Начало Блог Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира Александър Сиди в интервю за „Флагман

Александър Сиди е съпредседател на ВМРО и водач на листата на партията във 2-ри МИР Бургас за предстоящите на 2 октомври парламентарни избори. Той е на 40 години, роден е в Стара Загора и има богат опит в политиката. Народен представител е в последния стабилен кабинет в коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти” в периода 2017-2021 г. Сиди е консерватор по убеждения и има конкретни предложения за това как България да се върне в политическата стабилност, която да успее да облекчи драстично живота на хората в икономическата и енергийна криза.

– Г-н Сиди, каква е Вашата основна цел и защо приехте да сте водач на бургаската листа?

-Това е част от дългосрочната политика на ВМРО да обръща по-голямо внимание на региони като Бургаския и Варненския. Това са големи избирателни райони, които тежат сериозно на политическата карта. Идеята е да се опитаме да привлечем по-голям вот на тези избори и да покажем, че всеки район в страната е важен за нас. Бях номиниран в местната структура, както останалите двама съпредседатели, и приех с голяма чест и отговорност тази номинация.

– Задава се труден парламент. Смятате ли, че ще може да се сформира правителство?

– На практика няма кой да отговори на този въпрос. Има обаче няколко сценария, които за съжаление започват да се заформят и които могат да доведат до недобра ситуация в страната. Аз лично, не като политик, а като гражданин, се надявам да се сформира стабилно правителство, защото всяко едно нещо зависи от стабилността в страната. Последното такова правителство бе това на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, последвано от година и половина абсолютен хаос. Нищо не се случва, няма инвестиции, цените са ужасяващи, българските граждани ще преживеят една много тежка зима, каквато не са преживявали от 1997 г. насам. И за решаването на тъкмо тези въпроси е необходимо стабилно управление.

– Какви са сценариите, за които говорите?

– Случват се някакви задкулисни игри. Нямам отговор на няколко важни въпроса. Така например лидерът на ГЕРБ в първия ден на кампанията каза, че според него „Възраждане” ще са втора политическа сила. В този смисъл – какъв е интересът на Борисов да лансира точно тази партия? Ние знаем много добре, че тази политическа формация „Възраждане” се държеше като опозиция, но въпреки това гласуваше с ГЕРБ – по думите на хора от вътрешността на партията, в случая Елена Гунчева. Но не е само това причината за подобно изказване. Според мен Борисов в момента създава един задкулисен сценарий, в който навсякъде говори, че ще има ниска избирателна активност, че хората няма да излязат да гласуват. Точно това е идеята, защото ниската избирателна активност е добра за ГЕРБ, защото те са добре мобилизирана и е лоша за техните опоненти, които и да са те. Бойко Борисов се надява именно „Възраждане” да бъдат втори след 2 октомври, за да могат да бъдат „плашилото” – елементът, който да слепи една евроатлантическа коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”.

Виждате, че от страна на ГЕРБ се хвърлят изказвания, граничещи с малоумие, само и само да се покажат по-верни на новите господари отвъд океана – на онзи сенилен старец и неговите представители тук на ул. „Козяк”. Всеки ден се говори изцяло и само про-американска реторика с цел да се вземе някой друг глас от ПППП.

Най-скъпата кампания на тези избори пък се оказа тази на „Възраждане” и това може да се види с прости сметки – че имат добри спонсори, които са платили голяма сума. Въпросът е кой плаща – защото той поръчва музиката. Казвам всичко това, защото съм убеден, че следва именно такава развръзка.

– Кампанията е към своя край. Какви са целите на различните формации според Вас и какъв ще е крайният резултат?

– Какъвто и сценарий да се върти в главата на Борисов, той е различен от това, което е важно за българските граждани. Те излизат, гласуват и подреждат партиите по начина, по който те смятат, че трябва да са подредени. В същото време в главите на „Продължаваме промяната” се върти друг сценарий, но познавайки ги, по-скоро бих казал, че в главите на „Продължаваме промяната” продължава да няма нищо. „Демократична България” са изключително хаотични в своята кампания, защото най-голямата им опорна точка досега бе това, че са врагове с БСП и бившите комунисти, а всъщност в последния мандат се „гушнаха” – само и само да управляват малко. Ситуацията е патова и ужасяваща и в нея единствените, които страдат са българските граждани. В 45-ото, 46-ото и 47-ото НС имаше политически формации, които отговаряха пред своите господари в Брюксел и Вашингтон, имаше такива, които се отчитаха на Москва, но нямаше такива, които да защитават българския национален интерес. Именно тук е ролята на ВМРО – да се опита да обедини тези нормални, грамотни хора с патриотични убеждения, които милеят за отечеството, ама наистина. Тях не ги вълнува откъде ще купуваме газ, а той да е евтин и сигурен. Вълнува ги да се направи всичко по силите ни да се опитаме да намалим цените и това няма как да не се случи с едно управление, което се интересува от съдбата на българите. Досега такива – нито в служебните кабинети, нито в абсолютно нескопосаното правителство на „Просто Киро”, нямаше. Те бяха дошли с определена конкретна цел, която трябваше да свършат, прибраха едни пари от комисионните на газа и си тръгнаха. В българския парламент трябва да има хора, които милеят за българщината и аз лично не виждам друга политическа формация, която да е такава, освен ВМРО.

Александър Сиди, колегата му съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов и вторият в бургаската листа Николай Стоянов обсъждат строителството на зала „Арена Бургас“ с изпълнителя ѝ Николай Николов

– Ако ВМРО влезе в парламента, какви законови промени и какви мерки ще предложите за намаляването на инфлацията и натиска срещу домакинствата?

– Всичко, което предлагаме, не е ново и в този смисъл няма как да ни обвинят, че говорим популистки. Още в 44-тото НС го предложихме и ще го направим пак – закон, който да ограничи възможността за повишаване на търговската надценка над 10%. Тоест, ако някой купи хляб от производителя за 1 лв., да не може да го продаде по-скъпо от 1,10 лв. Видяхме какво се случи с олиото. В Бургас дори имаше нещастен случай на опашка за олио т.г. – толкова абсурдно, че нямам думи дори. Всичко това нямаше да се случи, ако имаше такава максимална търговска надценка. И това би намалило инфлацията веднага, защото какво имаме сега? Едни хора купуват стока, задържат я на склад в изчакване да скочи цената и тогава я продават с огромна печалба.

По отношение на тока – един от основните компоненти, които вдигат цените. Португалия успя да започне да продава на вътрешния си пазар евтиния ток от електроцентралите и да продава на външния пазар скъпия ток от зелените си мощности. Сега в енергийния микс ние плащаме не само ниската цена от АЕЦ „Козлодуй“, но и скъпата от ветроенергийните източници и соларните панели. Чрез тези неща у нас цената на тока се вдига изкуствено. Продаваме евтиния ток от АЕЦ навън, а във вътрешния пазар вкарваме цената от ВЕИ-тата. Това е едно решение, което веднага бихме предложили и веднага ще има ефект.

По отношение на хранилището в Чирен – то може да се раздели на определени слотове и на пазарен принцип да се предложи да се напълнят те. Тогава няма да има значение кой доставя енергията по простата причина, че когато няма политика, например „Газпром” няма да може да бъде използван като оръжие. Той трябва да е търговец и нищо друго. Тази цел може да се постигне именно чрез такъв тип търговски сделки – с компании, за запълването на определен капацитет. Така можем да гарантираме евтини и сигурни доставки, защото когато става въпрос за търг или търговски принцип, цената е различна.

Киро каза: „Ние спираме да купуваме руски газ от Газпром”. И спряхме, но сега купуваме пак руски газ, но през посредник и с 30% по-висока цена. И тези 30% не ги плаща Киро, а ги плащаме ние, българите. Всичко това са мерки, които бързо бихме въвели за справяне с инфлационния натиск. Разбира се обаче има и неща, които не зависят от българското правителство – има външни фактори, които не трябва да се подценяват.

– Сякаш на заден план остава вече традиционната кауза на ВМРО – сблъсъкът на либералните срещу традиционните идеи.

– Сблъсъкът си го има. Ние изповядваме консервативните ценности, а либералите се интересуват повече от собствената си изгода, власт и пари, отколкото от нещо друго. След като в България на власт бе едно от най-либералните правителства в историята, могат ли да ми отговорят на въпроса: Защо не приеха гей браковете, защо не приеха възможността еднополови двойки да си осиновяват деца. И всички онези безумия, които години наред разказват, че трябва да се случат в България. Защо най-малкото не ги предложиха на гласуване в Народното събрание? Защото не ги вълнува политика, а как да напълнят собствените си джобове.

И Корнелия Нинова, и Христо Иванов, и ген. Атанасов напуснаха постовете си и подадоха оставки заради ужасяващите изборни резултати. Това, разбира се, не им попречи 2 месеца по-късно да управляват заедно. Но, ако си спомняте, в БСП дори не стигнаха до гласуването на оставката на Нинова, в демократичните партии пък решиха, че най-демократично би било да преизберат председателите си, които очевидно са се издънили на изборите. В този смисъл се оказа, че ВМРО е една от най-демократичните организации. Ние сменихме своя лидер, направихме ново ръководство и поехме по нов път. Аз лично съм уверен, че дали на тези, или на следващите избори, ВМРО ще се върне там, където ѝ е мястото. Убеден съм в това, защото знам, че в България има място за грамотен патриотизъм.

– Темата „Македония”. Това ли събори в действителност правителството на Кирил Петков и вярвате ли на твърденията на Слави Трифонов?

– Разбира се, че не. Правителството го събори ДПС с техните икономически интереси. Тази партия просто показа, че може. Не мога да си обясня обаче още политическата грешка, която направиха с това да свалят председателя на Народното събрание само седмица преди да свалят и кабинета. Това беше демонстрация на сила от страна на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” – те работят като един политически субект и в това няма никакво съмнение. Така обаче върнаха „Продължаваме промяната”, които на практика бяха приключили със своята политическа дейност, обратно на картата. ДПС свалиха правителството, чрез своите партньори ГЕРБ и „Възраждане”, за да покажат, че техните икономически интереси са много по-големи от политическите им такива. А какво да говорим за жалките опити на „Демократична България” да се изживява като нещо велико? Помните фиаското им в Росенец. Христо Иванов настани ли се там или май още не е? Доколкото последно съм чувал пък главният прокурор продължава да се казва Иван Гешев. Говореха за правосъдна реформа, но защо не направиха такава, когато управляваха заедно с Борисов в 43-тото НС? Христо Иванов беше вицепремиер именно по съдебна реформа и министър на правосъдието. Единственото, което ги вълнува, е да влязат във властта, както показаха, като влязоха в коалиция с най-големия си „враг” и докараха България до ужасяваща икономическа криза.

– Трябваше ли да приемем френското предложение за Македония?

– Не, категорично. Това беше национално предателство и нямаше никакъв смисъл. Това категорично е и унижение, защото в това предложение нямаше нищо, което да го предизвика. Едно действие от страна на македонските власти щеше да бъде достатъчно – да покажат, че имат идея за развитие напред. Няма такова нещо и нищо не се промени. Единственото, което направихме ние е да кажем „Оттук нататък ние вече няма да отговаряме за нашите собствени интереси, предоставяме това на Брюксел – той да води пътя”. Вдигайки ветото, какво променихме за България и за Македония? Абсолютно нищо. Това беше пирует на Борисов, който вероятно му спуснаха от някое посолство. Ние се унижихме без нищо насреща.

Вдигнахме ветото, а Македония трябваше да направи промени в конституцията си. Виждате обаче, че не само, че не искат да направят промени, а вероятно никога няма и да се случат такива. Тоест, тази страна никога няма да тръгне към процес на влизане в Европейския съюз. Ние обаче изхвърлихме възможността да бъдем лидери в този процес на Балканите и това е абсурдно. Едни национални продажници продадоха този наш интерес и това е тъжно и жалко. Но българският народ е толкова обезверен, че не излезе на улицата и не ги свали с камъни – а това беше правилното решение.

– Какво бихте казали на избирателите в Бургаска област?

– Че трябва да помислят, да прочетат програмите на политическите формации и да не се поддават на страх. Разказаха ми преди дни, че ДПС са изключително активни в района на Айтос и Руен, където от години имат силни позиции. Има обаче едно много агресивно отношение в социалните мрежи към хора, които казват, че българите не са много добре желани в този район – или поне хората, които разсъждават, че ДПС е по-скоро силова икономическа структура, отколкото политическа формация.

Бих казал на хората да излязат и да гласуват. Защото това, което искат от тях и ДПС, и ГЕРБ, и „Възраждане”, и дори БСП и „Демократична България”, е да има ниска избирателна активност. За да може единствено твърдите ядра да решават. Ако на 2 октомври дори един гласоподавател отиде за гъби, вместо да гласува, той пак избира общо 240 народни представители. Нека вместо да ходят за гъби, да помислят. Убеден съм, че ако се обединим около разума, ще успеем да преборим тази абсурдна глупост, която се случи в държавата в последната година и половина. То не беше изчегъртване, не бяха записи, не беше чудо. И накрая нищо. Хората плащат по 2,50 лв. за хляб и по 3,50 лв. за гориво и продължават да си мълчат. А един канадски измамник успя да излъже всички, за което адмирации – очевидно е изключително добър лъжец.

Последни Новини

ВМРО в ОбС – Стара Загора срещу „Възраждане“: Чертаете разделителни линии и тровите българското общество

На последната сесия на Общинския съвет на Стара Загора общинският съветник и член на националното ръководство на ВМРО Красимир Червилов постави декларация...

Карлос Контрера: Некоалицията се пренесе в общината в София, но с различни партньори за моментни удоволствия

Съветникът от ВМРО ядосан заради липсата на пари за транспорта В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия!...

ВМРО – Враца предлага общината да опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“

ВМРО предлага да се намери механизъм, по който Община Враца да преразгледа и опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ и да промени...

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir