Начало По места Георги Дракалиев: Става ли за пиене водата от язовир „Порой“ и „Ахелой“

Георги Дракалиев: Става ли за пиене водата от язовир „Порой“ и „Ахелой“

Язовир „Порой“ сега се използва само за напояване

Изследвана ли е и кога водата от язовир „Порой“ и „Ахелой“ и установено ли е наличието на пестициди или биологични вещества, вредни за човешкия организъм. Този въпрос е отправил към шефа на ВиК инж. Ганчо Тенев общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев по повод включването на двата водоема към деривацията на  „Камчия“ за преодоляване на евентуална водна криза в региона. Това съобщават от „24 часа“.

Информацията била необходима преди общото събрание на Асоциацията на ВиК да вземе решение да предаде язовирите на водното дружество.

Общинският съвет трябва да вземе информирано решение за това какво точно да упълномощи по този въпрос своя представител в асоциацията.

Граждани на Бургас са загрижени за годността и качеството на водата в тези язовири, които се ползват само за земеделски нужди. А и за евентуалното наличие на пестициди в нея, за каквото наличие например, Вие самият съобщихте по отношение на недовършения яз. „Раков дол“, обяснява Дракалиев мотивите си за питането.

Кой заплаща разходваната вода от чешми в кв. „Победа“

, която местните използват дори за пране на килими. Както и оставят денонощно да изтича в канализацията, е другият въпрос, който задал общинският съветник на ВиК шефа. Миналата седмица ВМРО сигнализира за безконтролно изтичане на вода от нелегално монтирани кранове, които ромите използват за да не плащат вода.

Ето и цялото писмо:

    Чрез проф. д-р С. Турманова

    Председател на ОС – Бургас

До директора на „ВиК“ ЕАД-Бургас

ПИСМО

от

Георги Дракалиев – общински съветник, председател на ПК по общинска собственост, общински предприятия и дружества

Уважаеми господин директор,

Във връзка с вероятността от възникване на евентуална водна криза в областта през следващата година и обявените от държавата мерки за временно справяне с тази опасност, към нас постъпиха някои въпроси и сигнали. Oт една страна, става дума за намерението за изграждане на водопроводи от двата язовира „Порой“ и „Ахелой“, които да бъдат включени към деривацията на язовир „Камчия“.

Граждани на Бургас са загрижени за годността и качеството на водата в тези язовири,

които се ползват само за земеделски нужди и за евентуалното наличие на пестициди в нея, за каквото наличие например, Вие самият съобщихте по отношение на недовършения яз. „Раков дол“.

За свързването на тези язовири към деривацията, едно от нещата, които трябва да се случат е Общото събрание на Асоциацията по ВиК в областта да вземе решение те да бъдат предадени за експлоатация и поддръжка на управляваното от Вас дружество.

Ето защо, за Общински съвет – Бургас е необходимо да вземе информирано решение

за това какво точно да упълномощи по този въпрос своя представител в Асоциацията. Поради тези причини, считам, че от голям обществен интерес е да получим официално от Вас следната информация:

Изследвана ли е и кога водата от двата язовира „Порой“ и „Ахелой“ и установено ли е наличието на пестициди или биологични вещества, вредни за човешкия организъм?

Другите сигнали, постъпили до нас са по повод установеното разхищение на питейна вода в кв. „Победа“ от временните улични чешми, в което лично се убедих. По този повод, възникна следния въпрос, на който само Вие можете да отговорите:

Кой заплаща разходваната вода от тези чешми, която местните обитатели използват дори за пране на килими и оставят денонощно да изтича в канализацията?

Предварително Ви благодаря за съдействието!

С уважение:

10.12.2020 г.                                          Георги Дракалиев

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари