Начало Блог Боян Чуков: В навечерието сме, когато Вучич ще предаде Косово

Боян Чуков: В навечерието сме, когато Вучич ще предаде Косово

Голямата битка на Прищина, зад която стоят САЩ, Великобритания и големите държави от ЕС – това е денят, в който Косово ще стане пълноправен член на ООН. Процесът се блокира от Сърбия, която води контрапропаганда, контракампания. Даже в известен смисъл Сърбия имаше няколко дребни успеха. Страните, които признаха Косово, бяха над 90, сърбите успяха да убедят няколко държави да се откажат от това да признаят Косово, след като веднъж вече го бяха признали. България призна Косово.

С това разяснение анализаторът Боян Чуков подхвана разговора за перспективата на Северна Македония в контекста на проблемите на Балканите. В предаването „Точка на кипене“ по България 24 той подчерта, че Косово ще е отправна точка в движенията на Балканския полуостров и Северна Македония не може да се разглежда извън този контекст. Още повече, че демократите, които в момента са на власт в САЩ, имат огромна слабост към Западните Балкани и респективно към Косово, което дължи съществуването си на Бил Клинтън.

Администрацията на Байдън ще започне да упражнява много силен натиск не само върху Сърбия, но и върху останалите държави, за да бъде признато Косово, прогнозира кандидатът за депутат от ВМРО Боян Чуков. И уточни, че Косово е на път да се интегрира с Албания, искаме или не искаме. На територията на Северна Македония има компактни маси от албанци и те нямат да отстъпят тази територия. Става дума за западната част на Северна Македония. Има и села, в които границата между Косово и Македония минава насред мегдана на селото и хората са ту в Северна Македония, ту в Косово, там си вървят въоръжени групи албанци, тоест има един хаос, с който северномакедонската държава не можа да се справи.

Всички знаем, че Русия вижда в Сърбия своето продължение на Балканите. В България президентът на Сърбия има имидж на голям русофил. Но през последните две-три седмици излизат постоянно разкрития, които не го представят в най-добрата светлина пред сръбския народ. Направи впечатление, че преди време, когато се откриваше църквата „Св. Сава“ в Белград, беше планирано Владимир Путин да я посети, но Путин се отказа в последния момент. И вече става ясно защо се е отказал, обясни Боян Чуков за зрителите на „Точка на кипене“. Започнаха да излизат страшно много документи, че сръбският президент Вучич е много тежко обвързан с криминални групировки в Сърбия. Че има много динамичен диалог с подземния свят.

Чуков спомена и за последният скандал, който стана сега и наистина е потресващ. Сърбите правят огромен архив от войната в Косово с престъпленията на полевите албански командири по отношение на сръбското население. И от този архив 11 хиляди документа са измъкнати и са се оказали в Прищина. Тоест албанците са успели със свои хора да измъкнат тези документи. Цялото досие на Хашим Тачи от Белград е отишло в Прищина и по този начин защитата пред съда ще е напълно наясно с всички възможни удари срещу него. Но се повтаря и една друга история, отново започват да изчезват свидетели, които са били описани в документите, някои бягат, други имат печален край.

Въпросът е, че Вучич на практика се оказва, че играе двойна игра. От една страна, той баламосва руснаците, които се усетиха, но малко по-късно отколкото трябваше това да стане. От друга страна, баламосва своя собствен народ, че се бори като лъв за Косово, да не се признава неговата независимост.

Трябва да се отбележи, че има една много голяма подробност около Декларация 1244 от 1999 г. на ООН, според която Косово и Метохия са неделима част от Сърбия. Обаче, когато се прави тази Декларация на Съвета за сигурност на ООН, по това време няма Сърбия. Има съюзна държава Сърбия и Черна гора. И когато се създава съюзната държава, Черна гора поема ангажимента минимум три години да не напуска съюзната държава. След три години обаче Черна гора напуска съюзната държава. А самата резолюция 1244 се отнася за съюзната държава, а не за Сърбия. Тоест такава съюзна държава вече не съществува. И има такава особена подробност, че Русия е подписала този документ.

В крайна сметка имаше един период, в който Елцин казваше: „Боже, пази Америка!“, припомни Боян Чуков времената след разпадането на СССР. Тогава руският външен министър Козирев питаше американците: „Бихте ли ни подсказали какви са нашите национални интереси?!“ На един прием в Москва, когато американският посланик си изпуска кърпичката, руският външен министър се навежда да я вдигне и му я подава. Всичко това обяснява защо Русия сега е в това положение на Балканите. В един момент по времето на Елцин, когато има преговори в Босна и Херцеговина, Русия изпраща две делегации. Едната делегация е на руското министерство на външните работи, а другата делегация е оглавявана от съветник на Борис Елцин, и двете делегации нямат еднакви позиции. Сега има годишнина от полета на самолета на Евгений Примаков. Той пътува на официално посещение в САЩ като премиер. Но когато разбира, че бомбардировките над Югославия са започнали, дава разпореждане самолетът да се върне обратно в Русия. Да, ефектно е, впечатляващо е. Но по-късно Русия сама изтегли своя военен контингент от Косово. Изводът е, че Русия няма последователна външна политика и сама сдаде своите позиции, които имаше на Балканите.

Русия в момента е една хиперкапиталистическа държава, която е много агресивна, и голяма част от руската външна политика се формира от частния сектор, от големите корпорации, а не от държавници, които имат някаква визия и стратегическо мислене. Съвсем наскоро излезе един анализ на Сърджа Трифкович, един сърбо-американски професор, експерт, който казва: „Единственото място, където Русия все още има някакво влияние на Балканите, е Република Сръбска с президент Милорад Додик. Преди години на Република Сръбска ѝ бяха необходими около 600-700 милиона евро, за да се стабилизира и да може да се укрепи. Руснаците им обещаха тези пари, мина време, нищо не дадоха. И Сърджа дава пример с руски фирми, които експлоатират чудовищно местното население в Република Сръбска, не им плащат заплатите, хората работят при изключително лоши условия. Не че германците са по-добри, казва Сърджа, „но все пак германците построиха някакви пътища“. Това разказа в ефира на „Точка на кипене“ Боян Чуков, като подчерта, че Русия е капиталистическа държава, която гони своите интереси и е наследник на бивша империя. Но нейната стратегия на Балканите, доколкото я има, никога не е била в полза на българските национални интереси. Защото акцентът, който Русия поставя на Балканите, е Сърбия. Русия винаги е предпочитала да има една много мощна сърбохърватска държава, ако е възможно, и една много слабичка, хилавичка българска държава, която да е нещо като логистично допълнение към сърбите.

И нашите проблеми със Северна Македония, казва Чуков, са на базата на това, че Скопие фактически е рупор, говорител на великосръбския шовинизъм. Обаче великосръбския шовинизъм се подкрепя от руснаците, те му дават сила, те го подхранват. А в същото време, Сърбия вече има толкова споразумения с НАТО, че е почти като държава, членка на НАТО. Тези споразумения дават неприкосновеност на войските на НАТО, които са на територията на Сърбия. А руснаците от години наред искат такъв статут да има и техният център в Ниш, който е към министерството на извънредните ситуации. Но сърбите не се съгласяват. Фактически ние сме в навечерието, когато Вучич ще предаде Косово. И Косово окончателно ще получи независимост. Въпросът за него е да го направи така, че да му коства най-малко политически щети. Например сръбският патриарх, който наскоро почина, беше категорично против отстъпването на Косово, и той беше огромен проблем за Вучич. Митрополит Порфирий, Загребски и Люблянски, беше избран на мястото на починалия сръбски патриарх и всички очакваха, че той по някакъв начин ще влезе в играта на Вучич. Но се оказа, че той заема абсолютно същата категорична позиция. Така че Вучич се намира в една много сложна и трудна позиция. Но той е цар на това да обяснява как го подслушват, как искат да го взривят, постоянно някъде около дома му намират някакви складове с оръжие, с което ще го нападат и пр. Някои журналисти му се подиграват, че 24 часа в денонощието, 365 дни в годината той е под непрестанна заплаха нещо да му се случи. Но в същото време вече почти всички разбират, че Вучич прави едно шоу. Нищо повече. В този план на размисли, Чуков предположи, че руснаците ще претърпят поредното поражение на Балканите в лицето на Вучич и Сърбия.

Видео >>>

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir