Начало Новини Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с искане да бъдат преразгледани резултатите от изборите за български парламент в 35 секции на територията на Република Турция.

Това заяви по време на пресконференция евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Предложението за касиране на изборите в тези секции е изпратено до институциите, които могат да се обърнат към Конституционния съд. Описаните нарушения основно са използване на език, различен от българския, и попълване на декларации предварително.

Хората бяха докарвани на групи да гласуват за една партия, те не знаеха как да се подпишат дори, голяма част бяха неграмотни – разказа един от застъпниците на ВМРО в турските секции.

Участник в изборите в секция в Бурса допълни, че е свидетел как е нарушен чл. 229 от Изборния кодекс, който забранява изнасяне на изборни книжа от секциите. Масово се изнасяха изборни книжа, посочи застъпникът на ВМРО в тази секция.

Христо Иванов, който е бил председател на секция в Измир в изборния ден, разкри, че нарушенията са започнали още преди отварянето на секциите. Установихме надраскани списъци предварително, посочи той и открои няколко нарушения. В моята секция почти не се говореше на български. Говореше се на турски. Влизаха избиратели, на чиито ръце бяха изписани с химикал 9-ки и ДПС. Представител на изселническите движения влизаше зад кабинките и агитираше. Влизаше уж за да помогне, защото били възрастни хора. Въпросните декларации – бяха попълвани от представители на изселническите организации. Избирателите идваха с попълнени и подписани декларации. А трябва само пред нас – членовете на комисията, да бъдат попълвани. Около 20% от вота в моята секция е неправомерен – на хора с неправилно попълнени декларации, заключи Иванов.

Джамбазки също разказа за изборния ден – той е обиколил няколко секции. Имаше агитация в самия изборен ден. Той показа снимка на образец на бюлетина, на която е отбелязан номер 9 – не с химикал, а издълбан. В близост около секциите изобилстваше от агитационни материали на ДПС.

Ангел Джамбазки благодари на усилията на всички участниците, изпратени в изборния ден в Турция, защото благодарение на тях не се е повторил резултатът за ДПС от предни избори. Защото там вотът е организиран от турската държава в полза на ДПС. Това е вмешателство във вътрешните работи на България, което е недопустимо. И именно заради представителите на ВМРО в секциите там това не е допуснато да се случи изцяло.

Ако не бяхме ние там, Ердоган щеше да избере поне още двама представители от ДПС за българския парламент, посочи Джамбазки.

Той предупреди, че ще бъде изключително опасно да се променя Изборният кодекс с цел да се разреши откриване на допълнителни секции в република Турция.

Ние искаме да се спазват изборните правила и не желаем Ердоган да избира български народни представители.

Ангел Джамбазки коментира и резултата на ВМРО – Българско национално движение на отминалите парламентарни избори. Той благодари на всички членове и симпатизанти на ВМРО за упоритата работа по време на предизборната кампания и определи резултата на ВМРО като нелош. Интересът на българските граждани в тази ситуация с продължаваща пандемия и последваща икономическа криза – изисква да има стабилно и ползотворно управление. Поздравяваме представените в 45-ия парламент политически формации и ги призоваваме да излъчат кабинет. Нашият тясно партиен интерес би бил да има нови избори бързо, но това не е общественият интерес, подчерта Ангел Джамбазки

Би било политически егоизъм да има нови избори скоро, каза Джамбазки. По думите му ВМРО си е взела поуки от отминалия вот, а разговорите на партията ще са с формации, които са доказани като патриотични и родолюбиви.

Уважаваме резултата на всеки един, който се е явил на тези избори. За нас е много важен въпросът каква ще е позицията на новите управляващи по повод еврочленството на Република Северна Македония, заяви евродепутатът. Той е категоричен, че страната ни не бива да прави отстъпки, а да защитава българския национален интерес.

Видео от пресконференцията вижте тук >>>

Материали – снимки и видео, от нарушенията на изборния процес в Република Турция може да изтеглите от тук >>>

Целия текст на предложението за касиране на изборите на територията на формираните в Република Турция секционни избирателни комисии вижте тук >>>

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От: Ангел Чавдаров Джамбазки – заместник-председател на на ПП „ВМРО – Българско национално движение”, заедно с Юлиан Кръстев Ангелов – организационен секретар на ПП „ВМРО – Българско национално движение”, представляващи партията по заместване съгласно съдебната ѝ регистрация

Адрес за кореспонденция: гр. София, ул. „Пиротска“ № 5, ет. 5

Правно основание: чл. 305, ал. 1 от Изборния кодекс във вр. с чл. 150, ал. 1, пр. 4 от Конституция на Република България

Уважаеми върховни съдии,

В законоустановения 7-дневен срок, в качеството ни на партия регистрирана за участие в Изборите за Народно събрание с Решение № 2079-НС/16.02.2021 г., на осн. чл. 305, ал. 1 от Изборния кодекс оспорваме закоността на произведените избори за народни представители на територията на формираните в Република Турция секционните избирателни комисии.

Смятаме, че по време на изборния ден бяха извършени множество закононарушения, грубо погазващи разпоредбите на закона, които са основание за преразглеждане на резултатите във всяка една секция в Република Турция, тъй като същите са повлияли върху крайния резултат и са явно основание за касация.

Посочваме част от закононарушенията, за които сигнализирахме по компетентност Централната избирателна комисия, а именно:

•       Относно нарушението на правилото за разговори на присъстващите на език, различен от българския:

Конституцията на Република България, като акт с най-висша юридическа сила, в чл. 36, ал. 3 изрично посочва, че случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона. Изборният кодекс като нормативен акт уреждащ правоотношенията свързани с изборния процес, посочва в отделни свои разпоредби като изискване използването на български език като задължително условие. Една от разпоредбите с подобно изискване е именно чл. 95 от Изборния кодекс, който посочва следното: „За членове на секционната избирателна комисия се назначават лица, които имат право да гласуват в съответния вид избор и владеят български език”.  В една от секциите, а именно № 325900423, находяща се в Република Турция, Текирдаг, имаше куриозен случай, който изцяло противоречи с горепосочената разпоредба. Лицето заемащо втората по значимост позиция, а именно на заместник-председател, не владееше изобщо български език.  Смятаме, че членовете на секционни избирателни комисии като лица, извършващи и отговарящи за законосъобразното протичане на изборния ден, следва да спазват разпоредбите на закона и при изпълняване на задълженията си трябва да използват официалния език в Република България, а именно българският. Нещо повече, видно от приети с Решение № 2278-НС/22.03.2021 г. методически указания, и по-точно част трета „Изборен ден – 4 април 2021 г.“, т. 4 гласи: „В изборното помещение не се допускат разговори от присъстващите на език, различен от българския.“.

Горепосочените изисквания многократно бяха нарушавани от страна на членовете на секционни избирателни комисии, явяващи се на осн. чл. 93, ал. 2 от Изборния кодекс длъжностни лица по смисъла на Наказателния кодекс

•       Относно незаконосъобразно попълване на декларация по образец (Приложение № 22-НС на ЦИК):

Пред секционните избирателни комисии масово се извършваше закононарушение, изразяващо се в попълване на декларация за дописване към избирателния списък от трети лица, явяващи се членове на самата комисия. Фактът, че не е законоустановено въпросните декларации да се попълват пред членовете на СИК, не изключва задължението на гласоподавателите да попълват собственоръчно и самостоятелно своята декларация. Въпреки това, масово декларациите бяха попълвани както от членове на СИК, така и от лица, специално ангажирани с тази дейност пред изборните помещения. Дори беше организирана специална група от около 8 човека, които на територията на секционните избирателни комисии в района на гр. Чорлу, попълваха образци на Приложение № 22-НС на ЦИК. Фрапантни бяха случаите, в които декларациите бяха попълвани по телефона от името на лица, които дори не присъстват на място. В навалицата, голяма част от образците на Приложение № 22-НС на ЦИК дори не бяха подписани, но самите комисии ги приемаха за надлежно попълнени и допускаха гласоподавателите да упражнят правото си въпреки наличието на нарушение.

Следва да се има предвид, че всяка една декларация, видно от нейния образец, е една от тези, които по силата на закона удостоверява самоличността на лицето, попълнило я, като същото декларира, че няма да гласува на друго място като в противен случай би следвало да понесе наказателна отговорност по чл. 313 от НК.

С така посочените действия, се създават условия за гласуване на двойно повече лица от действително възможните с оглед техническото време за упражнява на правото на глас от всеки един. Предвид това, смятаме че се извършва пряка манипулация на изборния процес и се влияе пряко върху крайния резултат от изборите.

•       Относно нарушение правилата за агитация в изборния ден и то от страна на членове на секционни избирателни комисии:

На територията на секционна избирателна комисия № 325900401, находяща се в Република Турция, Ескишехир, община Одунпазаръ, кв. Чанкая, по време на изборния ден, се извършваше агитация от страна на Заместник-председателя на комисията в полза на една от регистрираните партии за участие, а именно ПП „Движение за права и свободи – ДПС“.

С оглед предходно и предвид разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК, която гласи, че „не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден“, излагаме твърдение, че в  гореспоменатата секционна избирателна комисия № 325900401, са се нарушили разпоредбите на Изборния кодекс. Нещо повече, законорушението е осъществено от член на секционната комисия, който на осн. чл. 93, ал. 2 от Изборния кодекс при изпълнение на своите правомощия се явява длъжностно лица по смисъла на Наказателния кодекс и отговаря за действията си по квалифициран престъпен състав.

В същата секция, отново по време на изборния ден, бе констатирано ново изключително грубо нарушение на закона, състоящо се в извършване на явна агитация. Образецът на бюлетината, поставен пред горепосочената секция е бил маркиран на № 9, явяващ се този на ПП „Движение за права и свободи – ДПС“.  По своята същност зачеркнатата бюлетина се явява агитационен материал, с който гласуващите в секцията граждани се агитират да гласуват в полза на една от политическите партии. Така посоченото нарушение отново е извършено от член на комисията, което е в разрез с дадените му от закона правомощия да осигурява условията за законосъобразно протичане на изборния процес.

В допълнение към това, в секционна избирателна комисия № 325900425, находяща се в Турция, Чорлу, кв. Хавузлар, също бе извършен опит за агитация в полза на горепосочената партия с цел улесняване на гласоподавателите в намирането й в бюлетината. Член на комисията сгъваше бюлетината не съобразно правилата дадени от ЦИК, а по начин по който ръбът да бъде точно на № 9, явяващ се този на ПП „Движение за права и свободи – ДПС“.

•       Относно други чести нарушения на територията на СИК-ове в Република Турция:

Неколкократно се нарушаваше и тайната на вота. Пример за такъв случай е този в секционна избирателна комисия № 325900423, находяща се на територията на Република Турция, Текирдаг. Гласоподаватели с разгърната бюлетина, се обръщали към членовете на комисията с въпрос за кого да дадат гласа си. Въпреки че подобни гласове, на осн. чл. 228, ал. 2 от ИК, следва да се обявят за недействителни, членовете на комисията са ги приемали за надлежно извършени и с тези свои действия значително са повлияли върху резултата на действителните гласове в процесната комисия.

Нещо повече, агитация в полза на една от партиите се осъществяваше постоянно както от членовете на СИК, така и от трети лица. На територията на област Текирдаг автобуси с видно открояващи се отличителни знаци на ПП „Движение за права и свободи – ДПС“ превозваха гласоподаватели по секциите. Така превозваните лица влизаха в секциите с шапки с лого на горепосочената партия, които по своята същност представляват агитационни материали, с които гласуващите граждани се агитират. Въпреки явното нарушение, членовете на комисиите допускаха тези граждани да гласуват с отличителни знаци на партия, регистрирана за участие в изборите.

•       Относно нарушение на правилата за преброяване на гласовете, уредени в раздел VIII на Изборния кодекс, от страна на секционни избирателни комисии:

На първо място, в част от секциите се установи несъответствие между броя на списъка от гласуващи, включително дописаните от комисията лица, и броя на бюлетините, открити в урните. Горепосоченото бива явна индикация за наличие на незаконосъобразни действия, които повлияват пряко на крайния резултат. Пример за секционна избирателна комисия, в която това несъответствие е налице, е тази с № 325900424, Турция, Чорлу, кв. Шейхсинан.

На следващо място, горепосочената комисия извършва и нарушение на правилата по съхранение на част от изборните книжа. При констатиране на недействителен глас, членовете на СИК са унищожавали бюлетините, което е в разрез с разпоредбите на закона. По този начин, те са лишили от възможност горестоящите органи да извършат надлежна проверка дали законосъобразно и правилно посоченият брой бюлетини са действително невалидни.

С оглед всичко изложено дотук, смятаме че следва да се извърши надлежна проверка на изборните книжа на секционните избирателни комисии на територията на Република Турция. Считаме, че предвид наличието на множество несъответствия, резултатите следва да бъдат преразгледани и при откриване на незаконосъобразни практики, гласуването в съответните секции да бъде обявено за недействително.

Уважаеми върховни съдии,

Моля, имайте предвид, че в хода на изборния ден многократно сигнализирахме членовете на Централна избирателна комисия за голяма част от гореописаните незаконосъобразни действия. Тя, с оглед чл. 109 от Изборния кодекс, е оправомощена да разглежда оспорените действия на секционните избирателни комисии извън страната незабавно или до един час от постъпване на жалбата. Въпреки предходното, ЦИК не изпълни тези вменени й от законодателя правомощия и с това не възпрепятства незаконните практики, които грубо погазваха законите на Република България и пряко влияеха върху изборния процес. Предвид горното, смятаме, че това явно повлия върху изборния резултат на територията на Република Турция.

С оглед всичко изложено дотук, моля да използвате настоящото предложение като законен повод и с оглед даденото Ви от Конституцията на Република България правомощие, уредено в чл. 150, ал. 1, пр. 4, да сезирате Конституционния съд поради незаконосъобразността на проведените избори на територията на Република Турция. 

Смятаме, че Конституционният съд на Република България е компетентен да провери и да се произнесе дали действията и актовете по организацията и провеждането на изборите на територията на Република Турция са съобразени с предписанията на закона.

        ПРИЛОЖЕНИЕ:

1. Копие от Сигнали, адресирани до ЦИК в изборния ден, изпратени от електронната поща на ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“.

гр. София, 8 април 2021 г.         

С уважение:

                                                                _________________________

                                    / Ангел Чавдаров Джамбазки /

                         ________________________                                 / Юлиан Кръстев Ангелов /

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir