Начало Блог Боян Чуков: Контраразузнаването ни е едно от най-добрите

Боян Чуков: Контраразузнаването ни е едно от най-добрите

Бих дал една много добра оценка на нашето контраразузнаване и на нашите служби, които са едни от най-добрите в Европа. И това не е само моя оценка, а оценка на колеги от западните страни, които познават българското контраразузнаване.

Това каза кандидатът за депутат от ВМРО Боян Чуков в „Седмицата“ по Дарик радио, запитан за шпионския скандал. Той отбеляза, че скандалът се използва от някои политически партии за атака срещу военния министър Красимир Каракачанов, което в предизборната обстановка е очаквано. Но трябва да се отбележи, че шпионският случай се разработва над половин година със знанието на военния министър и с неговото съдействие. След подобни случаи в нито една държава, която е наш съюзник в рамките на ЕС, няма изгонен, сменен или подал оставка военен министър или министър на вътрешните работи. Напротив, това е рутинна работа на специалните служби и нашите се справиха отлично.

Първата държава извън ЕС, която следващият министър-председател трябва да посети, е Великобритания, каза още Боян Чуков. Първото посещение трябва да е свързано с актуалната обстановка в света и в Европа и с непосредствените задачи, които стоят пред външната политика на България. Лондон е първата столица, защото знаем, че предстоят събития на Балканите, предстои проблемът с Косово да бъде решен, със Северна Македония, ситуацията около Република Сръбска също не е много спокойна. А не е тайна, че британците са едни от най-добрите на Балканите. И не само са най-добрите, но са и най-влиятелните. Също така британците бяха наши съюзници до преди няколко месеца в рамките на ЕС. В този смисъл ние с тях имаме установен диалог, който трябва да продължим и да ползваме този диалог така, че да гоним нашите интереси. 

На въпроса на водещия трябва ли да увеличим броя на мисиите зад граница Боян Чуков обясни, че разположението на посолствата ни трябва да отговаря на външнополитическата ни стратегия и че не можем произволно да разпръскваме посолства. След 1989 г. ние наследихме това, което имаше като външна политика НРБ, направихме определени трансформации с посолствата, някъде позакрихме, някъде открихме, сега обаче светът отново се променя. И ние отново на базата на нашата външнополитическа стратегия трябва да преразгледаме местата, където имаме или нямаме посолства. България не разполага с огромен финансов ресурс, който да ни позволи да издържаме страшно много посолства в чужбина, но ние трябва да се съсредоточим най-вече на Балканите и в основните интересни за нас столици, а в някои столици да увеличим дипломатическия състав.

Например между България и Сърбия съществуват непреодолими противоречия относно Северна Македония, знаем, че политиката на Сърбия се подкрепя от руснаците. Нашето посолство в Москва е около двайсетина човека, а това на Сърбия е над 120 души, подчерта Чуков.

Той даде пример, че с факта, че ние сме закрили хотела и българския ресторант, който бил пълен с хора, а на съседната улица сърбите продавали плескавици и ущипци колкото си искат.

Като най-голямото постижение в областта на външната политика на България в последните 30 години бившият дипломат посочи влизането ни в ЕС, а като базова грешка, че не сме успели досега да изградим своя външнополитическа стратегия на Балканите, която да следваме методично, за разлика от гърците, сърбите, турците, които имат свои национални стратегии и няма значение коя партия е на власт.

Не можем да имаме успешна външна политика, ако политическите партии не са се разбрали по основните направления и нямаме консенсус.

Боян Чуков подчерта, че не вижда бъдеще за България извън ЕС. Няма нито един друг проект, който да е по-атрактивен в което и да е отношение. Нашето място е в ЕС. Но ние трябва да се опитваме да убеждаваме нашите партньори в Брюксел, че и ние имаме интереси. Нашият основен проблем е, че ние не си казваме ясно какво желаем, готови сме да премълчим, готови сме да се дръпнем настрани. И това е силно контрапродуктивно.

От политическа гледна точка, влизането в елитния клуб на държавите от еврозоната ще ни даде самочувствие, ще ни даде престиж, защото България ще се нареди сред водещите страни вътре в ЕС. От икономическа гледна точка се раздухват разни страхове, но няма държава, която да е въвела еврото и да има някаква чудовищна инфлация и огромен срив, каза Чуков в ефира на Дарик.

По отношение на европейските средства, ние като че ли не инвестираме достатъчно в човешкия капитал, а имаме вече достатъчно кадри по целия свят в областта на високите технологии. Трябва да бъдат създадени условия, тези хора да се върнат обратно в България.

Вече живеем в Четвъртата индустриална революция и голямата битка между държавите няма да е чрез конвенционални военни средства, а в областта на високите технологии.

България трябва да има своя национална енергийна стратегия, която плътно да преследва, заяви Боян Чуков. България като член на ЕС, трябва безспорно да координира своята енергийна политика с Брюксел, но не и да „пита“ Брюксел. Съвсем радикално самостоятелна политика ние не можем да имаме, но в рамките на възможностите ние трябва да настояваме за това, което е най-изгодно за нас. Защото конфликтът между Москва и Лондон от геополитическа гледна точка е огромен, но това не пречи на британците да купуват втечнен газ от „Газпром“. Трябва да правим разлика между публичната конфронтация, медийните сражения и реално какво всъщност правят икономическите субекти.

На въпроса за Турски поток и АЕЦ „Белене“

Чуков заяви, че е хубаво през страната ни да минават тръби, да се строят енергийни мощности, но само когато това е изгодно за България.

Турски, или Балкански поток, минава през България, но къде отива? Той се закачи за Сърбия, Банатски Двор във Войводина. Газовият хъб там беше разширен с пари на „Газпром“. Какво означава това? Ще го напълним с газ и след това Северна Македония, Албания, Косово ще започнат да получават природен газ от Сърбия, тоест Сърбия отново започва да се превръща в център, да образува около себе си някакъв мини югославски съюз. Те и затова предложиха мини-шенгена. Защото, когато видяха, че не се реализира тяхната външнополитическа стратегия, те решиха икономически да се настанят в Западните Балкани, там, където могат. И по този начин да прокарват външната си политика. България печели от транзита на природен газ, но въпросът е къде отива той и с какви цели ще бъде използван. АЕЦ „Белене“ ни е необходим проект, защото иначе ще започнем да внасяме електроенергия от нашите съседи, Турция, Румъния. Въпросът е, че, когато е частен собственикът и възникне голяма авария, застрахователната компания плаща до един определен таван, след това се налага държавата да се намеси. Така се случи и с Фукушима, японското правителство подпомогна компанията с 12 милиарда долара. Трябва много внимателно да разберем какъв проект ще бъде изгоден за българската държава, уточни Боян Чуков пред водещия на Дарик Константин Вълков.

По темата за ветото, наложено на Северна Македония, кандидатът за депутат от ВМРО заяви, че позицията на българското правителство е точна и правилна.

Ние не можем да си позволим войнстващият македонизъм, зад който стои великосръбската идеология, да влезе в Европейския съюз и да ни атакува на наш терен за сметка на българските национални интереси.

Нямаме нищо против и сме „за“ това Северна Македония да влезе в ЕС, но нека се разберем: всичко при тях започва от 1945 г. Както искат да се наричат, но да не пипат българската история. Без история ние губим лицето си пред Европа, ние губим наследството оставено от нашите прадеди, ние размиваме своя цивилизационен код. Българската история в момента изглежда като една крепост, която се атакува от северномакедонци, от сърби и от руснаци. До около седмица ще излезе доклада за Северна Македония в ЕП, едва ли ще останем много доволни. Чуков коментира и Зоран Заев като аватар на Белград, тоест той е човек за влияние на Белград в Северна Македония. Виждаме, че в Македония не може да се направи политическа кариера, ако не си българофоб и не си ултрамакедонист.

Трябва ли Турция да влиза в ЕС? Според Боян Чуков, този въпрос вече не стои остро, защото самата Турция се отказа от кандидатстването си за ЕС, въпреки че от време на време се запалва отново тази тема. Но тя се ползва съобразно политическата ситуация. Знаем, че гърците са против, знаем, че Кипър е на нож с тях, знаем, че Франция в лицето на Макрон ту се кара, ту се сдобрява с Турция, Германия също не се чувства в удобна ситуация, защото има три милиона етнически турци на германска територия, от които три четвърти са германски граждани. Но България е съсед на Турция и трябва да имаме изключително добри добросъседски отношения. Ние винаги можем да нямаме шумна позиция по въпроса, да или не. Но винаги можем да лобираме за Турция да се търси някаква форма на приобщаване.

Когато става дума за санкциите срещу Русия, Боян Чуков счита, че санкциите не са добър инструмент. Практиката сочи, че санкциите, приложени спрямо която и да е държава, не променят режима. И санкциите основно се използват за икономически дивиденти от тези, които ги налагат. САЩ наложиха санкции на Русия. И в същия период, в който ЕС намали стокообмена и търговията с Русия, се оказа, че между САЩ и Русия стокообменът се е повишил. Ако имаше някакъв резултат от санкциите, в Иран отдавна трябваше да има промени, а такива няма. На въпроса на радиоводещия за руския пазар Чуков подчерта, че не ние сме загубили руските пазари. И че след 1989 г. не ние сме се отказали от руския пазар, а руснаците са затворили руския пазар за България.

Видео >>>

България над всичко!
България над всичко!

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir