Начало Блог Карлос Контрера: Всеки ден, в който прекарваме в това управление, обедняваме прогресивно

Карлос Контрера: Всеки ден, в който прекарваме в това управление, обедняваме прогресивно

Шуробажданашката „промяна“ ще задължи България да ѝ плати цената

Карлос Контрера, председател на ВМРО в СОС, в „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и „Ютюб“ и по Радио К2 на 93,9 MHz на 26 март 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Ще развее ли ВМРО отново знамето в политиката? С какви тези ще го направят?

„Ще развее ли ВМРО отново знамето в политиката, това е важната тема, липсвате ни?“, попита водещата Илиана Беновска. Контрера отговори: „ВМРО продължава да участва в политическия живот, но избирателят прецени в тези смутни времена да го управляват други хора. Ние от ВМРО не сме се отказали от своите идеи, концепции и предложения и както гледам как вървят нещата, скоро ще започнем отново разговора за националната държава. Защото това, което имаме като даденост, не се харесва дори на тези, които гласуваха за този политически „франкенщайн“, който се упражнява в момента в министерствата и в парламента!“.

„Избирателят решава, но Вие трябва да тонизирате избирателя, с какви тези?“, попита Беновска. Карлос Контрера отговори, че в никакъв случай не обвинява хората, че са поискали някаква промяна. Промяната обаче априори трябва да води към нещо по-добро, а в нашия случай се оказва, че това не е така. Контрера продължи: „Спомням си едно мое участие при Вас на 23-ти октомври миналата година, когато споделих част от предположенията си какво очаквам след изборите. За голямо съжаление се оказах прав. Ситуацията в момента обаче изисква единство, ситуацията изисква лидерство, ситуацията изисква да се начертаят няколко приоритета за запазване на дъражавността, за запазване на обществото. Защото в момента има голям антагонизъм, разделение между отделните социални групи! По този начин си унищожаваме държавата. Липсва ни лидерство! Тези хора, които управляват в момента, те не са лидери. Доверието към тях ерозира всеки ден и се чудя какъв е този талант да успяваш да обединиш дори хора, които не се харесват, срещу себе си! И то само за седмици!“.

„За 100 дни, оттогава са на власт официално!“, отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ отвърна, че не са от 100 дни на власт, защото част от тях са шествали по министерствата от 12-ти май миналата година. Той продължи: „Това за 100-те дни е мит! И Кирил Петков, и Асен Василев, и цялата шуробаджанашка група около тях са във властта от пролетта на миналата година. Тоест те не могат да твърдят, че не знаят, че не са били наясно за какво става дума и не са имали време да си изградят концепция за това, за което претендираха – идваме и решаваме всички въпроси! Е да, ама не става така! Защото, когато нямаш собствена политическа философия, когато нямаш витални политическт идеи, когато няма цели, освен да вземеш това или онова от държавата, тогава провалът е гарантиран и бърз! Виждаме, че вървим натам! Лошото е, че българският народ ще трябва да изстрада, включително и тези, които не са повярвали в така наречената „Промяна“!“.

Подаръкът

„След тази вдъхновена реч се изкушавам да Ви връча нашия нов подарък – тениска Harvard low, на която пише just kidding!“, обърна се към госта си Беновска и му връчи подаръка. Той отговори: „Съжалявам, че не съм в студиото да си я взема, но Ви обещавам, че на 7-и април, когато е първата присъствена сесия на СОС, ще се въплолзвам от Вашия подарък, защото „харвардският“ подход не е само в държавата, но и в София, една част от общинските съветници!“.

Необходимостта от национална доктрина. На какви основни стълбове трябва да почива тя?

„Преди да стигнем до СОС искам да надградя с една тема, която е една от Вашите любими – дали не се нуждае България от национална доктрина. Само ще напомня нещо, което пропуснах във видеото, което сега ще видим, че първата национална доктрина на Турция е създадена от български ориентирания модерен политик на Турция Кемал Ататюрк и тя се състои точно от едно изречение – мир в Турция, мир по света. Нека да видим моя призив за национална доктрина и да чуем Вашия коментар!“, продължи Беновска и пусна коментара си от 12 март 2022 г.:


Беновска: Г-да Кирил Петков, Румен Радев, Стефан Янев – ще създадете ли Национална доктрина на България?

От години питам: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Както ми каза един политик: Питай и отговор не чакай!

Питала съм и: Кои са националните приоритети на България?

Питала съм: президента Радев, дългогодишния управленец Борисов, президентa, когото Борисов потупа по главицата – Плевнелиев, питала съм президентите Петър Стоянов и Първанов, БСП – функционерите Станишев и Нинова – все „видни“ управляващи. Питах скоро и Кирил Петков.

Вместо да ми кажат кои са българските ценности, всички тези ми обясняваха, че България е в ЕС и НАТО. Ок. Засега е така.

Но. Никой не ми каза, че сме една от най-старите държави в света – хилядолетна. Никой не спомена, че България няма нито едно пленено бойно знаме.

Споменавали са на празници Левски и Ботев.

Окачваха портретите им зад гърбовете си, в кабинетите.

Ще попитам и генерал Стефан Янев. Артилеристът Янев, казват, ще е „тежката артилерия“ на съвременната българска политика. Да видим. Е ли Янев генерал от „резерва“? Или ще стане „пълководеца“ на промяната. Ще „изправим“ ли гордия си вековен Български профил? Или ще продължим да привеждаме гърбина ту пред САЩ, ту пред ЕС, ту пред COVID?

Г-н Янев, ще създадете ли Национална доктрина на България?!

Ние сме единствената държава на размирните Балкани без Национална доктрина. Турция, на президента Ердоган, има доктрина, създадена от Кемал Ататюрк – модерният реформатор на Балканската политика, основал светската Република Турция през 1923 година.

Чаровният Кирил Петков, академичният Асен Василев, стратегът Даниел Лорер са ни „отворили врата“ към Промяна… Господа! Къде ви е „компасът“ Национални ценности?! Или ще ползуваме „навигацията“ на ФБ – необразованост, злоба, борба за стотинката, самотни? 

И се сетих колко простички бяха мечтите ми преди години:

Още преди да се пробудя, се чувствах щастлива. Носех се, като Лятно облаче, на повърхността на съня. И знаех, че съм си Аз. Вятърът лекичко ме носеше в синьото небе и бях сигурна, че докато съм спала, не съм се превърнала в Някоя Друга. Че съм си останала такава, каквато бях преди да заспя – просто Аз. Чувствах се безгрижна и нова, готова да преживея всичко такова, каквото е. Имах по пет пръста на всяка ръка и на всеки крак – значи, приличах на останалите. Значи, и Аз съм като Тях. А, Те са като Мен. Значи, ще успеем да се разберем. Усещах се, сякаш, имах рожден ден. И знаех защо е така. До мен тихичко похъркваше Той, а недалеч от него сладко дишаше Детето ни. И те имаха по пет пръста на всяка ръка и на всеки крак. И Те щяха да се събудят с чувството, че имат рожден ден, защото щяха да знаят, че имат Мен. Приличаща на Тях. Тяхна. И всичко беше толкова хубаво, светло и празнично, че на мен ми се прииска цял живот да остана така – в това легло, в тази стая, в тази къща, на този свят.

Г-да Кирил Петков, Румен Радев, Стефан Янев – ще създадете ли Национална доктрина на България?

Ще Ви подаря една мисъл на откривателя на Америка Христофор Колумб: Никога няма да пресечете океана, ако не съберете смелост да изгубите брега от погледа си.

 Аз съм Беновска. И питам.


Беновска помоли събеседника си за коментар. Карлос Контрера заяви, че от 20 години ВМРО се опитва да наложи темата за необходимостта от национална доктрина. За съжаление сред участниците в обществения живот у нас не са се намерили желание, сили и знания, за да се обединим около няколко приоритета, важни за развитието на обществото и държавата ни. Той продължи: „С оглед на съвременните реалности аз бих ги подредил по следния начин – на първо място демографския въпрос или как гарантираме физическото оцеляване на българската нация, която очевидно се топи, застарява, става все по-болна. И знаете какви са реалностите – там, където в природата има празни пространства, те се запълват! Тоест, за да продължи бългаският народ да крачи по нашата земя, той първо трябва да оцелее физически. Което означава, че ние се нуждаем от едно планомерно развитие на всички региони. Нуждаем се от по-висок стандарт на живот, който гарантира не само изхранването на едно семейство, но и достъп до редица социални услуги. Втората част от тази доктрина е свързана с образованието. Не това, което имаме в момента от сугестията на разни джендър НПО-та, а българско патриотично образование. Ако щете в него да има не малък дял патриотично образование, защото хора с дипломи много, но няма кой да работи!“. Водещата отбеляза, че професионалното образование трябва задължително да присъства и това е там, за която К2 пледира отдавна. Контрера се съгласи и продължи: „Това е много важно за да имаме работеща икономика, което е третият стълб от националната доктрина. Ние трябва да имаме подготвени кадри. В момента превърнахме образованието в преразпределител на калпак, в печатница за дипломи. В някои учебни заведения ние произвеждаме хора с образователни дефицити, но с високи оценки! Което се отразява на цялостната кондиция на обществото! Няма как американският модел на „Америка за България“ да бъде възприет като модел за развитие на нашата образователна система, поради простата причина, че ние сме българи. Ние живот в по-различна среда от атеистично или протестантско характеризиращата се действителност в САЩ. И всичко това води до един срив в обществото!“.

Следващият важен стълб според Контрера е икономиката. Според него не може тя да е консуматорски ориентирана и да внасяме всичко, което е възможно, а да не произвеждаме нищо. Водещата отбеляза, че внасяме неща с доста ниско качество. Събеседникът ѝ добави: „Второ, трето качество, каквото е останало!“. Беновска продължи: „Или каквото ни принудят! В предприсъединителния договор с ЕС ние се отказахме от селско стопанство, намалихме числеността на армията, затворихме ядрените реактори!“. Контрера каза: „За да има работеща икономика, трябва да има младо, работещо население! Не както сега 1,5 милиона работещи да издържат останалите. Трябва образование и професионално образование. С въпроса за икономиката е свързан и въпросът за ресурсите. 30 години много хора се упражняват по теми – диверсификация, иновации, а резултатът го виждате. Много приказки, вероятно много комисиони, а ефект нула! Може ли да има икономика без нормална енергетика? Може ли да има икономика без достъп до суровини, като металите? На тези въпроси трябва да си отговорим! Видяхте в последните месеци с енергийната криза, че първите пострадали бяха средните и дребни предприемачи, които всъщност са гръбнакът на нашата икономика. Те не получиха почти никаква помощ от държавата! Например оранжерийните производители, които фалираха заради скъпия природен газ! Тогава за какви велики приказки говорим – батерии, изграждане на соларни паркове и прочие глупости!“.

 „Може ли да подкрепя това, което говорихте, нямах намерение, но емоционално и смислово се надгражда разговора, да пусна нашия клип от кампанията за дуално и професионално образование, в който ние целим не само образованието, а и даваме ключ към демографията! Мотото на кампанията е „Знам, мога, богат съм и щастлив“! разказваме една история за двама млади, които учат, след това създават семейство, деца и се сдобиват с чудесни условия за живот, защото имат и работа! Това е песента „На прага“, която създадохме с покойния вече за съжаление Константин Марков и Сашо Петров, големия български поет!“, продължи Беновска и пусна песента „На прага“.

След като изслушаха песента Беновска каза: „Ето това е нашият призив – предай нататък!“. Контрера отвърна: „Какво да Ви кажа, г-жо Беновска, свършили сте повече работа, отколкото държавата за две десетилетия! Тъжна констатация, но за мен абсолютно вярна!“.

Бюджетът на СОС за 2022 г. Проблемите с транспорта

„Предстои СОС да приеме бюджет. Какви са целите и задачите на ВМРО в случая?“, попита Беновска. Карлос Контрера отговори, че според него основният недостатък на бюджета на Столична община е, че не е антикризисен. Общо взето се следва подхода да се продължи като в годините преди кризата. Това може би има своята логика с оглед на това да не се запушват определени сектори за сметка на други. Контрера заяви: „Но според мен енергийната криза ще се задълбочава. Ефектите от войната в Украйна са абсолютно неясни. Общините в България ще се изправят пред едни много тежки предизвикателства да гарантират базови функции като транспорт, здравеопазване и образование и то като издръжка. Защото имаме електроенергия, която е 4 пъти по-скъпа от това, което имахме през миналата година. Природният газ също е 3, а след дни ще стане и 4 пъти по-скъп от миналата година. Това са пари на данъкоплатците, които ще отиват за издръжка и скоро ще стигнем дотам да гледаме репортажи за детски градини и училища, които едва си плащат тока. Проблемът е структурен, на държавно ниво, но най-лесното е да се прехвърли на някой друг, в случая на общините. Ако Столична община 2 години издържа без никаква помощ на всички кризи – епидемията, енергийната криза, сега войната в Украйна, то да се запитаме как ще се справят малките общини. И тук пак се връщаме към началото на разговора и пустото планиране и развитие на държавата, така че да нямаме няколко града мегаполиси и между тях пустош. Но това е друга тема, а основният въпрос в Столична община в момента е как да се дофинансира общественият транспорт. Той пострада най-много от трите кризи – епидемичната, енергийната и ескалирането на войната в Украйна, което може да се окаже причина да нямаме достъп до основни консумативи като природен газ!“.

„Как да нямаме, Кирил Петков отбеляза снощи и Асен Василев е радетел за това, че ще внасяме американски втечнен газ!“, коментира Беновска. Контрера отговори, че тук главният въпрос е на каква цена. Той обясни, че газови доставки не се договарят за месец или два. Той беше категоричен: „Ние като държава и общество не можем да си позволим да живеем с толкова високи цени на природен газ, за който между другото правителството на тези двамата не даде една стотинка компенсации на бизнеса, тук включвам и транспорта!“. Беновска коментира: „Нека да кажа като потребител на природен газ, в екипа също има хора, които потребяват природен газ, ние сме екологично насочени – компенсациите на частните потребители граничат с нула!“. Събеседникът ѝ отговори, че това е пример за дефицит на държавна политика. Той продължи, че правителството е оказало да помогне конкретно за София. Той продължи: „Този дефицит обаче ще избие на някъде. Това, което аз и моите колеги от ВМРО сме се опитали да направим в СОС, е да осигурим още 20 милиона, с които да подпомогнем издръжката на обществения транспорт. Те обаче са крайно недостатъчни! И ако държавата не се намеси в следващите месец или два, ще вървим към неприятни сценарии, което не е добре за гражданите!“.

Беновска продължи: „Както се казва на един друг език, по повод войната в Украйна ние пуснахме по повод войната в Украйна един хаштаг – #Я Путин, I amn’t Baiden! Или обратното. Та на другия език по повод градския транспорт – Поживём, увидим!“. Карлос Контрера отговори, че това не говори добре за управленския капацитет на държавата – да чака събитията да я ударят по главата. Той продължи: „Ние се намираме определено в управленска турбуленция, отделно сме и в политическа такава. Пак ще кажа – липса лидерство. Липсва концепция какво да се прави и как да се прави и кога точно да се направи. Ние имаме едни хора с абсолютно хаотично поведение, които с някакви битови скандали се опитват да замажат голямата тема, че държавата е в криза и сметката накрая ще я платят гражданите. Ние го усещаме по джоба си, защото всеки ден, в който прекарваме в това управление, обедняваме прогресивно. Виждате какво се случва с цените и няма сила, която да спре този процес през следващите седмици. Страшно е за българските домакинства, които ще платят сметката за политическата немощ на хора, които уж имаха качествата и знанията да вземат решения. Което очевидно се оказва дълбоко невярно!“.

„Ще ми позволите ли да завърша нашия разговор с една мисъл, която искам да Ви подаря с оглед на засегнатите теми, това е мисъл на Далай Лама – дайте на тези, които обичате, криле да летят, корени, за да се върнат и причини, за да останат! Обхващам ли всички мисли, за които говорим, с тази тема?“, попита Беновска. Карлос Контрера отговори: „Мисля, че да!“. Така завърши разговорът между Карлос Контрера и Илиана Беновска в „Беновска пита“ на 26 март 2022 г.

Видео >>>

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir