Начало Блог Доц. Милен Михов: Не спираме нашите братя от Вардарска Македония за ЕС,...

Доц. Милен Михов: Не спираме нашите братя от Вардарска Македония за ЕС, а антибългарската политика

Доц. Милен Михов, зам.-председател на ВМРО, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Доц. Михов, знаете, че има всякакви интерпретации за Вашето събиране отново с Националния фронт за спасение на България. Разделихте се, а после отново се събрахте – защо?

Милен Михов: Да, различни интерпретации има. И важно е да се каже, че това е нещо, което ВМРО преди осем години започна и представлява на практика рестарт на идеята за обединение на патриотичните сили, на патриотите в България, на българските патриоти. Преди осем години ВМРО подаде ръка и на „Атака“, и на НФСБ, и на всички патриотични сили като най-малката сила, извънпарламентарна сила. Днес го правим като лидер в патриотичното пространство. Защо първо се стигна – трябва да отговорим – до разпада на Патриотичния фронт и отговорът на този въпрос беше даден от г-н Каракачанов, че лидерите на онези политически партии, които формираха в предходното Народно събрание, 44-ото, „Обединени патриоти“, носят отговорността за проваления проект. Сега е рестарт на тази идея при две много важни условия. Първо, лидерите, които несъмнено носят отговорност, по-малка или по-голяма, да останат малко встрани, извън листите. И това г-н Каракачанов го заяви първи и ние не можем да не вярваме на неговите думи. И второто, много важно условие, което поставя ВМРО – това да бъде траен проект на обединение на българските патриоти, а не на лидерите. И в тази посока ние протягаме ръка и търсим съюз, защото не можем на фона на краткия 45-и парламент да допуснем, че за трети път в рамките на половин година партиите ще предизвикат предсрочни парламентарни избори. Стабилност и помирение – това е необходимо, и обединение около важните въпроси, защото хората гласуват различно, но имат общи изисквания към своите избраници в Народното събрание.

Водещ: Не поканихте „Атака“ в новата патриотична коалиция, доц. Михов, но преглъщате г-н Марешки, с когото пък не успяхте да се договорите преди предишната предизборна кампания.

Милен Михов: Това е отчасти вярно. Да кажа, че в първата част поканата към „Атака“ беше отправена при същите условия – оттегляне на политическите лидери и търсене на трайно развитие на обединението. Първоначално г-н Сидеров даде положителни сигнали, беше готов на подобни разговори, но след това прие ролята на ментор и постави условия, които на практика обезсмислят въпроса за разговорите. Да кажем, че ще провеждаме референдум за излизане от Европейския съюз при условие, че една немалка част от българския народ живее, работи, пътува, обучава се в Европейския съюз и разглежда Европейския съюз като една разширена България е начин да отхвърлиш протегнатата ръка. А що се отнася до г-н Марешки – условието, което трябваше да бъде изпълнено, е именно това: тежките думи, изречени един срещу друг, да бъдат компенсирани от личната жертва – оттеглянето от листите и от участие в изпълнителната власт. Знаете ли, в кампанията на току-що миналите избори срещнах много хора, които казаха „Браво, добре направихте, че ги изгонихте тези и онези“. Предполагам, че същото са казвали и на кандидатите на останалите патриотични сили. Но имаше и едни други хора, много по-разумни, които поставяха въпроса „Защо се разделихте? Защо разделяте хората?“. И аз мисля, че трябваше да чуем гласа на втората група хора и това е начинанието, което ние поемаме като отговорни, като ВМРО, което получи гласовете на над 116 000 български граждани и носи отговорността за обединението на „Българските патриоти“.

Водещ: Разбираемо е, когато има различия между партньорите в една коалиция. Кажете ни обаче какво е онова нещо, което безапелационно Ви обединява, и трите партии, които в момента сте в тази патриотична коалиция?

Милен Михов: Ние поставихме десет приоритета, десет сектора, по които трябва да се търси първо помирение между политическите сили, второ – диалог и постигане на съгласие. И примерът за това трябва да дойде именно от „Българските патриоти“. На първо място това е демографската криза. Ние не можем да си позволим повече да игнорираме този въпрос или да търсим палиативни решения. На второ място – много важно, е въпросът за отношението към икономиката и преди всичко към дребния и среден бизнес. На трето място е съхраняване на традиционните ценности. Това звучи като клише и като обобщение, но все пак това е основополагащо, защото именно българското семейство, традиционният морал и традиционните форми на семеен живот днес са изправени пред изпитания, които могат да доведат до историческа деформация на българската нация. На следващо място – принципите на нашата външна политика и националните интереси, отбраната и сигурността. И между другото, ми прави впечатление, че служебното правителство на г-н Радев постави въпроса за ревизия на предходното управление, но в три ключови сектора министрите на това правителство декларираха приемственост и важно е да подчертаем тези три сектора – това са образование, отбрана и сигурност и външна политика, включително и по въпроса за Република Северна Македония и нейната интеграция в Европейския съюз. Тези три сектора бяха изключителен приоритет на ВМРО в предходния парламент и тази позиция на служебното правителство по тези три сектора – образование, отбрана и външна политика, показват, че следваната и налаганата от ВМРО и „Обединени патриоти“ линия на поведение е била правилна, позициите са правилни и са постигнати определени успехи. Това трябва да бъде запазено и продължено в следващия парламент. Но ние виждаме, че една група от т.нар. „партии на протеста“, които всъщност са едни пребоядисани стари физиономии, силно поставят под въпрос тези приоритети. И ще дам примера за това грубо нарушение на избирателните принципи и освобождаването на Република Турция и г-н Ердоган да провеждат избори както си искат, където си искат и по какъвто начин да си искат, което прави българските избори заложници на турската политика.

Водещ: Доц. Михов, засегнахме вече темата за Северна Македония. Именно ВМРО направи така, че да стопира нашите братя от Северна Македония за ЕС. Знаете, обаче, че към Вас има упреци, че това е едно привидно стопиране на Северна Македония. Не след дълго България ще бъде натисната от своите по-големи партньори и ще бъде принудена да даде зелена светлина – чували сте за това, предполагам?

Милен Михов: Чували сме го това. Ако игнорираме, че това е апотеоз и манифестация на национален нихилизъм, че ние в края на краищата сме слуги на чужди интереси, същността на това обвинение е изключително една политически преднамерена позиция в предизборна ситуация. Всъщност ВМРО постави много ясно фокуса – ние не спираме нашите братя от Вардарска Македония по пътя на Европа, ние спираме антибългарската политика и враждебността на управляващия елит срещу България, който използва преговорния процес да игнорира своите задължения, произтичащи от Договора за добросъседство и приятелство. Ето това е ключът на проблема в междудържавните отношения – че Скопие се стреми да избяга от двустранните взаимоотношения и двустранните ангажименти в процеса на своята европейска интеграция и по този начин засяга едни постигнати споразумения. Това е нещо, което никоя суверенна държава не може да си позволи – да бъде, така да кажем, изиграна или излъгана. Българската позиция се основава на едно просто твърдение: договорите трябва да се спазват и гаранция за това е тези условия да влязат в преговорната рамка и процесът на интеграция в Европейския съюз да бъде обвързан с поетите предварителни задължения. Всички останали внушения и манипулации от страна на Скопие за червени линии, за преговори, за идентичност нямат нищо общо със същността на въпроса. И за радост е, че до този момент и президентът, и правителството следват една линия на поведение, очертана от Декларацията на Народното събрание, приета с пълен политически консенсус. И ние приемаме това като един сериозен аргумент за правата позиция на ВМРО, която на практика се подкрепя от всички политически сили в 44-ото Народно събрание и от всички институции.

Водещ: Какво смятате за политиката на служебния кабинет до този момент?

Милен Михов: Рано е да се каже. Виждаме – вече споменах добри политики в областта на образованието, на отбраната и външната политика. Но също така виждаме и твърде смущаващи изказвания на някои министри – например министърът на културата, който започна да държи тон на медиите и на националната телевизия за неща, които мисля, че преди само няколко месеца същият този господин от улицата и от площада искаше да бъдат приведени в принципи на демократичната среда и на медийното пространство. Това е смущаващо. Така че балансът на доброто и на грешките в края на краищата ще го даде българският избирател в края на това управление. Нека все пак да му пожелаем успех, защото това е българското правителство.

Водещ: Така е, факт. Доц. Михов, на финала на нашия разговор, тази година за първи път празнувахме 24 май под новото име, за което изключително много настоявахте вие, патриотите – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност. Едно обаче изключително дълго име, дори стана причина за объркване в грамотите за награждаване.

Милен Михов: Да, Вие просто бяхте по-конкретни по това, което исках да кажа за Министерството на културата. Ами, всъщност ние върнахме едно малко дълго наистина име, но в края на краищата то отразява един исторически наратив, един исторически разказ, който е вплел този празник в себе си. И на практика възстановихме същността на празника чрез законово определеното име. Винаги този празник е бил Празникът на Светите братя Кирил и Методий. И във Вашите репортажи, и в празничните слова това винаги се е подчертавало – винаги този празник е бил празник на нашите букви, на българските букви, на българската просвета.

Водещ: Да, много точно го казахте. И учениците така го наричат – Празникът на буквите.

Милен Михов: Така го наричат. И след като всичко това е в основата, той се е трансформирал с едно послание в световно измерение като Празник на славянската книжнина и се отбелязва и днес с едно или друго измерение в далечни среди. Така че в това малко дълго име всъщност се включва, се изразява целият исторически израз на празника, който несъмнено винаги признаваме, че е най-българският празник.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir