Начало Блог Юлиан Ангелов е възмутен, че се опрощават задължения на Мюфтийството, натрупани от...

Юлиан Ангелов е възмутен, че се опрощават задължения на Мюфтийството, натрупани от съдебни дела срещу България

Ние сме против опрощаването на задължения, които са натрупани основно по съдебни дела срещу българската държава за връщане на вакъфски имоти. В парламента ВМРО гласува категорично против опрощаването на задълженията на вероизповеданията, защото считаме, че по този начин държавата толерира определени вероизповедания в България. Не може за едните да се опростят 8 млн., а за други – 100 хил. лв. Няма никакво равенство. Ние нямаме против държавата да помага и да се намесва в тези неща от гледна точка на националната сигурност, но когато става дума за една несправедливост от гледна точка на това, че Главното мюфтийство в България все пак има хиляди имоти, от които има немалко приходи, отпусната е държавна субсидия – около 6 млн. субсидия. 

Това каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по НОВА.  

Нормално е държавата да финансира религиозните общности, защото това гарантира националната сигурност, коментира Ангелов.

Ако ние оставим тези вероизповедания да се финансират извън България, тогава допускаме националната сигурност да бъде застрашена, обясни той и даде пример:

Знаете, че Турция се намесва през Главното мюфтийство години наред във вътрешните работи на България, като Турция отделяше много пари за Главното мюфтийство, което не е нормално. Защото тази религиозна общност ще прави това, което ѝ каже чуждата държава, откъдето идват парите. Средства са отпускани и от Саудитска Арабия, която обучаваше духовници, които после идваха у нас.

Юлиан Ангелов напомни, че Патриотите направиха предложения, повечето от които не бяха приети, всички духовни лица да се обучават в България, ако ще проповядват тук. А ако са чужди граждани, да има процедура да им бъдат легализирани документите и да бъдат проверени. Друго предложение от изключителна важност бе изсветляването на парите за вероизповеданията от чужбина или напълно да бъде забранено.

Друго предложение, което също не е било прието, е различен модел на регистриране на вероизповеданията. Депутатът бе категоричен, че трябва държавата да упражнява контрол върху тези неща. В момента по закон никой няма право да проверява вероизповеданията от къде имат приходи, какви разходи правят и т.н.

Това, за което Патриотите от ВМРО са успели да се преборят да залегне в закона, е да бъдат отчитани парите, отпускани от държавата като субсидия за вероизповеданията.

Самите вероизповедания застанаха срещу нашите предложения, защото не искат да има контрол над тях. Но те са български граждани и като такива, трябва да действат така, че да гарантират националната сигурност на държавата. България все пак е светска, не религиозна държава, напомни Юлиан Ангелов.

Народният представител декларира, че ВМРО е категорично против амнистиране на задължения на вероизповеданията и ще се прави постъпки да отстоява позицията си между първо и второ четене на закона.

В заключение Ангелов напомни, че дори сградата, в която е Главно мюфтийство, е незаконно предоставена – в разрез с желанието на дарителя – българин от Македония, който я е дарил на министерството на просвещението преди 9 септември 1944.

Целия разговор по темата гледайте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари