Начало Блог Каракачанов: ВМРО не регистрира листи за изборите, защото е против наредените мачове

Каракачанов: ВМРО не регистрира листи за изборите, защото е против наредените мачове

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО – Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 04.03.2023 г. 

Защо ВМРО не регистрира листи за изборите. Натискът от САЩ за съдебната реформа

Имаме един от утвърдените политици, почетния председател на ВМРО, вицепремиер, министър на отбраната, който обаче, заедно със своите съпредседатели и целия форум на ръководството решиха да регистрират ВМРО за участие на изборите, но решиха да не регистрират листа! Затова съм озаглавила разговора „ВМРО срещу изборите за 49 НС“, така ли да го разбираме, попита водещата Илиана Беновска.

Каракачанов отговори:

Не е срещу изборите, а срещу наредените мачове. Мачът е нареден! Видно е накъде се бута България – да се направи едно „правилно“ евроатлантическо правителство между ПП и ДБ, подкрепено с гласовете на ГЕРБ. Ако някой смята, че мачът не е нагласен и че въпросният висш държавен чиновник, за когото говорихте преди малко, Джеймс О’Брайън дойде с целта да се борим с корупцията!? Ситуацията в света е много интересна, която се дължи на войната в Украйна. От двете страни има две сили, които не могат да си позволят да загубят войната – и Русия, и Америка, защото това е война между тези две сили. И нали се сещате, че тази разкрачена позиция на България, със служебни правителства и едно нередовно, това на „Кирчовците и Кокорчовците“, така че това е цялата работа. Тук в България някой искал да прави избори, някой смятал, че е най-добре изборите да бъдат октомври-ноември, каквито сметки си правеше Борисов – е, подсказаха му със списъка „Магнитски“, че няма накъде да мърда! Той „падна на килима“ и започна да обяснява верноподанически изявления. Така че мачът е нагласен.

Вие какво натрупахте срещу Борисов негативна енергия? Бяхте негов вице, ходехте със синя каска, попита Беновска.

Събеседникът ѝ отговори:

Казах на Борисов още преди миналото лято – „клекнеш“ ли по темата Македония, моите морални скрупули отпадат и не се чувствам по никакъв начин задължен. Той тогава ми обясняваше, че няма такова нещо. Но точно това направи! Затова си позволих да бъда и критичен. Това е унизително – идва някакъв американски чиновник и тук целия политически елит все едно, че е видял майка си. Започва да пада ничком, да се кълне във верноподаничество! Даже го прие и президентът.

Беновска  пусна запис от интервюто на Джеймс О’Брайън по БНР от 14.02.2023:

***

На същия 14 февруари 23-а, в единственото си интервю, Джеймс О’Брайън заяви по БНР:

Джеймс О’Брайън: Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, които задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании! Важното е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени, в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Така че това, което бихме искали да видим, а ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Джеймс О’Брайън: Това, което видях на срещите, а аз се срещнах с президента, със служебното правителство, с няколко от политическите партии, е, че всички разбират важността на тези реформи. Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат, да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат на практика. Защото искаме не само закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и така нататък. Освен законодателство, трябва и прилагането на тези закони! Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че останалите твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа.

Джеймс О’Брайън: Очевидно е, че имаме чудесно посолство тук, но първо ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори! Тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията, това е много важно за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това ние измерваме нашето партньорство!

Джеймс О’Брайън: Направихме това с нашето Министерство на финансите, защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем. Президентът Радев зададе подобен въпрос на срещата в понеделник. И знаете ли, ние сме щастливи да споделим това, което можем да споделим. С нашите санкции ние казваме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват нашата финансова система, тоест, финансова система или банка, базирана на долари и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни. Същото важи и за Обединеното кралство.

Джеймс О’Брайън: Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание. Ще видим кой ще го изпълни!

***

Каракачанов коментира, че от изказването на О’Брайън единственото вярно е било, че през последните 30 години в България и имало безобразна корупция и много хора са се облагодетелствали с милиарди. Той продължи:

Но забележете – „Ние искаме“! Какво означава това? България „Бантустан“ ли е, колония ли е, или държава партньор? Аз мисля, че международният ред се определя от международната правова система, а не от Вашингтон или Лондон! Така че какво означава „ние искаме“? Америка се раздира от скандали за корупция и от скандали. Хайде оправи си твоя двор и тогава ела да искаш в България. Ние в България искаме да живеем сигурно, да имаме нормални политици, които не са слуги на този или онзи, било то на Русия или Америка. Ние искаме да имаме здравеопазване и да не изчезнем като нация. Нещо да чухте по тези въпроси? Не! Ние искаме България да продължи да изпълнява нашите заповеди! И ще гледаме дали ще ги изпълните! Това е унизително! И този фон този човек беше приеман от всякакви партии, включително от президента и всички му благодарят. За какво? Че ни унижи!

Сделката за Ф-16. Превъоръжаването на армията

Не се ли поставихме ние в тази позиция, като купихме самолети на хартия по Ваше време, попита Беновска.

Каракачанов отговори, че самолетите не са на хартия. Около 30-40 държави вече са сключили договори за същите тези самолети. Друг е въпросът, че през последните 2 години никой не смее да каже на САЩ, че по договор първите самолети трябваше да пристигнат през 2023 г., а това не се случва. Освен това ние сме внесли пари, които се намират в гаранционна сметка и ако американците не спазват договора, ние можем да си изтеглим парите и да ги върнем в България.

Това не е ли безлихвено кредитиране за нашата бедна държавица, попита Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че не е безлихвено кредитиране, защото парите не са дадени на фирмата, която произвежда самолетите. Парите са внесени в гаранционна банкова сметка и те могат да бъдат теглени от фирмата производител само с подписа на България, когато съответната част от договора започне да се изпълнява! По договора, който аз и трима мои колеги министри сме подписали, по този договор върху тези пари, които стоят в тази гаранционна банкова сметка, текат лихви. Законна лихва, което е печалба. Но възниква друг въпрос. Защо правителството на ПП и предишните две служебни правителства, както и няколко парламента година и половина не ратифицираха този договор с банката и България да може да си прибира печалбата от тези 2 милиарда лева, които са вложени там? Така че нищо не сме авансирали на хартия и на никого подаръци не сме правили! Това, че някои не четат договори или не искат да ги четат, или използват едно или друго, което се е случило, преди те да се появят на белия свят, като аргумент да плюят предшествениците си, това си е техен проблем, категоричен бе почетният председател на ВМРО.

Понеже го приемам като упрек към мен, аз не мога да чета договора, нали, попита Беновска.

Каракачанов отговори, че политиците могат да го четат, защото той е ратифициран. Има го в деловодството на Народното събрание. Има закон за достъп до обществена информация. Имало е и депутати, които членуват в комисията по отбрана и те също са могли да си направят труда да го прочетат. Първият договор със САЩ за въоръжение в новата ни история е сключен от мен, а ме виждате в момента, че критикувам политиката на САЩ! А преди това ме критикуваха същите тези „умници“ защо съм сключил договори с Русия и Беларус за ремонти на нашите самолети МИГ-29 и Су-25. Ами много просто. Всяко едно мое съзнателно действие в моя политически живот се е ръководело само и единствено от клетвата, която съм полагал. Първо като войник, да защитавам родината. И второ, като народен представител или министър да служа на интересите на България и да спазвам Конституцията. България имаше нужда от бойна авиация, не можеше да си позволи лукса да си приземи авиацията, защото била съветска. Не, тя не е съветска, тя е българска, платена от българския народ. И тя защитава българското небе. Защо съм ремонтирал старите танкове Т-72? Ами защото нямаме други! Едни „умници“ преди мен рязаха и разпродаваха танкове на цената на автомобил втора ръка. А с тези уж стари танкове в момента се водят бойните действия в Украйна, категоричен бе Каракачанов.

По кое време се продаваха танкове на стойността на една верига, попита Беновска.

Събеседникът ѝ отговори, че това се е случвало не по негово време, а се е правило от края на 90-те години. Има танкове Т-72, които са продавани за 40 000 лева! Продавани са и щурмови самолети Су-25, с които в момента се водят бойни действия в Украйна. Продавани са били на частни фирми за цени около 1,2 милиона до 1,5 милиона лева. След това те са препродавани на значително по-високи цени.

А какво е пречело държавата да ги ремонтира и да ги продаде, попита Беновска.

Каракачанов отговори:

Ето тук се съгласявам с О’Брайън, че десетки години едни хора трупаха милиони за сметка на интереса на българския народ. Но дотук се съгласявам с него. Не можеш да се държиш в България като генерал-губернатор, който раздава шамари. Аз съм историк – съветските другари не са си позволявали такова брутално поведение. Аз съм бил студент в последните години на комунизма, не си спомням съветският посланик или някой пратеник на Политбюро на КПСС по българските медии да е критикувал публично някого или да е посочвал някого с пръст. Да, съветският посланик може да отиде при Тодор Живков и да му каже какво да се прави и какво да не се прави. България беше зависима държава. Но нали искахме нещо по-различно, да имаме демокрация, в която България да има достойнство като суверенна държава. А се оказа, че нашите политици са същите слуги, като тези, които „изчегъртваха“ с лозунга „45 години стигат“.

Високите цени на хранителните стоки

Каракачанов бе категоричен, че в момента имаме най-ниските заплати в Европа, но плащаме едни от най-високите цени! Той обясни:

България се превърна в една латифундистка държава. 300 физически лица и фирми в България държат земята на българския народ. Има собственици на земя в България, които притежават повече земя, отколкото навремето турския султан, когато сме били под турско робство! Но политиците си затварят очите и затова ядем боклуците на Европа, произвеждаме колбаси от замразено месо, ядем мляко, кашкавал и сирене от сухо мляко. И никой не казва защо скочи цената. Да, спекула има, да търговските вериги мародерстват производителите, но е факт, че ние нямаме нито крави, нито овце, от които да произвеждаме прясното мляко като суровина.

Красимир Каракачанов обясни, че до началото на войната в Украйна кашкавалът и сиренето у нас са се правели основно от внесено от Украйна и Беларус сухо мляко. Сега се внася сухо мляко от Полша и Германия, то е по-скъпо, а сега при скока на цените заради газ и други консумативи, цените се повишават още повече.

Подаръкът

Красимир Каракачанов подари на водещата книга за Тодор Александров, който е роден на 4-ти март 1881 г. с думите:

Малко са българите, които са записани в Британската енциклопедия! А от съвременните български политици нито един. В Британската енциклопедия за този човек се казва – некоронования крал на българите в Македония! И други суперлативи са написани за него от една държава, която никога не е симпатизирала на българската кауза в Македония!

Беновска благодари и препоръча на зрителите и слушателите да прочетат книгата, защото говорим за история, но историята не се познава.

Събеседникът ѝ отговори:

Българската история не е описана от Майн Рид и Карл Май, защото имахме политици, които се фукаха, че само това са чели. Не е записана и в готварската книга на Харвард, която други политици са чели. Един български политик трябва да е прочел „Записки по българските въстания“, за да разбере нещо много просто, написано от гениалния Захари Стоянов, че лидер не се избира. Лидер се налага! А те искат някой отвън да ги избере. Да прочетат „Под игото“ на Иван Вазов, да прочетат „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. Но да спрем дотук, защото те и това не са чели.

Така завърши разговорът между Красимир Каракачанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2” и на живо във Фейсбук и Ютюб на 4-ти март 2023 година. 

Видео >>>

Последни Новини

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir