Начало Блог Външната политика на САЩ в региона на Черно море е от изключителна...

Външната политика на САЩ в региона на Черно море е от изключителна важност за нас

Тръмп вдигна американската икономика на рекордно ниво, но неглижира пандемията и това му изигра лоша шега, казва зам.-председателят на ВМРО

Външната политика на САЩ в региона на Черно море е от изключителна важност за нас, казва евродепутатът.

Ангел Джамбазки е на 41 г., зам.-председател на партия ВМРО-БНД. Евродепутат е втори мандат. „Флагман.бг“ го потърси го за коментар на ситуацията след президентските избори в САЩ.

Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

– Г-н Джамбазки, изборът на Байдън за сметка на Тръмп лоша новина ли е за българските националисти?

– За да отговоря на този въпрос, първо трябва да видим каква ще бъде политиката на Байдън. Моите симпатии, разбира се, бяха по-скоро на страната на Тръмп. Но тук не трябва да гледаме през симпатии и през емоции, а през политика. И за нас е важно, който и да е президент на тази държава – без всякакво съмнение сред най-важните, да не кажа най-важната в световен мащаб – е

какво ще бъде отношението по принцип към външната политика на САЩ в региона на Черно море.

За нас е изключително важно да поддържаше добри отношения със Съединените американски щати. Да използваме техните знания и умения в превъоръжаването на българската армия, в повишаването на нашите бойни способности. Така че нека да видим накъде ще тръгне президентът Байдън. Но ние малко и спекулираме, защото съдът все още не се е произнесъл кой е президент. (В момента нямаме избран президент, имаме двама обявени.) Чух обезпокоителни неща от един човек, който не знам да се занимава с външна политика. Обясняваше как Джо Байдън бил много силно заинтересован от членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това може да стане само и единствено през защита на българския национален интерес. Ако този човек бъде провъзгласен за президент на Щатите. Също ако заеме една позиция, която противоречи на нашите интереси в Македония, разбира се, че това е лоша новина.

– Тръмп обаче имаше една политика на неодобрение на Европейския съюз като цялост, той водеше преговори с отделни държави. В този смисъл не е ли добра новина, че той пада от власт?

– Зависи какво разбираме под Европейски съюз. Защото виждате, че в момента, например, германското правителство изключително разочароващо се опитва да окаже натиск върху България да загърби своите интереси. Така ще приеме една нереформирана, буквално проболшевишка, просръбска, проруска върхушка в Северна Македония, каквато е управляващата върхушка в Скопие. Ние нямаме интерес и тук оставяме историческите факти, които са безспорни. Дори и ако сме толкова непочтени към нашите предци и се съгласим и кажем:

Хайде, няма история, Гоце Делчев не е българин (това е скандално и предателство), братя Миладинови не са българи“ – добре, казваме това, ако сме най-големите глупаци, но

къде е интересът на тези стотици хиляди македонски граждани с българско национално самосъзнание?

Нали Европейският съюз трябваше да бъде съюз, който да пази правата и законните интереси на всеки един гражданин? Къде са тези интереси? Защо Европейският съюз в лицето на Германия и в лицето на Европейската комисия, едва ли не, оказват натиск върху България? А ние да се направим, че в момента в Македония няма натиск върху българите там? И да се направим, че в Македония не се вихри чудовищен език на омразата в момента спрямо България? Официални и неофициални медии, медии на властта, медии на опозицията – няма разлика! Там единствено публикуват Белград и Москва, Белград и Москва…

– Но нека не се отклоняваме към Македония! Според Вас какви бяха грешките на Тръмп? Защо загуби? Като че ли до последно той изглеждаше некомпетентен да управлява.

– По време на неговото управление не започна нито една война. Това е първият президент от много години, който не започна нито една война. Нека всеки от читателите да прецени дали това е добро, или е лошо. Преди да започне пандемията той беше вдигнал американската икономика на рекордно ниво.

Ако говорим за грешки на Тръмп, може би една от тях беше, че подходи някак си лековато към пандемията.

В началото неглижираше тази ситуация и иронизираше мерките за безопасност. Може би това му изигра лоша шега. Този подход в България се изповядва от „Демократична България“ (ДБ), Слави Трифонов и онези тримата герои на Доньо Донев от площада. Те са приели за свой нов светец един егоцентричен и изключително самовлюбен човек, който твърди, че няма пандемия, че не трябва да се пазим и т.н. Това може би бе грешката на Тръмп. Според мен това бе една от основните му грешки.

– Можем ли да направим някаква аналогия с българската политическа ситуация. Да очакваме ли червен картон към Бойко Борисов, ако примерно го приемем за българския Тръмп?

– Ако гледаме през пандемията, за която говорихме, по-скоро червен картон трябва да получат тези политически сили, които от самото начало спекулираха. Тези, които твърдяха, че няма пандемия, няма зараза и това е просто грипче и световен загово. Тези, които казваха, че всъщност „маските са, за да мълчим“ според „Демократична България“, че всичко е конспирация, както твърди Трифонов и неговата партия. А онези „тримата герои на Доньо Донев“ горяха маски и твърдяха, че няма нищо. И сега всички те се загрижиха за здравната система. Е как така правиш протест?!

– Борисов обаче също има доста либерално отношение – налага слаби мерки спрямо пандемията. Това трябва да се признае.

– Ами единствената мярка, която остана, е пълно затваряне на държавата. Но тук логиката на министър-председателя според мен е да не ликвидира тези дребни и средни бизнеси. Те все още могат да бъдат спасени. И тук проблемът идва от следното нещо:

голяма част от българското население хем иска мерки, хем не иска да ги спазва; хем иска да ходи на кръчми и на дискотеки, хем плаче за здравната система. А то трябва да си избереш едното или другото,

не може и двете.

Възможно е да има хора, които да гласуват, примерно, срещу Борисов на следващите избори. Защото не са доволни от начина, по който се справя с пандемията. Но обърнете внимание само на реакциите на същите тези, които сега го критикуват, когато беше първата вълна. Нали помните, че всички тези медии, които се свързват с кръга „Капитал“, всичките соросоиди, всичките те бяха:

„ауу, маските са, за да мълчим, какви са тези затваряния, отнемат ни свободата на словото…“.

А сега са загрижени.

– „Капитал“, между другото, нямат такива позиции – те са за по-строги мерки, доколкото ги чета.

– Сега са се попроменили, защото в началото беше друго. Като казвам „Капитал“, имам предвид кръга „Капитал“ – „Дневник“… цялата там соросоидната групичка. И аз съм си запазил снимки от техните статии. Така че нека да им напомним тогавашната им позиция и да я сравним с днешната – тя е различна.

– Очаквате ли сериозна промяна във външната политика на САЩ с избора на Байдън?

– Ако бъде потвърден този избор – пак правя тази уговорка, може би ще има някаква сериозна промяна. Надявам се външната политика на САЩ да не се изразява в започването на нови военни конфликти. Защото, съгласете се, че при това състояние на икономиките и при това състояние на света… след такива сериозни икономически кризи има два варианта за изход от ситуацията:

  • или теглене на заеми, хиперинфлация и подценяване на валутите,
  • или някакви много тежки световни конфликти.

Първата и втората световни войни се случват точно по този начин – след такива големи икономически сътресения.

А сега ни предстои комбинирана криза – здравна и икономическа. Ще има огромни напрежения. Загуба на работни места, преструктуриране на икономиките по целия свят. Ще има голяма промяна и в медиите, която ще засегне до голяма степен и вашата гилдия. Така че се надявам тази промяна да бъде за добро от гледна точка на българския национален интерес. Пак казвам външната политика на САЩ,

присъствието на САЩ в черноморския регион е изключително, съдбовно важно,

защото тук имаме две големи заплахи. Едната е южният ни съсед Турция, а другата е северният ни съсед Русия. Външната политика и на двете държави напоследък е синхронизирана на базов принцип. Общо взето следват своите интереси и работят заедно. И двете провеждат политика, която по някакъв начин може да се окаже застрашаваща българския интерес, суверенитет, териториална цялост и национално единство. Така че присъствието на Съединените американски щати тук е ключово.

В тази връзка силно се надявам, ще ми позволите тази малко грубичка шега –

Байдън да не е забравил, че сме си платили първите самолети,

и да се продължи военното сътрудничество в тази посока. Посока на възстановяване на бойните способности на българската авиация, засилено черноморско взаимодействие, съвместни учения, съвместни операции на силите за сигурност. Така че на никой неуравновесен диктатор наоколо да не му хрумва да се изпробва на българска територия. Защото ако погледнете черноморския регион,

единствените две държави, които не водят военни действия и на чиято територия няма такива конфликти, сме ние и румънците.

Навсякъде имате замразени или горещи конфликти. Молдова и Приднестровието, Украйна, Грузия и Абхазия, Армения и Азербайджан. Надолу е Иран с тлеещ конфликт, след това са Сирия, Египет, Либия. Т.е. ако поставим пергел с точка някъде в Стара планина, на 1000 километра около нас единствените, които не воюват, сме ние с румънците. Но и от двете страни имаме заплаха – и от юг, и от север.

– Ако обобщим – разчитате президентът Байдън да води политика, която по някакъв начин да ни защитава от агресивните Русия и Турция?

– Ами обобщавайки… аз определям себе си и нашата организация като български националисти, ние гледаме нашия интерес. Това ни интересува, а регионът ни е взривоопасен. Аз Ви посочих абсолютно пунктуално – с имената им, заплахите, които виждам в момента.

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir