Начало Блог Ангел Джамбазки пред Plovdiv-Press: Нелегалните мигранти нямат място в България

Ангел Джамбазки пред Plovdiv-Press: Нелегалните мигранти нямат място в България

  • Нулева миграция и никакви нови бежански центрове в страната
  • В парламента да не се бият кой повече да се доближи до властта, а спешно да приемат промяна в Закона за МВР, която да регламентира сформирането на доброволни отряди
  • Доброволните отряди могат да подпомагат МВР, гранична полиция и жандармерията при защита на границата, могат да се включат и при гасенето на пожари
  • Защо бежанците от Афганистан не отидат в богатите мюсюлмански държави – Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Кувейт, а идват в християнска Европа?
  • Защо хората в Харманли трябва да живеят в страх и напрежение? Защо българските граждани да плащат цената на това, че някой в Белия дом е решил да започне 20-годишна война в Афганистан?
  • Сегашните в парламента да спрат да се обиждат по най-каруцарски начин, а да направят работещо правителство

Eвродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел ДЖАМБАЗКИ внесе в деловодството на Народното събрание предложение за промяна в Закона за МВР, което регламентира създаването на доброволни отряди. Мотивите са: задаващата се мигрантска криза, необходимостта от защита и охрана на българската държавна граница, а и все по-належащата нужда за подпомагане на пожарникарите и горските служители при гасенето на пожари. Ангел ДЖАМБАЗКИ даде интервю за ПловдивПрес по горещата тема за бежанската вълна от Афганистан към Европа, след като талибаните превзеха страната, и спешните мерки, които България трябва да предприеме.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

– Г-н Джамбазки, какви спешни мерки трябва да вземе България, за да не допусне мигрантска криза след усложнената обстановка в Афганистан?

– Първо, да се приеме подход на нулева миграция в нашата страна. Всички държавни служби, включително МВР, гранична полиция, жандармерията, армията да бъдат оповестени и да бъдат приведени планове за действия, които да не позволяват дори един човек да преминава нелегално държавната ни граница.

Областните управители незабавно и спешно да си проверят състоянието на оградното съоръжение на границата,

което беше построено по времето на управлението, в което участваше и ВМРО. Областните управители трябва да поддържат това съоръжение в изправност. По границата трябва да бъдат разположени патрули на гранична полиция и сили на жандармерията. В парламента да не се бият кой повече да се доближи до властта, а незабавно да приемат промени в Закона за МВР, които да регламентират правната възможност доброволни отряди да помагат в работата на гранична полиция и жандармерията при защитата на българската граница.

– Вие внесохте в парламента този законопроект. Идеята за доброволните отряди е стар проект на ВМРО, за какво настоявате?

– С промените в Закона за МВР се регламентира създаването на доброволните отряди. Описани са условията, на които да отговаря един човек, за да бъде доброволец. Трябва да има образование, да бъде физически и психически здрав, да не е осъждан и да няма влязла в сила присъда от общ характер. Трябва да премине през обучения в структурите на МВР. Води се регистър с доброволните формирования към областния директор на ОД на МВР, уреден е и редът, по който се свикват тези отради, начинът, по който работят, какво могат да правят доброволците.

– Какви права ще имат хората в тези доброволни отряди?

– Това ще бъдат хора, които ще имат функции да информират, оповестяват и

да подпомагат дейността на МВР, без да носят оръжие. Ще могат да организират наблюдателни пунктове, постове, да информират,

да подпомагат дейности, свързани с различен вид транспорт, снабдяване, логистика, доставяне и изграждане на временни или постоянни съоръжения. Всичко, което би могло да разтовари МВР от дейностите, непряко свързани с опазване на обществения ред на държавната ни граница.

– Кои партии очаквате да гласуват тези промени в Закона за МВР?

– Всички, които малко мислят за България и за българските граждани. Тук не трябва да има партийно деление. Ако не бъдат въведени доброволните отряди, които да подпомагат МВР, хората по граничните региони ще си направят собствени организации, а това крие рискове. Навсякъде по света подобен тип дейност е регламентирана. Нашествието на талибаните в Афганистан е конкретната причина да искаме сформирането на доброволни отряди, но те могат да подпомагат МВР и при спасяване, както и пожарникарите и горските служители при гасене на пожари.

И сега се търси помощ от доброволци да помагат при гасенето на пожарите, включително и този в Родопите, недалеч от Пловдив

Много неща могат да вършат тези огради и не разбирам съпротивата и ината на част от политическите сили да не подкрепят такова предложение. Поставя се под риск сигурността на държавата ни и ще възникнат конфликти в обществото между самоорганизирали се хора и нелегални мигранти, или пък между тях и полицаи. Затова е редно да се мисли предварително. Този законопроект не е измислен на коляно, не е правен на парче, а дълго време със специалисти от Министерство на вътрешните работи, консултиран е от прависти от Софийския университет. В 44-ото НС беше гласуван на първо четене, но съпротивата на ДПС не позволи да бъде приет. Този законопроект е прекрасен, трябва спешно да се гласува.

– Бежанската вълна може в следващите седмици да залее Европа и България. Застрашена ли е националната ни сигурност, какви са рисковете пред нашата страна и ще се справим ли? Министърът на отбраната пред една телевизия обясни, че капацитетът на бежанските центрове се запълва, може да бъдат разкрити нови.

– Категорично не трябва да се разкриват нови центрове. Това, което трябва да се направи, е да не се допускат нелегалните мигранти. Те нямат място в България! Вече се чуват призиви държавите да приемат бежанци от Афганистан. България трябва да предприеме инициатива и да постави остро на масата на разговорите в ЕС следния въпрос – защо трябва тези бежанци да идват в България и Европа, нима сме забравили, че най-богатите петролни държави в света са мюсюлманските държави – Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт. Тези държави се намират на няколко хиляди километра от Афганистан, а не на десетки хиляди, както е България. Каква е логиката хора, които бягат от един мюсюлмански режим и самите те са мюсюлмани, да не отидат в своите братски държави, където хората мислят като тях, изповядват същата религия, имат същите обичаи и ценности като тях. Защо трябва да идват тук и в Европа? След като всички искат да проявят солидарност, да бъдат така добри през силата на своите политически и търговски отношения със Саудитска Арабия, Катар, Обединени арабски емирства, Кувейт, да решат кризата и афганистанците да отидат там. Няма никаква причина големи групи от хора да идват в християнска Европа, носейки със себе си своите традиции, и да ни налагат ценности си. Защо трябва да бъдем свидетели на грозни сцени, на опити за убийства, рязане на глави?

Да напомням ли, че в София алжирец, представил се за сириец, излъгал, че е бежанец, а е нелегален имигрант, почти успя да отреже главата на едно момиче?

Ние не носим вина затова, че някой решил да води 20-годишна война на другия край на света и сега казва – бъдете така добри да помогнете на нуждаещите се. Чудесно! Само, че който е поръчвал, той трябва да плаща. Да направят така, че всички хора, които искат да напуснат Афганистан, да се преселят в САЩ, които водеха войната. Ако това е невъзможно, да се договорят със свръхбогатите арабски мюсюлмански петролни монархии да приемат афганистанците там. Защо трябва да превръщаме Европейския континент в територия, в която тепърва ще се променя начинът на живот и мислене?

– Някакви инициативи в ЕП подготвяте ли по въпроса?

– Да, готвя предложение, което да е писмо, призив, да го обсъдим в Европейския парламент и да се гласува. Макар да се съмнявам да се стигне дотам, защото в момента властва крайно левичарска, крайно либерална, антирелигиозна, антинационална група хора, които не са сигурни сутринта като се събудят кой устав как ще го решават. Аз ще настоявам да се води политика, която да договори начините, по които нелегалните имигранти или бежанците от Афганистан и не само, да им бъде оказана помощ, в случай, че се нуждаят от такава, в техните братски държави.

– Ако жени и деца потърсят убежище, как да се процедира с тях?

– Ако са жени и деца разговорът е един, но нали си спомняме каква беше основната група хора, които твърдяха, че са от Сирия, а бяха от Афганистан? Млади, здрави, прави мъже, които са избягали от родината си и търсят друг път. Пак казвам, проблем ли е на тези жени и деца да отидат в Саудитска Арабия, нали са мюсюлмани? Защо да не отидат в Катар, там е много по-близо, отколкото в България. Ще дойдат жените и децата, после ще кажат, че трябва да си доведат семействата, после бабите и дядовците. Давам пример с Германия, където има такива събрани семейства – първо е дошъл един човек, а след това още 40-50 роднини на роднини. Защо трябва нашата социална и здравна система да носи тежестта на една война, която не е наша? Защо българските граждани трябва да плащат тази цена? Защо хората в Харманли трябва да живеят в страх и напрежение? Защо те трябва да плащат цената на това, че някой в Белия дом е решил да започне една 20-годишна авантюра? Имат самолети, товарят жени и деца, да ги карат в Белия дом.

– Защо се стигна до тази ситуация, толкова бързо талибаните да превземат Афганистан?

– Първо, защото никой от тези, които са планирали и водили тази война, не е отчел спецификата на местното население, местната култура и традиции. Водиш една 20-годишна война, която се оказва в задънена улица. Иракската армия преди години се разпадна по същия начин, когато „Ислямска държава“ пое офанзивата срещу Мосул и другите иракски градове. Оказа се, че има куха армия, празна, плащали им милиарди долари заплати, а няма такива хора дори. Налагането на една воля и култура върху нации и народи, които имат своя култура и традиции, както виждаме не работи. Не проработи в Либия, Ирак, Сирия, сега и в Афганистан. 20 години се води тази война, цената е хиляди човешки животи от всички страни, разрушени къщи и унищожени съдби. И в крайна сметка талибаните ги пометоха. Когато една общност има своята култура, традиция и начин на живот, не може на сила да й налагаш западния модел на живот и да смяташ, че това е най-доброто. Е, не е най-доброто. За Афганистан очевидно не проработи. Но цената сега няма нужда ние да я плащаме. Ако някой не си е направил изводи след авантюрата на Великобритания в Афганистан, след фиаското на Съветския съюз в Афганистан, след като западния човек е в състояние да настъпва една и съща мотика и тя да го удря по челото три пъти, няма какво да ги мислим. Няма да се научат да не се опитват да се налагат силово със своя начин на живот и своите т.нар. ценности.

– Ново споразумение за бежанците между Турция и Европа, каквото беше сключено през 2016-а, трябва ли да има?

– Много се съмнявам, че ще има ново споразумение. Първо, то не беше изпълнено и от двете страни, нито ЕС осигури средствата, които обеща, нито Ердоган ги използва така, както обеща. Парите бяха доста по-малко, а Ердоган ги вложи за ислямизация на сирийците, които бяха в северната част на страната, за да ги обучи за войници и да ги пусне от другата страна да се бият за Турция. Ние ги платихме, от нашите данъци отиват отчисления за европейския бюджет, а ЕС ги даде на Ердоган да си изгради своя армия, която да се бие за интересите на Турция в Сирия. Не съм убеден и във физическата възможност на турската държава и икономика да поеме нова голяма група хора, които да идват от някъде. Те ще напуснат територията на Турция. Искрено се съмнявам, че ще се случи някаква форма на работещо споразумение.

– На фона на тази задаваща се мигрантска криза и ковид пандемията трябва ли да ходим трети път на парламентарни избори през есента?

– Ако гледам чисто партийния интерес на ВМРО, ще кажа да, защото за нас това е възможност за реванш. Но мислейки от гледната точка за интереса на българските граждани, отговорът ми е категорично не. Сегашните избрани в парламента малко да наведат глави,

да се смирят и да престанат с тези взаимни гротески и обиди, които правят Народното събрание нетърпим цирк.

Те самите казват, че нямат особени принципни различия, но явно не могат да удовлетворят личните си щения и амбиции, личната си алчност за власт и постове. Това трябва да се преодолее и да направят работещо правителство, защото есента е на прага, а след нея идва зима. Пандемията не е отминала, мигрантската криза идва, трябва да има правителство, което да работи в интерес на гражданите. Ние от ВМРО настояваме да има правителство. Тези в парламента затова са избрани, не да философстват и да се обиждат едни други по най-каруцарски начин. Подобни грозни сцени в Народното събрание отдавна не е имало. Тези хора трябва да проявят малко разум и да смирят личните си амбиции и алчност, за да направят работещо правителство.

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir