Начало Блог Александър Сиди: ВМРО извоюва по 450 лв. за всяко дете на работещо...

Александър Сиди: ВМРО извоюва по 450 лв. за всяко дете на работещо семейство

Александър Сиди е водач на листата на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ за 16 МИР Пловдив – град на предстоящите парламентарни избори на 11 юли. Интервю за „Густо нюз“.

– Г-н Сиди, преди 3 месеца имаше парламентарни избори. Има ли разлика в кампаниите тогава и сега?

– Разликата е в жегата и в това, че водачите на листи в Пловдив очевидно не са свикнали с нея, и затова ги няма в кампанията. Тя тече изключително вяло, по-скоро през социалните мрежи и през телевизия на един водещ – и това е цялата кампания. Няма дебат, няма реален разговор с хората и това е много тъжно.

– То май нямаше разговор и преди 3 месеца…

– Да, дебати големи нямаше, но повече се случваше някакъв разговор. Сега и той съвсем изчезна. ВМРО сме тук всеки ден на бунгалото в центъра на Пловдив, раздаваме материали, опитваме се да говорим с хората, но голяма част от тях подминават не нас, подминават всички! Значи не им се занимава с този политически разговор въобще. А това е тъжно, защото политическият разговор е разговор за бъдещето на държавата. Трябва да си говорим и да гласуваме с разум, а не с онази омраза, която видяхме на 4 април.

– Сега като че ли омразата се засилва, вместо да отстъпва, а и има изцяло нова ситуация – задължителен машинен вот, който вероятно ще преобърне доста резултатите, предвид и рекордно ниската активност на кметските избори в Благоевград, където бе приложен – 28%. Ако ВМРО беше в 45-ия парламент, щеше ли да подкрепи задължителния машинен вот?

– Не, категорично. Ние сме заявявали, че човек трябва да може да гласува така, както му е удобно, а не в стрес. Аз като млад човек предпочитам машината. Само че като убеден патриот, като прагматик, като човек, който не е роден и не живее на жълтите павета, мога да кажа, че след като 70% от гласувалите български граждани са избрали бюлетината на последните избори, значи първо не ни е дошло времето за машини. Второто, което като убеден демократ казвам, е, че няма нито една демократична държава, в която се гласува машинно, камо ли задължително машинно. Т.е. има проблем и той не е само в България. Така че категорично не можем да подкрепим такова гласуване, което силово наложи 45-ият парламент. ОК, нека има машини, както имаше на 4 април, но да има и бюлетини, за да имаш право на избор. Защото да ограничиш правата на възрастните хора, слагайки ги задължително на машина, е тежка дискриминация към тях.

– Преди малко си говорех с възрастни хора, всички казаха, че дотук бяха с гласуването. В жега 40 градуса да висят на опашка и да не знаят ще се справят ли или не, просто ги отказва. И много просто го обясняват – ние не можем да се оправим със смартфони и компютри, камо ли да отидем на машина, която не сме виждали.

– Аз не мога да убедя възрастната ми майка да излезе и да ме подкрепи, защото се плаши от машината. Каза ми абсурден аргумент, който обаче съм сигурен, че минава през главите на мнозина като нея – „Ами какво ще стане, ако я счупя?“. Защото тя има страх от това устройство и за нея начинът да пусне гласа си е с хартиена бюлетина. Това е тъжното и жалкото на „новата либерална политика“. На тези розово-либерални човечета, които смятат, че тяхната истина е единствено възможната, които наложиха със сила машините, наложиха ги с крясъците на тълпата на улицата, без да се съобразяват с мнозинството, което не живее на жълтите павета, нито в София. Не се съобразиха с аргументите, че няма нито една демократична държава, в която да се гласува изцяло машинно. Това е голям проблем, но аз съм сигурен, че ще им се върне като бумеранг или на тези, или на следващите избори. Уверен съм, че българският народ ще накаже такъв тип дискриминационно отношение към него.

– Това практическо ограничаване правото на избор беше атакувано пред Конституционния съд, но решението на КС е в полза на задължителните машини.

– Да, беше атакувано и КС излезе с решение, че щом такъв е законът, не е противоконституционно. Правото на глас се гарантирало. Но тук въпросът не е в това какво казва сухата юридическа материя и дали някой конституционен съдия е намерил някакви правни аргументи за задължителния машинен вот, който ограничава възможността за избор. Правото трябва да отразява обществените отношения, а не да бъде използвано като печат за едно или друго решение. Така че без значение какво е отсъдил КС, аз съм сигурен, че това е дискриминация към българските граждани и не ги поставя в еднакви условия по възраст, по образование, по запознатост с технологиите. Ще повторя, в следващото Народно събрание с влизането на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ, на разумния глас на консервативните хора ще успеем да променим ситуацията, да я върнем такава, каквато беше – с бюлетини и с машини. Защото демократичното решение е да дадеш възможност на всеки да направи своя избор по начина, по който той иска и реши, че е разумно и уместно.

– ВМРО се върна към работещата формула обединени, сега БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ. Увеличават ли се шансовете да Ви припознаят повече избиратели и на каква база?

– За първи път в българската политика от 30 години насам един лидер на политическа формация, която е най-голямата в своето патриотично пространство – г-н Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО, се оттегли крачка встрани и каза – няма да участвам в тази кампания и няма да бъда кандидат за нищо и призовавам всички лидери в патриотичното пространство да направят същото. Крачка встрани, за да дадем път на това патриотично пространство да се развие с една нова консервативна формула. Защото виждаме, че либералите в България се обединиха, тези, както ние мило ги наричаме, „розови фашисти“, които налагат своя нов авторитарен модел на държавност, направиха силна и креслива кампания и съответно – присъствие в 45-ото Народно събрание, свършило тези глупости, за които досега си говорихме. Затова потърсихме решение, което да е дори с промяна на стария лидерски модел и БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ го постигнаха. Виждате, че лидерите на трите формации в блока не са в листите, случва се една естествена промяна и вярвам, че българските граждани ще оценят това по достойнство и ще ни гласуват доверие на 11 юли. БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ е единствената консервативна формация, която мисли за хората, за традиционните ценности и как да направи живота на българите по-добър. Мисли повече за доходите и за сигурността. Защото последното управление беше тежко. Направихме много неща с нашите партньори в него, но имахме и много битки дори за на пръв поглед малки неща, които не се случиха.

– Някои от тях?

– Например Циганската концепция, която продължаваме да вярваме, че трябва да се случи, за да завършим процеса на тази интеграция. Но изпълнихме обещанието си за 300 лева минимална пенсия. По време на 44-ото Народно събрание с всеки гласуван бюджет се увеличаваха заплатите в държавния сектор с 10%, увеличаваше се минималната работна заплата. Това се случи благодарение на натиска, който оказвахме още от първия ден в управлението. Но да не звуча голословно, ще дам конкретен пример! Второто правителство на Борисов, което беше между ГЕРБ и Реформаторския блок, и в което министър беше Христо Иванов, беше замразило доходите на българските граждани. Третото правителство на Борисов – на ГЕРБ и Обединени патриоти, започна с това – първо вдигане на пенсиите, и оттам – на доходите на всички български граждани и то всяка една година от управлението. Така че това е разликата между нас и „розовите фашисти“. 46% е ръстът на заплатите по време на участието ни в управлението.

– Ако влезете отново в управлението, какъв би бил реалният ръст на заплати и пенсии?

– Ако икономиката работи по същия начин, както по време на предишното ни участие в управлението, смятам че без проблем можем да достигнем същите нива на увеличение на заплатите – 50% за един мандат, и така да сме, макар и в долната граница, на стандартните европейски доходи. Тук цифрата, примерно 2000 лв. средна работна заплата, не е толкова важен, колкото процентният ръст всяка година на доходите.

– Седнали сме на Главната улица, където един до друг са павилионите на различни партии и коалиции. Единствената шумно огласена е на „Има такъв народ“ с чалга. Защо другите мълчат? Вие впрочем слушате ли чалга?

– Не.

– Но тук Ви се налага – на Главната в Пловдив.

– Налага ми се, за съжаление. Никога не съм я слушал, явно в тази кампания ще се наслушам! Сигурно има хора, които я харесват. Моят стил е друг, навремето като ученик и студент бях с коса до кръста и моята музика винаги е била рок. Но не е това въпросът. Слушането на чалга в политически план е тъжно и жалко, защото води до това да гласуваш за нещо, което реално го няма. Слави Трифонов е най-голямата фалшива новина в българската политика. Той дойде с обещанието за мажоритарни избори. Но и на предните избори, и на тези, виждаме плакатите на ИТН, които са безлични, няма нито едно лице, нито една мажоритарно избираема личност в листите му. Включително него самият го няма. И ако мажоритарно означава да търсим за водачи сериозно разпознаваеми хора в съответните региони, водач, който може да събира гласове, да увлича хората, да повече една мажоритарна битка, това за съжаление съвсем не е така. И това е най-голямата измама, а може би кореспондира и с моето нежелание да слушам този стил музика.

– Доколко се чува патриотичният глас на фона на една изцяло негативна кампания? Има едно служебно правителство, което всеки ден говори срещу бившето, и едно бивше правителство, което всеки ден говори срещу служебното.

– Битката между институциите, между президент и премиер, е вредна за българските граждани и съм го казал много отдавна. Тя доведе до тази омраза. Но доколко се чува патриотичният глас? Знаете ли кое ме изненада в тази кампания при разговорите ми със стотици хора – че патриотичната идея продължава да е жива и то чрез идеите на ВМРО в БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ. Казвам го, защото над 70% от българските граждани не просто разбират, но и подкрепят позицията на ВМРО за Северна Македония. В същото време Демократична България категорично не приема тази позиция и смята, че трябва да бъде променена, а има много хора, които гласуват за ДБ, а подкрепят нашата позиция за С. Македония. Тъжното и жалкото е, че политическите аргументи са избягали от масата и на нея са единствено аргументите на омразата. Ние ще гласуваме за този, защото той ще бъде достатъчно груб с предния, за да не използвам друг израз. И това е жалкото днес. Никой не гласува за политическа идея, за това, какво иска от една или друга формация да направи за живота му, а гласува с идеята новият да накаже предишния. За съжаление, това се повтаря от 30 години. Ако Радев и кабинетът му изчегъртва Борисов, Борисов изчегърта Тройната коалиция, тя пък изчегърта Царя, Царят изчегърта Костов и накрая така изчегъртахме два милиона души за 30 години. Тези два милиона, които избягаха, изчегъртани. А сега можеха да плащат данъците си тук и пенсиите и заплатите да не са обидно ниски.

– Ако влезете в 46-ия парламент, което Ви пожелавам, какви са първите три неща, с които ще се заемете, след конструирането му, разбира се? Независимо дали ще сте в управляващо мнозинство или в опозиция.

– Понеже кампанията е популистка и с омраза, веднага ще кажа – ще закрием КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране – б.р.) незабавно! Защото се съгласиха с желанието на монополистите и вдигнаха цената на тока до безобразни нива, а цената на парното – още повече.

– Добре, ако го няма КЕВР, какво ще има?

– Затова казах, че ще го изрека популистки, нали това искат! Но ако трябва да е реално и разумно говоренето – всъщност заради БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ в предното събрание, 44-ото, не 45-ото, цената на тока не се вдигаше! Защото ние натискахме за това! Но хората едно си знаят – само обещавате, нищо не вършите. Ами нека сега да видят като дойдат сметките за парно и ток! Затова им го казвам популистки – дано го чуят: „Ще закрием КЕВР!“. С това няма да решим никакъв проблем, разбира се. Но хората ще кажат – браво, тези закриват КЕВР, изчегъртват го! Ако трябва да съм сериозен, бихме работили да бъдат променени и Законът за енергетиката, който дава възможност за повече зелена енергия, и битката да защитим България по отношение на затварянето на „Мариците“ (мините Марица-изток) и срещу това да бъдат обезценени ТЕЦ-овете и съответно купени на безценица от разни хора… Видяхме кой купи ТЕЦ Варна и защо му е! Така че едно от първите неща ще е битката с монополите! Второто ще е препотвърждаване на позицията за Северна Македония от всички политически партии. Третото със сигурност ще е битката ни за повече доходи за българските граждани чрез две нива: безплатни детски градини и детски надбавки за всяко дете в семейството, и преизчисление на пенсиите.

– Но детски надбавки и сега има, Вашите какви са?

– Ето това е нещо, което много държа да разкажа. Става въпрос за данъчно облекчение за всяко работещо семейство, което в края на тази година ще получи по 450 лева за всяко от децата си под 18 г. Това ще се случи благодарение на ВМРО и БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ още в края на тази година. То е свършено от нас, докато бяхме в управлението. Имате едно дете, държавата Ви връща от платените от Вас данъци 450 лева. За две деца – 900, за три – 1350 лв. Това сме го направили и семействата ще го получат още тази година! Но само работещите семейства, тези, които са лоялни към държавата и си плащат данъците. Ето това е една от причините и им казвам на тези, които ме питат – защо не излязохте от управлението миналото лято, защо не свалихте Борисов? За да си свършим работата и обещанията към избирателите. Е, свършихме си я, нищо че ще платим цената, която платихме на 4 април. Но това беше политическата цена на нашето решение от миналата година. Можехме да излезем, да обърнем гръб на партньора си и това до какво щеше да доведе – до нищо. Нито заплатите щяха да се актуализират, нито добавките към пенсиите, нито пари за лекарите, нито помощите заради пандемията, нито данъчните облекчения за семействата с деца… А цените на тока и парното отдавна щяха да са скочили, както става сега. Политиката е не да гониш вълната, както правят много политически формации днес, а да гониш интереса, заради който са те избрали хората. За нас беше важно да изпълним двете си важни обещания – пари за всяко дете и пари за пенсионерите! И ние ги изпълнихме в последните 6 месеца от мандата, докато тълпата крещеше.

– България над всичко, Пловдив – в сърцето! Добре, но ако изборът е Европа или Русия, Европа или Азия, Европа или САЩ, как би звучало продължението на слогана?

– Аз съм Александър Сиди и съм представител на ВМРО. Този въпрос не го разбирам. За мен няма никакво значение накъде гледа Брюксел, Вашингтон, Москва, Токио и която и да била друга столица. Българският патриотизъм не може да е ляв или десен, не може да бъде с Европа, не може да бъде с Русия, не може да бъде с Щатите. Българският патриотизъм защитава българския национален интерес. Така че Европа на отечествата е това, за което се борим. Тази Европа, която гарантира на всяка една държава да прави своето законодателство. Примерно когато Унгария прави такова законодателство, за да спре педофилската пропаганда в училищата, да не изскачат някакви евролиберали и джендъри, които никой за нищо не е избирал, да казват – това е лошо и вредно. То може да е лошо и вредно за либералния Брюксел, но със сигурност е добро за унгарците. Така че българският патриотизъм трябва да бъде такъв, какъвто е унгарският патриотизъм на Орбан. Само в защита на българския национален интерес.

– Водач сте на листата на БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ в Пловдив, думите, с които бихте се обърнали към гласоподавателите?

– Ще им кажа да гласуват! Без значение за кого. Да изберат тези, за които ще гласуват, с разум, а не с омраза, защото приказките как този е патерица на онзи, а третият ще влезе, за да подпомага еди кого си, водят само до омраза. Така че аз призовавам пловдивчани да излязат и да гласуват на 11 юли. Ако отидат до машините с разум, аз съм уверен, че ще изберат №16, защото ние успяхме за 4 години да докажем как се работи в техен интерес. Успяхме да постигнем много голяма част от нашата програма, може би сме една от малкото политически формации в страната, която прави това, което обещава и която отива на избори в един честен диалог със своите гласоподаватели, защото няма нещо, от което да ни е срам. Включително, когато някои хора се опитаха да ни пришият абсурдни неща като торбичката „Билла“ например, аз мога да кажа с усмивка, че нямам никакъв проблем да работя в Билла и да продавам български паспорти, ако това ще задоволи някакъв либерален интерес. То е толкова безумно само по себе си, че единственото, което можем да правим с него е да се надсмиваме, да се надсмиваме над глупостта на някой, който може да го измисли.

БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ - №16
БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО ВОЛЯ И НФСБ – №16

Последни Новини

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir