Начало Блог Александър Сиди: Българският народ раздава властта. Избори до дупка са най-лошият вариант

Александър Сиди: Българският народ раздава властта. Избори до дупка са най-лошият вариант

  • Абсурдни скандали сриваха доверието в 44-ото Народно събрание
  • Приоритетите на ВМРО са доходи, семейство и сигурност – предложенията ни са за 2500 лв. средна заплата и 700 лв. средна пенсия
  • Има два пола – мъж и жена! Джендър политиките вредят на устоите на българската държава и семейство!
  • Пловдивските депутати трябва заедно да работят за благото на града
  • В Пловдив можеше да има лидерски дебат на Античния театър
  • Красимир Каракачанов е най- успешният министър на отбраната, издигна престижа на професията „войник“
  • Към днешна дата отлагането на изборите би било сериозна грешка, призовавам българите да гласуват на 4 април

Александър Сиди бе депутат от 44-ото Народно събрание от ПГ на „Обединени патриоти“. Регионален координатор е на ВМРО. Водач на листата на ВМРО в 16 МИР Пловдив-град. Интервю за „Пловдив Прес“.

– 44-ото Народно събрание вече е история. Каква е Вашата оценка за работата на депутатите и защо парламентът продължава да е институцията с най-нисък рейтинг?

– По принцип във всяка една парламентарна демокрация доверието към парламента не е голямо, защото това е мястото, където се случват всички политически страсти и се отпушва напрежението в обществото. Който и парламент да разгледаме, неговият рейтинг не е много висок. Разбира се, тук критиката е много сериозна към нас, защото българският парламент е с много по-нисък рейтинг, отколкото е нормално за парламентаризма. Причината за това са скандалите, а в 44-ото НС имаше понякога и абсурдни такива. Имаше една креслива опозиция, която вместо да показва грешките на управлението (а ние като част от управлението сме допускали грешки), вдигаше скандали, търсеше бързия медиен ефект, а не решаване на проблемите на хората.

Създаваше се ненужно напрежение, което сриваше доверието в парламента. Вина имат всички политици в последните 30 години

Това изкарва хората на улицата, защото проблемите на политическата класа не са от вчера. Въпреки критиките към Народното събрание, смятам, че то свърши своята работа. Имаше доста добри предложения, някои от които наши. ВМРО свърши много добра работа в 44-ия парламент, защитавайки българския национален интерес. Ще спомена темата с Македония и декларациите, които се гласуваха във външнополитически план, темата за доходите, промяната в закона, с която се премахна фигурата на вечния длъжник, увеличението на пенсиите на 300 лева, опитите ни да прокараме през НС доброволните отряди, които за съжаление, не се случиха. Всички тези предложения бяха добри и не мога да кажа, че оценката за Народното събрание е само негативна. 44-ият парламент ще бъде запомнен с това, че изкара пълния си 4-годишен мандат, въпреки скандалите – нещо, което не се бе случвало от 2009 година. И второ, започнахме мандата в старата сграда на парламента, а го завършихме в бившия Партиен дом. Сега се готвим за редовни, а не за извънредни парламентарни избори, което е добре за политическата стабилност.

– Бяхте един от най-активните пловдивски народни представители, сред вносителите сте на повече от 40 законопроекта. За какво не Ви стигна времето, какво не успяхте да свършите?

– Това, за което съжалявам, е, че хвърлихме най-много сили по работата с текстовете за доброволните отряди в Закона за МВР. Заедно с колегите от ГЕРБ ги разработихме, те се съгласиха с нашите идеи, но не бяха приети, защото ДПС не ги бяха прочели и създадоха политически скандал, което накара ГЕРБ в последния момент да се отдръпне. Доброволните отряди щяха да подобрят сигурността на хората. От много време говорим, че има проблем с гетата, с битовата циганска престъпност, която плаши възрастните хора по малките населени места. Това, за което не ни стигна времето, е да доведем докрай битката за премахване на Закона за социалните услуги, който съдържа твърде много проблеми, които предизвикаха и протести на част от българските граждани миналата година. Имаше силен обществен натиск, започна да се разработва и новият Кодекс за социално подпомагане. Надявам се, че в 45-ото Народно събрание ще успеем да довършим това, което заложихме. Много предложения не стигнаха до комисии и до внасяне в пленарна зала. Създаването на един закон и законодателната инициатива е доста по-сложно, отколкото си представят хората, изисква много срещи с експерти, за да се намери най-правилното решение.

Част от моите предложения не стигнаха до разглеждане, защото някои колеги от различни парламентарни сили не видяха „далаверата“.

Ще дам пример с донорството. Предложихме да се добави към базата данни на документите за самоличност да бъде вписано дали човек иска да бъде донор на органи след смъртта си. Сега близките на починалия трябва да вземат решение и то в състояние на афект. Това утежнява процеса на донорство.

– За следващия мандат приоритетите на ВМРО са доходи, семейство и сигурност. Какво обещавате на българите в тези сфери?

– Обещаваме, че ще работим така, както и досега. Доходи, семейство, сигурност – вече имаме история по тези три теми. Когато говорим за доходи, средна работна заплата 2500 лв. и средна пенсия 700 лв., ние вече стъпваме на изпълнени обещания – в този мандат пенсиите бяха повишени от 161 лв. на 300 лв., всяка година в държавния сектор се увеличаваха заплатите с 10%, което прави 46% за целия мандат, повишаваха се учителските и лекарските заплати с повече от този процент. Когато поемаме ангажимент за доходите, го правим с ясното съзнание, че сме изпълнили ангажиментите отпреди 4 години. Вторият приоритет е запазване на традиционното българско семейство, запазване на модела – мъж, жена и техните деца, а не някакви нови джендър-либерални политики, норвежки стратегии или каквото брюкселските еврочиновници, а и някои наши политически сили, провиждат в това да има брак между някои от 32-ата пола, които те сами си представят.

Няма пет, десет или петнадесет пола! Има два пола – мъж и жена!

Дори да питаме Конституционния съд, което се случва напоследък често, няма да ни отговорят друго, защото този урок по биология е още в 8 клас. Спряхме Истанбулската конвенция, водехме битка за премахване на Закона за социалните услуги. В следващия мандат можем да направим още повече от същото – да сведем всички опити да бъдат легализирани вредни и непознати за българските ширини политики, които категорично вредят на устоите на българската държава и семейство.

А по отношение на сигурността много можем да говорим – повишихме самочувствието на българския военен и престижа на професията „войник“, модернизирахме Българската армия.

Най-успешният министър на отбраната Красимир Каракачанов направи така, че много повече хора да искат да влизат в редиците на Българската армия, отколкото да я напускат.

Беше спряно разграбването на армията, рязането на старата военна техника, беше закупена нова бойна техника. Пак ще повторя, че това, за което не ни стигна времето, е сформирането на доброволните отряди. В следващия мандат имаме дълг към българите – да се опитаме да направим България по-сигурно място за всеки гражданин.

– Вие сте водач на листата на ВМРО 16 МИР Пловдив-град. За решаването на кои проблемите на Пловдив ще работите в следващия мандат? Кои ще са Вашите каузи?

– В началото на този мандат се опитах да събера всички колеги от Пловдив и да направим среща при областния управител, за да дадем подкрепата си за важните за града каузи. За съжаление, политическите скандали помежду ни попречиха това да се случи. Без значение кой от коя партия ще влезе в следващия парламент, всички сме пловдивчани и трябва да работим на първо място за благото на Пловдив. Трябва да лобираме за повече финанси за Пловдив, а проектите, които трябва да се случат задължително, са: „Модър-Царевец“, запазване на Бетонния мост, докато не бъде направена цялата инфраструктура, която свързва „Южен“ с „Централен“. ВМРО поде инициатива за провеждане на референдум за съдбата на Бетонния мост.

Друг огромен проблем на Пловдив е, че е затворен в рамките на Околовръстното. Това трябва да бъде променено с премахване на изкуствените общини „Марица“ и „Родопи“ .

Сега, пътувайки по Голямоконарско шосе, виждаме какъв е неговият капацитет и какво е състоянието му. Този път тежи на Община Пловдив, а в същото време по него се стига до прекрасната Тракия икономическа зона – една от най-добрите индустриални зони в държавата, но фирмите плащат данъци в „Марица“ и „Родопи“. Депутатите в 45-ия парламент могат да инициират референдум, законодателна инициатива за промяна на това положение. Пак казвам, че трябва да бъдем единни. Надявам се всички заедно да работим по тази тема в следващия мандат – тя е изключително важна за Пловдив и неговото развитие.

– В национален план заедно управлявахте с ГЕРБ, но на местно ниво ВМРО беше опозиция. От това спечелихте или търпите повече критики?

– ВМРО е демократична партия, нямаме централизирано решение какво да бъде поведението на местните организации. ВМРО в Пловдив след местните избори през 2019 година спечели три мандата. От страна на Община Пловдив няма достатъчен опит за диалог и затова не виждаме смисъл и причина да влизаме в някакво управление, не търсим и такава покана. Смятаме, че независимата политика, политиката да отстояваш собствените си идеи в местната власт, е много по-ценна и нужна, защото през критиката към общината съумяваме да подобрим живота на пловдивчани. На централно ниво работехме в коалиция с ГЕРБ, направихме добри неща в държавата. Много неща не се случиха, както си ги представяхме, но така работи едно коалиционно управление, за съжаление. По отношение на местната структура, тя има право на собствена политика и аз поздравявам общинските съветници на ВМРО, които водят една умела и успешна политика вече втора година.

– Какви са наблюденията Ви за предизборната кампания, която вече е към края си? Лидерска битка в Пловдив не се случи. Успя ли ВМРО да привлече повече избиратели и какво очакват те от Вас?

– Дали ВМРО успя да привлече повече избиратели, ще стане ясно на 4 април. Надявам се, че ще имаме добър резултат. Срещаме се ежедневно с пловдивчани, раздали сме много рекламни материали, водим една позитивна кампания, разлепили сме плакати, сложили сме на няколко места билбордове, с които рекламираме своите кандидати за депутати. Това е начинът да правим кампания в тази пандемия. И разбира се, активното участие на медиите, за което им благодаря. В социалните мрежи представяме нашите предложения и изпълнените ангажименти през тези 4 години и разказваме нашата визия за Пловдив и държавата. Надявам се на 4 април гражданите да подкрепят нашата идея за държава с повече доходи, държава за защита на българското семейство и държава с повече сигурност. На 4 април с №1 в бюлетината! Неслучайно и ЦИК ни казаха, че сме №1.

Призовавам пловдивчани да се присъединят към нашия отбор, защото всеки би искал да бъде №1.

Надявам се в последната седмица да не се случат неприятни скандали, които да засенчат правилното провеждане на изборите и честността на вота.

А по отношение на лидерския дебат в Пловдив, не съм имал съмнение, че такъв дебат няма да се случи. Аз не съм виждал дебат между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, а това е важно. В нашия прекрасен древен град можеше да се случи лидерски сблъсък, който да се състои на Античния театър при спазване на всички противоепидемични мерки. Можеше да има сблъсък на кандидати за министър-председател. Този дебат би могъл да разкаже каква би могла да е визията за държавата през визията за Пловдив. Не се случи, което е в ущърб на пловдивчани и избирателите.

– Чуват се гласове за отлагане на изборите заради пандемията, а социолози прогнозират ниска избирателна активност.

– Категорично не смятам, че трябва да бъдат отлагани изборите. Част от българските граждани много активно настояваха за провеждане дори на предсрочни избори. Машината е завъртяна, няма как да се отлагат изборите. Надявам се, че няма да се случи тежък катаклизъм в здравната криза, който да доведе до някакво подобно решение. Вярвам, че при спазване на всички противоепидемични мерки, ще се справим с изборите и ще имаме една достатъчно висока избирателна активност, която да гарантира легитимността на този избор. Призовавам българските граждани на 4 април да излязат и да гласуват, а на второ място, да подкрепят ВМРО с №1. Колкото повече хора гласуват, толкова по-висока ще е легитимността. Към днешна дата отлагането на изборите би било сериозна грешка и е почти невъзможно.

– Ако ВМРО прескочи бариерата, ГЕРБ ли е единствената партия, с която бихте участвали в бъдещо управление?

– След като ВМРО прескочи бариерата, ще водим разговори с всички сили. Логично е, ако българските граждани ни дадат достатъчно доверие, да тръгнем в посока на такъв разговор. Ние ще сложим на масата на преговорите с всяка една политическа партия (говорим за политически партии, защото ДПС е икономически проект, според мен), нашите три основни точки – доходи, семейство, сигурност. Тази политическа партия, която приеме нашите позиции, с нея бихме могли да продължим разговорите за управлението. Категорично не можем да водим разговори за коалиция с политически партии, които щедро рекламират гей пропагандата, както и възможността за три, пет, десет и така до 32 пола. Не можем да седнем на разговори с хора, които продават националния интерес по темата Македония. По темите за доходи, семейство, сигурност и Македония няма да направим отстъпка!

– Анализатори допускат вариант за избори 2 в 1 пред есента. Ако трябва да давате съвет на лидерите на политически партии какъв би бил той?

– Занимавам се с политика отдавна и съм се наслушал през годините на всякакви тези на анализатори и политолози. Те правят моментна снимка. Нека да видим какво ще е след една седмица. Категорично не смятам, че избори 2 в 1 е логично решение, но всичко е в ръцете на българския народ. Нека той да подреди политическия пъзел на 4 април, а след това политическите формации имат задължението да направят едно стабилно управление, без значение дали е лявоцентристко, дясноцентристко, ляво, дясно и т.н.

Най-лошият вариант за България е да се тръгне към политическа нестабилност и избори до дупка, докато спечели този, който трябва. Това би било изключително вредно. Не бих съветвал лидерите за нищо. Всичко е в ръцете на българския народ на 4 април. Той раздава властта.

България над всичко!
България над всичко!

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir