Начало Блог Ще има ли регистър на имамите и трябва ли държавата да финансира?

Ще има ли регистър на имамите и трябва ли държавата да финансира?

Ще има ли регистър на имамите, които са получили образованието си в чужбина? Трябва ли държавата да финансира?

Темата коментира в живо включване от Народното събрание в ефира на ТВ Европа народният представител от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Той е един от авторите на законопроекта на патриотите за промяна в Закона за вероизповеданията.

При спазване на закона за висшето образование има начин Висшият ислямски институт да бъде регистриран като висше учебно заведение или дисциплината да се преподава в който и да е български университет под контрола на българската държава, коментира депутатът.

Той е категоричен, че трябва да избягаме от това хората, които формират религиозното поведение у нашите сънародници мюсюлмани, да бъдат обучени извън страната – Саудитска Арабия, Турция или където и да е другаде.

Лансираната от вицепремиера Красимир Каракачанов идея е част от големия законодателен пакет за промяна на Закона за вероизповеданията, който Обединени патриоти са изготвили и в момента се съгласува с различни институции преди внасянето му.

Веселинов коментира и проблемите между имамите – тези, които са живели и са обучени в страната ни и другите, които идват отвън. Местните, които изповядват от десетилетия традиционната религия, се сблъскват с външните, които представляват нов клон на исляма, характерен с радикализъм. Всъщност радикалният ислям не е религия, това е идеология, поясни народният представител.

Изправени сме пред заплахата да си отгледаме революционна среда, насочена срещу мнозинството, срещу традициите на българския народ и срещу българските мюсюлмани. Заплахата тръгва от несоциализираните общности, каза Искрен Веселинов и даде като типичен пример циганските гета.

Обединени патриоти водят много конструктивен диалог с държавните институции, за да получат подкрепа за предлаганите промени в закона за вероизповеданията, увери Веселинов и изброи, че това са Министерството на образованието, Дирекцията по вероизповеданията, Министерството на финансите. Той обясни, че голямата задача, която трябва да се реши с промените, е опазване на националната сигурност.

Веселинов е категоричен, че за всяко вероизповедание трябва да се спре финансирането от външни източници. Ако има някакви дарения, то трябва да са за конкретна цел, да се изразходват под контрола на Сметната палата и във всеки един момент да бъде следен източникът от нашите служби за сигурност.

Запитан за това дали българската държава трябва да има ангажимента да финансира, Веселинов посочи, че трябва да бъде гарантиран минимумът средства от страна на държавата, но той обобщи, че не става дума само за мюсюлманското, а за всички регистрирани вероизповедания. Като говорим за държавно финансиране, то трябва на първо място да е Българската православна църква, защото в Конституцията е записано, че традиционното вероизповедание в България е източноправославното християнство, каза народният представител. Според него справедлив метод на финансиране би бил пропорционално на броя граждани, изповядващи съответно вероизповедание, съгласно данни от последното преброяване в страната.

Целия разговор с Искрен Веселинов проследете във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари