Начало Блог Красимир Богданов: Изпращаме тежка година, в която ВМРО си свърши работата

Красимир Богданов: Изпращаме тежка година, в която ВМРО си свърши работата

Врачанският депутат от парламентарната група на Обединени патриоти и областен лидер на ВМРО във Враца обобщи 2020 г. в интервю пред „Конкурент“. Красимир Богданов говори и за тежките проблеми, и за положените усилия от страна на войводите, и за постигнатите резултати, и за годината, в която ВМРО си свърши работата.

Интервю на Георги Александров

– Намираме се в края на годината. Макар че е рано за обобщения, бихте ли дали оценка за 2020 г. от Ваша гледна точка?

– Тежка година, каквато не помним от много десетилетия. Тя премина под знака на Ковид-19 и промени България, и целия свят. Много хора загубиха живота си. Здравната система беше поставена на изпитание. Приложиха се безпрецедентни мерки, които никой не си е представял, че може да се случат в XXI век – извънредно положение, затваряне на населени места, училища, магазини и ресторанти. Проверки и санкции за неносене на лични предпазни средства, и други ограничаващи правата действия. Всъщност, като общ извод може да се каже, че въпреки технологичния напредък, човечеството е неспособно да се справя с подобни пандемии.

Напрегната беше и политическата година. Записи, арести, протести. Извън обективното право на хората да изразяват несъгласието си с методите на управлението, контрапропагандата и черният пиар достигнаха невиждани размери. И в тази обстановка, все пак трябваше да се поставят и отстояват важните за хората теми, реализацията, на които сме обещали да доведем докрай.

– Предизвикателствата пред ВМРО през годината не бяха малко. Кои проблеми бяха най-тежки за решаване – пред партията и пред управляващата коалиция?

– Естествено ще започна пак с коронакризата и трудната за разрешаване задача как да запазиш здравето на хората, но и как да не предизвикаш масови фалити на фирмите и оставане на хиляди хора на улицата. Неслучайно ВМРО предложи серия от мерки, с които да запази възможностите за препитание на хората. Много от предложенията ни при първата вълна на пандемията не бяха оценени и приети от парламента. В новия бюджет обаче, голяма част от тях вече са факт, което показва, че сме били прави.

Що се касае до политическите ни битки. Те наистина бяха принципни и отстоявахме правото си до край. Когато си по-малкият партньор в управляваща коалиция, атаките са отвсякъде. Разбира се, опозицията положи неимоверни усилия да ни дискредитира, смятайки, че така ще ни накара да се оттеглим и това ще предизвика нови избори.

Трудни бяха и взаимоотношенията ни с ГЕРБ. Определено имаше моменти, когато парламентарната им група заобикаляше коалиционните ни взаимоотношения и намираше подкрепа от други партии. Напрегната беше ситуацията в първите седмици на протестите срещу ГЕРБ.

ВМРО трябваше да вземе трудни решения – дали да „хвърлим кърпата“, или да продължим работата за изпълнение на обещанията ни въпреки имиджовите щети, които ще понесем.

Понесохме такива, което сочеха и социологическите агенции, но последните два месеца, хората, като че ли осъзнаха необходимостта от нашия прагматизъм, социална ангажираност и патриотизъм, и постепенно възвръщаме доверието им.

– Прави впечатление, че в следващия бюджет има пари за всичко. За кое успяха да се преборят ВМРО и ОП във финансовата рамка?

– Мога да кажа, че това е бюджетът, за който се борим 4 години – бюджетът на изпълнените обещания. Няма как да пропусна важните победи като: въвеждането на финансово подпомагане на всяко българско дете. Децата са ценност и не може да ги делим и разграничаваме. Увеличаването на минималната пенсия на 300 лв. и допълнителни социални и антикризисни плащания за възрастните хора. Увеличението на заплатите  – на учителите със 17%, на полицаите – с 15%, на заетите в бюджетния сектор с 10%. Минималната работна заплата става 650 лв. Някои се опитаха да обезценят и тези придобивки, но хората си спомнят от каква база тръгнахме в началото на управлението.

Подчертаната е ролята на ВМРО за промяна в политиката за повишаване на доходите. Тези тенденции трябва да се запазят и в бъдеще.

Пречупи се още една тенденция. Назад остана времето, когато българската армия се съкращаваше и разоръжаваше. Благодарение усилията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов родната войска започва да стъпва на краката си. Подобрява се материалното обезпечаване и възнагражденията на военнослужещите. Ремонтира се и се придобива нова техника – модерни изтребители, кораби и бронирани машини. Въведе се доброволната военна служба. Възстанови се военновъздушното училище в Долна Митрополия. Българската армия възвръща достойнството си.

Важни за хората са и предложенията ни срещу произвола на колекторските фирми, банки и кредитни институции. С тези закони премахваме възможността, човек да бъде в ролята на „вечен длъжник“. Приехме промени и в Закона за административните нарушение и наказания, с които като санкция се въвежда извънредният труд в полза на обществото. Така нарушителите няма да могат да се измъкват под предлог, че нямат доходи, а ще работят. Очакваме скоро да влезе на второ четене и предложението ни за промяна в Наказателния кодекс за разширяване на правото на неизбежната отбрана.

Увеличихме и средствата за култура – за сценичните изкуства, читалища, музеи, библиотеки и галерии. Лично мое мнение е, че културата трябва да се подкрепя още по-сериозно.

– ВМРО направи доста за предучилищното възпитание на децата. Това ли е пътят към образоване на нацията?

– Няма алтернатива на образованието. Особено в днешния глобален свят, за да си конкурентноспособен, трябва да се образоваш и усъвършенстваш. Затова и въвеждаме задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Това е шанс и за ранна интеграция на деца от уязвимите групи, които да могат пълноценно да се адаптират към българската образователна система, култура и традиции.

Отново с мисъл за подпомагане на семействата и децата е реализирането на идеята ни, условно наречена безплатна детска градина. От 2021 г. държавата ще поема изцяло или частично таксите за детските градини на всички деца. Следващият етап ще е изцяло безплатни градини.

Що се касае до средното образование, възстановихме учебния предмет „Родинознание“ за децата от началния курс. Промяната няма да е само в наименованието, но и на съдържателно ниво. Засилваме и военното обучение в клас. Така отговаряме на целите на Закона за предучилищното и училищното образование, между които е и формирането на национално самочувствие у младите българи.

– Вие сте човек, свързан здраво с региона си. Какво искат от Вас най-често хората, с които се срещате?

– В днешните трудни времена и в условията на масова психоза, главното, което вълнуваше хората, е страхът от пандемията. В лично качество, аз и колегите от ВМРО, организирахме разяснителна кампания за симптомите и мерките за справяне с Ковид-19.

В най-тежките месеци, когато имаше недостиг на предпазни средства, дарихме маски и дезинфектанти на хората във Врачанска област и други населени места в Северозапада. Откликвахме винаги, когато ни потърсеха с молба за помощ. Направихме редица дарения на детски градини, училища, читалища, културни институции, лечебни заведения, деца от социално слаби семейства, възрастни хора и пенсионерски клубове.

Отделно от това продължават и редовните ми срещи с гражданите. В резултат на тези приемни, поставих много въпроси в дните за парламентарен контрол или чрез срещи или кореспонденция с държавни и общински институции.

Никога не съм бягал от отговорност, дори когато това ще предизвика конфликтни ситуации.

Затова и поставих болезнените въпроси за престъпността в Роман и невъзможността на правораздавателните органи да се справят с вилнеещ там цигански клан.

– Какво се случва с инициативата за подкрепа на родното производство, която подехте?

– Призовахме държавата и хората да подкрепят българските производители в условията на кризата. ВМРО имаше много законодателни инициативи в подкрепа на най-засегнатите икономически сектори – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство. Отделно от това организирахме национална кампания в тази посока, в която се включиха и структурите от Врачанско, като направихме няколко поръчки от местни фирми. Лично се ангажирах с облекчаване мерките за земеделските производители и работата на откритите пазари.

– Въпреки епидемията проведохте Войводската вечер, връчихте наградата за будител, не спирате със срещите в малките и големи населени места: това ли е правилната рецепта за партиен живот?

– Въпросът не е в партийния живот. Не без гордост мога да кажа, че ВМРО отдавна се е превърнала в част от обществения живот на Враца. Когато организираш такава широкомащабна дейност, активността се превръща в необходимост и начина на живот.

Третото издание на Войводската вечер беше проведено съобразно Закона за извънредната епидемична обстановка и при спазване на всички необходими мерки. Наш гост беше обичаният народен певец Илия Луков.

След толкова месеци изолация, хората имаха нужда и от малко духовна храна.

А поредният „Будител на годината“ е директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Силвия Павлова – заслужил уважението с професионализма и новаторството си общественик и ръководител.

– Какво се случва с Патриотичната програма?

– Осъществяването на Патриотичната програма беше силно затруднено. Стартирахме силно с ученическото състезание посветено на живота и делото на Васил Левски и третото издание на турнира по мини футбол „Трети март“. Спецификата на мероприятията е такава, че по време на извънредното положение нямаше как да се провеждат. След нормализирането на обстановката продължаваме.

– Съветниците на ВМРО във Враца внесоха проект за нов правилник, който да дава преференции и повече пари за образованите родители. Кога това ще се случи в страната?

– Изключително ценно предложение. То е част от идеята ни за ангажиране на централната и местната власт за справяне с демографската катастрофа. Всяка община трябва да има политика в тази посока, и да инвестира в бъдещето. Непрекъснато говорим, че в цели сектори липсват специалисти, изтичат мозъци, а подкрепата е само за маргинализираните общности. Затова и се опитваме да обърнем тенденциите.

Много общини приеха наредби за образованата раждаемост. Общински съвет – Враца от неразбиране, ревност или не знам какво – не го направи.

Благодаря на общинските съветници Красимир Ангелов и Момчил Янков за подготовката на наредбата. Няма да се откажем да настояваме, а скоро съветниците от ВМРО ще я предложат и в останалите общини.

– Подкрепихте военноинвалидите и пчеларите – докъде стигнаха инициативите Ви в тази посока?

– Проведох срещи с ръководството на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Заедно подготвихме предложение, в Закона за доброволния резерв да се направят допълнения, като претърпелите злополука доброволци и курсантите от военните университети да придобиват правата на военноинвалидите и военнопострадалите.

По отношение на пчеларството неколкократно съм получавал сигнали за нерегламентирани пръскания на селскостопанските култури, отравяне на пчелни семейства. Затова и внесох предложение, да се криминализира този вид престъпление, което може да унищожи изцяло поминъка на много хора.

– Българите в Албания, РС Македония, Сърбия, Украйна. Те също разчитат на патриоти като Вас, за да имат повече права както в страните си, така и в родината. Какво свършихте за тях?

– До скоро никой не обръщаше внимание на тези забравени българи, а те не само че са се борили дълги години, при невероятно трудни условия да запазят българското си самосъзнание, език и културна идентичност, но те могат да бъдат и сериозен резерв за задъхващата се от липса на работна ръка българска икономика.

Като председател на групата за приятелство с Албания проведох няколко срещи с високопоставени политици от тази страна.

Основната тема беше правата на българското малцинство.

Организирахме подкрепа за нашите сънародници в Албания, като им изпратихме голямо количество предпазни средства срещу Ковид. Със средства, дарени от депутатите от управляващото мнозинство, беше извършен частичен ремонт на училището в с. Шищавец, Гора и оборудван кабинет по информационни технологии.

По наше настояване, МОН дарява таблети за учениците от община Пустец, Мала Преспа. Завърши първият етап изграждането на пътя между Билища и Връбник, с пари от българската държава.

Редовна подкрепа оказваме и на българите в Западните покрайнини. Само през последната седмица ВМРО осигури коледни подаръци за всички деца от началното училище в с. Звонци, а за поредна година се включихме в коледния благотворителен бал, набиращ средства за бедните семейства в Босилеград. В с. Ракита пък, вече отвори параклисът „Св. Богородица“, дарен от България по наше настояване.

През последните месеци отношенията ни с РС Македония станаха основен въпрос. Въпреки негативната кампания, България прояви твърдост и наложи вето на началото на преговорите за членство в ЕС на бившата юго република. Трябва да стане много ясно на всички, че нашата позиция не е против перспективата за хората в Македония, а против фалшификациите и ограбването на българската история. България не само първа призна независимостта на Македония, а във всички ключови моменти беше зад нея. И какво получаваме в замяна – отрицание и език на омразата.

Сложна е и ситуацията в Украйна, предвид на административната реформа и отминалите местни избори. Но ние няма да се откажем да подкрепяме многобройната българска общност там.

През лятото излезе и документалният филм „Българите в Косово“, който беше заснет по време на мое и на Македонския научен институт посещение в Гора, Жупа и Прищина. Филмът беше представен във Враца и се излъчи и по една от телевизиите с национално покритие.

След разговори с МОН беше увеличена бройката за прием в наши университети на студенти от традиционните български общности. Увеличи се размерът на стипендиите на студентите и докторантите. За първи път МВнР отделя финанси за българските организации в чужбина и за проекти на местните българи.

С удовлетворение мога да кажа, че българската държава най-после започва да влиза в ролята си на майка, а не на мащеха за нашите изстрадали братя.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir