Начало Блог Карлос Контрера: Разумният човек иска сам да решава своята съдба и това...

Карлос Контрера: Разумният човек иска сам да решава своята съдба и това е смисълът от гласуването

Карлос Контрера e кандидат за 45-ото НС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“ коментира следните теми:

Защо кандидатства за народен представител?

Карлос Контрера заяви, че е дал отговор на този въпрос още в началото на кампанията. Той продължи, че в СОС ВМРО са успели да прокарат доста неща, които са полезни за града. Факт е обаче, че София се нуждае от своите лобисти в парламента, защото има теми, по които без помощта на държавата, без помощта на изпълнителната власт и без законодателни промени няма как да се решат.

Поддържането на подземната инфраструктура в София.

Продължава да се разраства скандалът около липсата на яснота защо едно 16-годишно момче загина, стъпвайки върху един оголен кабел на заснежената улица, попита Беновска.

Карлос Контрера отговори, че това е комбинация от насложени дефекти на системата. Той продължи, че подземната инфраструктура е била подценявана дълго време. Фокусът е бил върху това, което е отгоре. Това е опасно. Оттук нататък трябва да бъде ясно кой е собственик, кой поддържа и кой отговаря. Това на нормативно ниво трябва да намери своето решение.

Състоянието на подземната инфраструктура не е само проблем на София. Това, че почти в центъра на София е станал този инцидент, показва голямото подценяване на темата. Той продължи:

Трябва да се направи следното – на нормативно ниво, на ниво ЗУТ, трябва ясно да се разпише отговорността на собственика и кой го контролира, защото какво се оказва – в момента имаме „n на брой контролни органи, които отговарят за малки парченца. И ние се надяваме на комбинацията, че когато парченцата се съберат, ще имаме ефективен контрол, очевидно така не става. Един трябва да бъде този, който да носи отговорността за проверките и да налага наказанията.

Карлос Контрера поясни, че последните промени в ЗУТ засягат други теми. Той продължи, че когато започнат разговори по теми, които в момента не са актуални, обикновено те се заглушават, защото обикновено се занимаваме с поредния „гейт“. Кандидатът за народен представител заяви:

Обикновено такава философия на водене на политика дава тези резултати – тичаме след събитията, а не анализираме преди да стане белята. Сещате се и за катастрофата край Своге, когато имаше доста загинали, тогава пак се тръгна да се решават на юруш проблеми, които са ясни от години. Това е смисълът от участие в политиката на всеки един кандидат – когато има избори, сега, той да излезе със своята програма. Освен програмата на коалицията, която представлява, всеки кандидат да каже – аз ще работя по тази и тази тема. Никой не очаква чудеса от храброст, но ако всеки избран работи по един, два или три въпроса и те намерят своето решение в разумно, обозримо време, аз мисля, че нещата в държавата ще се подобрят! Това съм го казвал и за общинския съвет, не може 7 или 10 човека само да работят и ние да очакваме, че ще има някакви колосални резултати.

Транспортът в София. Пешеходните зони.

Вие сте юрист, но отговаряте за транспортната комисия в СОС, миналата седмица тук гост беше главният архитект Здравко Здравков, поговорихме по доста теми, една от тях беше за пешеходните зони, които са слабост за едни „умни и красиви“, ако мога така да се изразя, в СОС, не тръгвате ли на юруш, да използвам вашия израз, да правите София пешеходна, попита водещата Илиана Беновска.

Карлос Контрера отговори:

Аз не, други хора го правят.

Той продължи, че темата за пешеходните зони е преждевременно вкарана в дневния ред, защото София има няколко много по-големи проблема за решаване. Преждевременното включване на темата за пешеходните зони и силовото ѝ налагане води до компрометирането ѝ. Това настройва хората едни срещу други. София има по-големи проблеми за решаване и на първо място как да организираме движението в града. Контрера продължи:

Аз в своята програма съм заложил, поел съм ангажимент, че има няколко обекта, за които ще се опитам, работейки, да подтикна държавата да се свършат по-бързо. На първо място това е разширението на Южната дъга на околовръстния път от „Бъкстон“ до кръстовището с бул. „Цар Борис III“ и продължаването към „Овча купел“. Аз мисля, че това е много по-важен въпрос от това дали ще имаме 50 или 100 метра пешеходна улица някъде. Следващото нещо е разширяването на Северната дъга на околовръстния път от „Казичене“ към Мрамор и „Люлин“. Това са зони с далечноперспективно развитие. Изграждането на такава разширена отсечка с необходимите връзки ще помогне да развием тези зони. Това ще даде възможност да обособим две икономически зони в „Кремиковци“ и „Доброславци“, които за мен трябва да станат притегателен център за научна, експериментална, развойна дейност! И един чисто локален проект – Западната тангента.

Проектът за превръщането на улица „Съборна“ в пешеходна зона.

Ще се реши ли най-после въпросът с автомобилното движение и възможността да спират коли там на „Съборна“ и да може да се извършва дейност, а не само да стои празна и пуста тази улица с едни кашпи пълни с боклуци, попита водещата Илиана Беновска.

Карлос Контрера отговори, че трябва да се осмисли цялостното пространство, а не да се действа на парче. Той продължи, че реконструкцията на площада е необходима. Трябва обаче да се търси баланс, защото животът не може да спре. Контрера заяви:

Аз съм съгласен, че някои от решенията са непопулярни, но това не означава, че трябва да ги налагаш силово, без да се опиташ да чуеш другите. За мен сега след изборите, когато предизборната вакханалия поутихне, мисля, че можем да вървим към онзи балансиран вариант, който позволява и на живущите, и на бизнеса, а и тези, които искат да стигнат до „Съборна“, да могат да преминават с автомобилите си по този участък, защото слагането на огради и бариери няма да спре живота. Това ще направи живота ни по-труден, може би по-лош, ще ни направи по-недоволни, но няма да доведе до онази качесвена промяна, която е замисълът в тези предложения, които се правят от различни хора. Проблемът е в подхода, а не в самата идея.

Обвиненията към ВМРО, че са „патерица“ на ГЕРБ.

Карлос Контрера отговори, че определението „патерица“ е абсурдно, защото ВМРО са успели да наложат в дневния ред теми, които не са присъщи на ГЕРБ.

Например преди 4 години ГЕРБ не са се вълнували от темата за доходите, а в момента говорят основно за това. Той попита:

Тук е отговорът – може ли една „патерица“, както се изразяват някои, да промени дневния ред на обществото? Очевидно не! ВМРО е самостоятелна политическа формация, ние си имаме своя път.

Отношенията ни с ГЕРБ не винаги са били леки, но ние никога не сме се притеснявали да отстояваме обратната на тяхната теза, виждате, че понякога се стигаше и до сблъсъци. Все пак ние сме различни партии с различна философия. Когато си получил доверието на гражданите, от теб се очаква да изпълняваш своята програма, което няма как да се случи, ако се разделим на едни лагери, които се замерят с камъни през оградата. В този смисъл – да, ако говорим в национален мащаб, това управление не беше леко, но аз мисля, че се случиха съдържателни и смислени неща и имаше полза от него! Това не е проваленият мандат на Орешарски.

Страхуват ли се БСП, че ВМРО им отнема гласове?

Карлос Контрера отговори, че според него политиката не трябва да се свежда до подобни казуси, защото избирателите не са ничия собственост. Ако БСП имат такива притеснения, това означава, че ВМРО работи по-добре от тях и е логично при социалистите да има отлив, а при ВМРО прилив. Той продължи:

Във ВМРО разчитаме на разумността, защото в тези истерични времена, времена на отчетлина хистерия, и женска, и мъжка, гласът на разумното, на логичното намира своя отклик в хората! На българските граждани им омръзна от всякакви кресливци, които заемат героични пози, но зад тях не стои никакво съдържание, а политиката и управлението е рационална дейност.

Как ВМРО ще убеди хората, че наистина България е над всичко?

Ако наистина България е над всичко, не само за ВМРО, а и за всички нас, българите, как ще озонирате, как ще прочистите атмосферата?

Карлос Контрера отговори:

Очевидно като изпълняваме това, което сме записали в своите програми. Хората, които се занимават с политика, трябва да върнат доверието. Ако няма доверие, всичко останало е безсмислено. Доверие се постига с отношние и с действия, които не противоречат на това, което си казал вчера. В този смисъл отново ще подчертая, че логичността, разумността трябва да бъде приоритет за всеки кандидат. В противен случай ние се превръщаме в една доста особена група – детската градина, с подобни пози няма как да убедим хората, че знаем какво правим.

Подаръците.

Ще намерите ли сили от ВМРО, за зрялост и мъдрост, пораснали ли сте достатъчно, за да покажете, че България е над всичко и може да се намерят обединителни точки и в различията, попита Беновска, след като подари на своя гост книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган от 1992 г.

Карлос Контрера отговори:

Обединителни точки може да се намерят, но както знаете с ДПС за ВМРО е забранено! Но все пак човек трябва да познава опонента си добре, за да знае как да му противодейства.

Карлос Контрера подари на водещата последната книга на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов „Забравените апостоли на Македония“ с думите „Подарявам Ви я като знак, че за да вървим уверени в бъдещето, пак трябва да се опираме и на миналото, защото там има много ценност!“.

Водещата подари на госта си здрава, българска, червена ябълка с думите, че го прави с надеждата ВМРО да покажат, че правят живота на хората по-красив и смислен и попита:

Как наистина хората трябва да се ориентират в тази наистина доста объркана атмосфера да се явят да гласуват?

Карлос Контрера отговори:

Имайте предвид, че конструкцията на властта, такъв е съвременният модел, тя произтича от гражданите. Отказът от гласуване или колебанията дали правим верния избор може да доведе до проблеми. Смисълът на политическото участие е получаване на доверие от гражданите. И всеки един от нас, като избирател казвам, трябва да прецени дали е способен да допусне не той да даде кредит на доверие, а да остави другите, които отидат да гласуват, да решат вместо него. Аз мисля, че разумният човек иска сам да решава своята съдба и това е смисълът от гласуването, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 27-ми март 2021 г. 

Цялото участие на Контрера гледайте тук >>>

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir