В Гърмен конкретно става дума за ДПС. Там е лицето Ахмед Башев, който дори се опитва да направи някаква нова етническа група на религиозна основа. Купува гласовете им, има достатъчно клипове в интернет, които показват това. Другото място, където има силно напрежение, е Градец, където кметът отново е от ДПС. Страшно е положението и във Видинско, където има много циганизирани села. Там където видите модела на циганска битова престъпност, да знаете, че е намесена партията ДПС.

Преди изборите не се взимат мерки, но и след тях положението е същото.

То като не става и след изборите уверено си вървим към една гражданска война. Тя между другото вече си върви, просто няма фронтове и затова не се вижда много-много. И общо взето голяма част от медиите са си наложили автоцензура по тази тема и избягват да я споменават. В един момент обаче обстановката ще се нажежи и всички ще се сетят – тогава ще слушаме мъдри слова, ще гледаме загрижени физиономии, анкетни комисии, изследвания на въпроса, разследване на незаконни постройки… Мога да кажа отсега, без да съм гадател и без да съм архитект – вероятно 4/5 от постройките в циганските махали са незаконни, една огромна част от ТЕЛК-овите решения са фалшиви, хората не са инвалиди и грабят от социалната система. Вероятно една голяма част от самотните майки не са самотни, а живеят без брак, за да могат да взимат обезщетения в пълния размер за всичките си деца, чийто брой и имена не знаят. Вероятно всички тези хора гласуват под строй и си продават гласа и по този начин променят системата. И когато нещата не се случват по законния начин, става по другия и който си заравя главата в пясъка, ще плати по-скъпа цена. Или ще има ред и законност в държавата, или той ще се наложи от самосебе си, не може да има празнина.

Да, но когато се заговори по тази тема се намесват редица правозащитни организации…

Намесват се една шепа лицемери, хартиени либерали, расли по жълтите павета. Които не са стъпвали на село, дори и в кварталите на София не знаят какво се случва. Не са стъпвали във „Факултета“ и не знаят, че там има зона „Камбоджа“. Ако ги питате за гетото под моста на „Захарна фабрика“, където има набези и насилие постоянно – не го знаят, защото никога не са били там. А това е на 4-5 км от жълтите павета. Обаче се обаждат, говорят за права, за либерализъм. Всичко е щедро финансирано от неправителствени организации, с пари с чуждестранен произход.

Целта е да се запази статуквото?

Да, един вид защитават циганизацията на държавата.

Вие сте един от хората, които често се сблъсква с тях. Толкова ли не може да им се противодейства?

Разбира се, че може. Въпрос на държавна воля, нищо в една държава не е по-силно от нея. Никаква престъпност не може да се противопостави, ако има организирана държава. Полицейският апарат, съдът – цялата законна репресия е в ръцете на държавата. Ако има воля, този въпрос може да се реши в рамките на месец, но трябва да има последователни действия и стъпки. А това, което виждаме, са едни непрекъснати оправдания, ломотене на една шепа досадници по телевизията, безкрайни анкетни комисии, които изследват, разследват и сякаш не знаят, че има проблем. Но докога ще се залъгваме?

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Каракачанов: Преди 102 години Девета пехотна Плевенска дивизия записа златни страници в българската военна история

Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна...

Военният министър: Доброволната военна служба е нужна за българската армия

Доброволната военна служба е нужна за българската армия. Тя е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ. Това...

Андрей Слабаков е заместник-координатор в Специалната комисия за борба с рака към ЕК

Веднага след като е избран в началото на този парламентарен сезон, той е провел среща с двама национални координатори – експерти в...

Красимир Богданов, ВМРО: Македония продължава да спазва директиви от Титова Югославия

Депутатът от ВМРО смята, че ВМРО-ДПМНЕ води просръбска политика Северна Македония има още много да извърви по пътя към...

ВМРО – Младежи: Проф. Ивайло Дичев да се извини публично заради спекулата с историята на България по отношение на Македония

Настояваме преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски“ да бъде докладван на Етичната комисия! Наскоро във Фейсбук се появи интервю...

В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба.Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял...

Искрен Веселинов: Няма автоматизъм между резултата от референдума и промяната на Конституцията

Прокараната с измененията в Изборния кодекс поправка, даваща възможност за промяна в Конституцията чрез референдуми, според вносителя ѝ - Искрен Веселинов от...

Коментари