Начало Европейски парламент Юлиан Ангелов: Не бива да има граница между България и Македония

Юлиан Ангелов: Не бива да има граница между България и Македония

Интервю на „Русе Медия“ с русенеца Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО, народен представител, втори в листата на партията за евроизборите, по темата за интеграцията на страните от Западните Балкани. Ангелов е роден на 5 май 1975 година в град Русе. Завършил е русенското Спортно училище „Майор Атанас Узунов”, а след това и в СА „Д. А. Ценов“ Свищов. Той е едно от русенските остриета в националния парламент, където неуморно брани националните интереси на българските общности зад граница. ВМРО – Българско национално движение е с номер 3 в интегралната бюлетина. За Юлиан Ангелов преференциално можете да гласувате като отбележите 102 в полето с преференциите.

– Г-н Ангелов, Македония винаги е била приоритет за ВМРО – БНД, каква е позицията Ви за приемането ѝ в ЕС?

– Темите, свързани с Македония, винаги са били важни за ВМРО. За нас е важно братска Македония да бъде подкрепяна от България, да няма граница между двете държави, хората да живеят спокойно, роднините да си гостуват. От двете страни на границата живее един и същи народ – български, и приемането на Македония в ЕС ще донесе положителни резултати. Чрез европейските институции и възможностите на Европейския парламент е важно да защитим правата и интересите на българите в Македония, те да не бъдат подлагани на репресии и асимилация, както това се случваше през последните повече от 70 години. Разбира се подкрепяме еврочленството на Македония с ясните условия да се зачитат българската история и език, българското културно-историческо наследство, да спрат фалшификациите в учебниците по история, за да не живеят хората в лъжа и омраза.

– В края на февруари Народното събрание ратифицира протокола за присъединяване на Сeверна Македония към НАТО, с нито един против, но в отсъствието на БСП. Как коментирате?

Това беше важно решение за българските национални интереси, за Македония и за Западните Балкани. Без значение какви са вътрешните ни отношения между партиите в България е важно когато интересите на Западните Балкани се защитават, всички народни представители да бъдат в българския парламент и да подкрепят подобно решение. Верни на коминтерновската си политика, депутатите от БСП не бяха в пленарната зала, за да подкрепят братска Македония и по този начин за пореден път предадоха националните интереси. Когато става въпрос за сигурността на Европа, трябва всички да сме в залата и да гласуваме.

– Споменахте Западните Балкани, възможна ли е интеграцията на страните от тази част на континента в ЕС и при какви условия?

За ВМРО въпросът за Западните Балкани винаги е бил от значение, защото там живеят огромни общности от българи. За нас е много важно правата на гражданите в тези държави да се спазват, те да могат свободно и на глас да заявяват, че са българи, без да бъдат преследвани заради това. Западните Балкани са много важни за България, дори и чисто икономически. Ако тези държави подобрят отношенията помежду си, инфраструктурата, подобрят икономиките си, от това ще спечелят и техните съседи, каквато е и България. Коридор номер 8 трябва да е основен приоритет. За да влязат един ден тези държави в ЕС първо трябва да разрешат проблемите си от миналото, които столетия наред стоят между тях. Например спорните въпроси на Сърбия с Косово, Черна Гора и България, доскорошните проблеми на Македония с Гърция и България, проблемите в самата Босна и Херцеговина. Споровете между тях няма как да бъдат решени изведнъж. Договорът за добросъседство между България и Македония е добър пример за всички държави от Западните Балкани, че когато има желание и воля, отношенията между тях могат да се подобрят и този регион може да има добро бъдеще. Например няма как да подкрепим членството на Сърбия в ЕС докато не започне да спазва законните права на българското малцинство в Западните български покрайнини.

– От ВМРО неведнъж сте се застъпвали за правата на българското малцинство на територията на Сърбия, дайте примери за тяхното нарушаване?

През последните десетилетия Сърбия системно оказва натиск върху гражданите с изявено българско самосъзнание и върху представителите на Културния-информационен център на българите в Босилеград например. Не осигурява учебници, преведени на български език, за децата от българското малцинство там, които им се полагат по закон. Непрекъснато отправя провокации – за примери ще дам инцидента с арестуваните български лекари в Босилеград, редовното спиране от сръбските гранични власти на книги и други подаръци за българските деца от Западните покрайнини, забраната за чествания на български национални дати, манипулациите на избора на Националния съвет на българското малцинство и др. В тази връзка твърдата позиция на ВМРО е, че докато Сърбия не започне да спазва човешките и законови права на българите в Западните покрайнини, няма да получи нашата подкрепа за еврочленство.

– Има ли и положителни тенденции в отношенията ни със страните от Западните Балкани?

– Да, разбира се. Официалното връщане в употреба на името Цариброд – старото българско име на Димитровград (дн. Сърбия), е безспорен успех за българската кауза. Там живеят българи от векове и те трябва да пазят родовата си памет. С този акт се дава възможност „Цариброд“ да се изписва законно, с еднаква сила с настоящото наименование, в документи, на обществени сгради и пътни знаци, което е исторически пробив. ВМРО е основният фактор, който се грижи за правата на българите зад граница. Постигнахме признаване на българско малцинство в Албания, предстои това да направим и в Косово. Като положителна тенденция можем да отбележим, че след подписване на договора за добросъседство с Македония там почти няма случаи на репресирани граждани с българско самосъзнание.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Михов: Кирил и Методий са определени като български книжовници, учители, равноапостоли още през Възраждането

Трябва да си зададем въпроса защо толкова устойчиво българите възприемат Кирил и Методий като техните учители Реформаторското дело...

Мария Цветкова награди победители в крос „Диана“ в Ямбол

Мария Цветкова - народен представител от ВМРО, беше гост на най-старото атлетическо състезание в България. Тя награди с лични финансови средства първите...

ВМРО с нова структура в Струпец

Разраства се Организацията във Врачанско На 23 октомври в село Струпец, община Роман, беше учредена поредната нова структура на...

Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

Коментари