Начало Блог Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за...

Юлиан Ангелов: Правителството ще се запази, БСП се правят на борци за зелени идеи

Атака” все още са в управляващото мнозинство, няма причина да гласуват срещу кабинета, казва организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в интервю пред „24 часа“.

– Г-н Ангелов, поехте комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда след назначението на Емил Димитров-Ревизоро за нов екоминистър. Ще променяте ли работата?

– Засега не виждам причина работата на комисията да се променя. Досега – близо 3 г., е работила добре. Виждаме и законопроекта, който е важен за борба с контрабандата и сивата икономика – за горивата, той се прие окончателно от комисията и парламента тази седмица. Трябва да продължим работата си, за да може в България сивата икономика и контрабандата да се намалят в по-голяма степен. Така ще има по-големи приходи. Тези средства влизат в бюджета и се разпределят за инфраструктура, здравеопазване, социални дейности и др. Трябва да се изчистят и проблемите в приходните агенции, които са натрупани в последните 30 г.

– Остава ви близо година до края на мандата. Какво още трябва да се направи в тази сфера?

– Работата по тези въпроси не трябва да спира никога. За съжаление, повече от 3 десетилетия мерките, които са вземали всички правителства, не са били достатъчни. В последните години обаче процентът на контрабанда с акцизни стоки рязко намаля, а приходите в държавата се увеличиха. Когато има желание, всяко правителство може да направи много в тази сфера.

– Има ли трус в управляващата коалиция след ареста на Нено Димов, който бе от квотата на ВМРО? Неведнъж казахте, че той е бил изкупителна жертва и не сте съгласни само той да поема вината.

– Имаше напрежение и то ясно си пролича. Всички коментари, които от ВМРО сме направили, включително и председателят Красимир Каракачанов, са в тази посока. Вярваме, че заради проблемите в държавата от над 30 г,. да не кажа, че са заложени още по време на тоталитарния режим, накрая министър на екологията, който не е човекът, който сам трябва да се справя с тези проблеми, бе жертван за това да се смъкне общественото напрежение. И пое отговорността на всички хиляди служители в тези системи, правителства, които не са си свършили работата, както и общински кметове, областни управители и т.н. Той трябва да бъде разследван и ако е виновен, да понесе отговорност. Но не по този начин. Надяваме се да докаже своята невинност.

Искаме да видим

всички виновници

за проблема в

Перник,

а и не само за там – и на други места. Защо десетилетия наред институциите, ВиК операторите и всички други по веригата не са си вършили работата? Защо не са направили водни цикли, защо не са подменили водопровода, защо не са отстранявали аварии, при положение че има толкова големи загуби? Надяваме се разследващите органи да стигнат до всички виновници.

– Какво очаквате от Емил Димитров като нов екоминистър?

– Неслучайно се спряхме на него. Той е педантичен. Има опита да контролира, проверява, да следи. Заемал е много експертни длъжности, без значение кой е бил на власт. Той е човек, когото обществото одобрява и харесва. Това е важно. В такъв момент на поста трябва да застане човек, на който хората да имат доверие. Надяваме се той наистина да наблюдава всички тези язовири, за които отговаря МОСВ, да направи нужните предписания към институциите – предварително и превантивно да предприема действия, за да не се случи и на други места, както в Перник.

– Притеснява ли Ви вотът на недоверие, който тази седмица БСП внесе в парламента именно заради кризата с водата, боклука и мръсния въздух?

– Право на опозицията е винаги да търси скандалите, проблемите и съответно да иска вот на недоверие за тях. Не отричаме това, но не е редно в такъв момент, вместо всички партии да намерят решение на проблемите, те да се опитват да печелят политически рейтинг сред хората. Според нас такъв вот няма да мине. Правителството и мнозинството ще се запазят. Вотът ще бъде проформа, за да черпят политически дивиденти пред обществото. Проблемите, които са повдигнали, имат основание от гледна точка на кризата в Перник. Но там нещата са от десетилетия, включително когато и те са управлявали, не са предприели действия.

– А мръсният въздух и боклуците?

– Това са теми, които левицата иска да извади на преден план от гледна точка на това, че в момента и в Европа, и в света зелените идеи набират сила и подкрепа. Може би това е целта – хората да ги припознаят като борци за чистия въздух и срещу боклуците. България обаче не е позволила у нас да влезе нито един битов отпадък като тези, които са в контейнерите. Внасят се суровини от отпадъци. Преработват се и от тях се прави нещо. Друга част са за горене, както се прави в цяла Европа. Там това се насърчава.

При нас проблемът са тези, които незаконно изгарят отпадъци. Законодателството позволява да се изгарят не повече от 50%. В Европа няма такава забрана.

Категорично не

са внасяни и

медицински

отпадъци,

както опозицията твърдеше. За миналата година близо 80 хил. тона такива суровини са внесени у нас, а сме заявили за изнасяне близо 800 хил. тона отпадък. Трябва да гледаме на боклуците като суровина и да мислим как да го разделяме добре и да го използваме, както другите държави, за да има ефект върху икономиката и чистотата. Има проблеми с мръсния въздух във всички големи градове. Те са отдавна, откакто се използва твърдо гориво за отопление, когато са правени комплекси, без да се направят архитектурни решения, за да могат естествените течения, които чистят въздуха и мъглите, да не бъдат спирани. Въпреки това през последните 10 г. в големите градове въздухът става все по-малко мръсен. Все повече хора се отопляват на електрическа енергия, газ, пелети. Дните, в които се повишават нормите на замърсяване, са много по-малко годишно. Но все още има проблеми и трябва да се вземат мерки. Не е добре за здравето на хората дори 5 дни да са над нормата.

– Не останаха ли решаващи гласовете на вече независимите депутати от „Атака” за това дали ще падне правителството?

– Засега не съм чул, че „Атака” са напуснали управлението на страната. Те са част от него, имат свой министър и заместник-министър, областни управители и техни заместници. Не виждам причина те да не подкрепят мнозинството. Не са част от „Обединени патриоти”, но са част от управляващите.

– Водили ли сте разговори по този въпрос?

– Не. Отдавна сме прекратили разговорите с тях. Безсмислено е. За нас те са приключили отдавна. Ако водят разговори, може да са с ГЕРБ.

– Преди дни Васил Божков заяви, че „Левски” ще фалира, ако промените в Закона за хазарта, които вашият коалиционен партньор Валери Симеонов предлага, се приемат. И дори призова феновете да се срещнат с премиера Борисов. Притеснява ли Ви това? Симеонов обсъждал ли е промените с Вас и от ВМРО готови ли сте да ги подкрепите?

– Всеки има право да протестира и да защитава интереса си. Колегите ни от НФСБ смятат, че с тези промени ще има по-строг контрол върху хазарта. Може би и двете страни са прави, но трябва да се намери някакъв оптимален вариант, за да се защитят интересите на всички. Казали сме и нашите забележки по този законопроект. Предстоят разговори. От ВМРО също сме готови да се срещнем с хора, които представляват този бизнес, да чуем техните искания и да кажем нашите доводи.

– 13 000 души останаха без лични асистенти заради отлагането на Закона за социалните услуги по искане на ВМРО. В същото време Вие заявихте, че ще искате промени на текстове. Какви ще са те и няма ли допълнително да бъдат ощетени нуждаещите се от помощ граждани?

– Поискахме отлагането на закона с 6 месеца, за да може да се изяснят двусмислените текстовете. Знаете, че имаше родители, които виждат проблеми в текстовете, които могат да се тълкуват двусмислено, и мислят, че може да им се вземат децата. Министерството казва, че няма такава възможност, но въпреки това е хубаво да се намерят правилните текстове, за да не може нищо да се тълкува различно.

Една част от тези текстове действат още от 2001 – 2003 г. и подобни неща не са се случвали, но по-добре да се реши въпросът. Докато „Обединени патриоти” и ВМРО сме във властта, няма да допуснем да се отнемат деца. Ние бяхме и хората, които скочиха срещу Истанбулската конвенция, както и срещу Стратегията за детето именно заради заложени в тях проблеми.

– Не се ли демонизираха обаче малко социалните работници като хора, които отнемат деца? Неведнъж социалното министерство обясни, че при проблем първото, което се прави, е да се намери начин детето да остане в семейството си. Откъде тръгва това притеснение на хората, че ще им се отнемат децата?

– Случаите на отнемане на деца у нас са много редки. По-често това дори се случва в държави, които даваме като пример за демокрация. Когато обществото започне да усеща, че има проблем, и реагира, трябва да покажем, че няма да допуснем да има нещо подобно.

– Най-силно обаче се чуха гласовете на ромските общности. Един ден те дори изведоха децата си от училище.

– Това е проблемът с фалшивите новини. Когато излезе от сайт, който се представя за медия, хората споделят материала и често се чете само заглавието, без да се вижда това, което има надолу в текста. Това понякога се прави и от партийни централи. Удря се там, където населението е по-малко образовано. И затова се стига до такива случаи.

CV

Роден на 5.5.1975 г. в Русе

Икономист по образование

Организационен секретар на ВМРО – БНД, чийто член е от 1997 г.

Депутат в 43-ото НС от „Патриотичен фронт” и от „Обединени патриоти” в настоящото 44-ото НС

Председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабанда

Последни Новини

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

20 април (събота), Русе – велопоход „Помни героите“

ВМРО - Русе и сдружение „Вело Русе“ ще проведат традиционния велопоход Русе - Гюргево на 20 април. Под наслова...

Поредно безобразие на бившия военен министър Тагарев

Лъсна поредно безобразие на самозабравилия се бивш вече военен министър Тагарев – праща Военна полиция на журналисти, заради публикации в медиите срещу...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir