Начало Блог Карлос Контрера: „Съборна“ трябва да остане достъпна за автомобилите на живущите и...

Карлос Контрера: „Съборна“ трябва да остане достъпна за автомобилите на живущите и бизнеса

„Съборна“ трябва да остане достъпна за автомобилите на живущите и бизнеса. Това заяви Карлос Контрера, съветник в Столичния общински съвет от групата на „Патриоти за София“, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

Контрера коментира следните теми:

Защо ВМРО не успя да влезе в 45-ото Народно събрание?

Карлос Контрера отговори, че настроенията в обществото са били в друга посока. Той продължи, че в продължение на една година е била налагана тезата, че моделът трябва да се смени радикално и да се променят принципите на функциониране на държавата. В този смисъл опитът на ВМРО да говори разумно и прагматично не е бил припознат от достатъчно избиратели. В крайна сметка обаче ВМРО са получили подкрепата на 116 000 български граждани, което не е никак малко и е достатъчна заявка за патриотично представителство в Народното събрание.
Карлос Контрера заяви, че в страната е била създадена напрегната и дори истерична обстановка, в резултат на което е било формирано 45-ото Народно събрание, оцеляло не повече от месец.

Отношенията на ВМРО с коалиционните им партньори в 44-ото Народно събрание.
На ВМРО малко не ѝ достигна, разделихте се с НФСБ, преди това самите патриоти се бяха изпокарали, продължи Беновска.

Това не се е случило по вина на ВМРО. Карлос Контрера отговори, че решението на ВМРО да се яви самостоятелно на изборите е било правилно. Според него политиката не е самоцел и ако някой се явява на избори само за да влезе в някаква институция и да си изкара мандата, той очевидно има цели, различни от тези да подобрява живота на хората.

Карлос Контрера заяви, че коалицията ОП е била положителен конструкт. Тя е представлявала събиране на националистическите, патриотичните формации за участие във властта и това се е случило. Случило се е обаче на базата на една доста детайлно разработена концепция и програма. След влизането в парламента ВМРО са се опитали да продължат да работят по програмата си, но останалите им партньори са решили да се карат помежду си. В резултат на това от ВМРО е трябвало да играят ролята на укротители, а така политика трудно се прави.

Карлос Контрера заяви, че поуката от цялата работа е, че трябва да се работи за събиране на съмишленици в патриотичното пространство на база програма и концепции. Затова и Красимир Каракачанов е предложил, ако ще се върви към такова обединение, то да бъде без лидерите в листите, за да няма противопоставяне.

Всички гости преди Вас, и от БСП, и от ГЕРБ казаха, че ще си ревизират листите, а Вие, попита Беновска.

Карлос Контрера отговори, че вероятно и при ВМРО ще има промени, това е логично. Той продължи, че ВМРО са показали много добри граждански кандидати, които има какво да дадат на обществото и парламента.

Карлос Контрера заяви, че за съжаление в 44-ото Народно събрание по важни въпроси ВМРО не са получили подкрепа от ГЕРБ. Той продължи: ГЕРБ го играеха малко като „немци в тила“. Преди малко Иван Тотев каза, че естественият партньор на ГЕРБ е ДБ. Тези, които от сутрин до вечер ги кълнат, плюят и псуват им били естествен партньор! ГЕРБ 4 години управляваха благодарение на това, че ВМРО намери сили да отстоява тезите за увеличение на доходите, за превъоръжаване, за националната сигурност, а сега разбираме, че естественият им партньор бил ДБ. Искрено им желая успех с тези хора, сигурен съм, че те ще родят един „прекрасен“ кабинет! След последните смени в ръководството им, аз мисля, че ГЕРБ се доближава до ДБ и тръгва по пътя на джендър-политиката! С фаворизирането на Томислав Дончев и донякъде на Даниел Митов се тръгва точно в тази посока.
А не е ли малко и козируване към САЩ?, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че може и така да се каже, с оглед политическата сила на новия президент Байдън. Той припомни как Дончев е бламирал концепцията на Каракачанов за интеграция на циганите.

Тезата на ВМРО за засилване правомощията на президентската институция.

Красимир Каракачанов каза в четвъртък доста категорично, че анализът може да бъде в две посоки – че трябва да се засили ролята на президента. Едните опасения бяха, че това е реверанс към Румен Радев като размахване на пръст към ГЕРБ – Вие не ни оценихте като партньори и ние може да не Ви ценим вече. Другите подозрения са, че на следващите президентски избори Борисов ще се кандидатира за президент и ВМРО подава предварително ръка – окей, ние ще помагаме. Какъв е анализът, попита Беновска.

Карлос Контрера отговори, че президентските избори наближават, а конституция не се променя за 6 месеца. Той продължи, че тезите за засилване на президентската власт присъстват и в предишни предизборни програми на ВМРО и това не е изненада.

Изпускате ли и третото, което не казах, че Красимир Каракачанов, като каза, че ще се оттегли от листите за Народно събрание, събира нови сили, за да се кандидатира за президент и този път успешно, попита водещата Илиана Беновска. Карлос Контрера отговори, че в обществото има много хора, които смятат, че ролята на президентската институция трябва да се засили. Според него обаче в момента е много важно да се тръгне към едни парламентарни избори, които да дадат по-широко представителство на патриотизма в Народното събрание, защото 45-ото Народно събрание е било пълно с хора с ляво-либерално мислене, които просто не са имали време да реализират всичките си идеи.

Посланията на ВМРО в предстоящата предизборна кампания.

Карлос Контрера отговори, че трябва да се формулират няколко цели, независимо дали ще се съставя коалиция, или ще се явяват самостоятелно. Акцентът трябва да бъде справяне с икономическата и социална криза, която се задава и да се предложат решения на законодателно ниво. Той продължи, че основен проблем на българската икономика е липсата на квалифицирани кадри. Затова една от основните грешки на последния управленски мандат е, че не е направено достатъчно за засилване на професионалното образование. За малкия и средния бизнес е много трудно да си намери кадри с професия, защото образователната ни система не произвежда такива хора.
В днешно време е трудно да намериш човек плочка да ти смени. Каква икономика ще създаваме ние само с хора на бюра.

Карлос Контрера беше категоричен, че трябва да се орежат всички онези социални помощи и пакети, по линия на които изтичат парите на работещите хора, които плащат данъци и осигуровки. ВМРО са направили опит в тази посока да прекратят фалшивите ТЕЛК-ове, но той е бил бламиран. Той беше категоричен: Обществото ни не трябва да се отказва, защото няма как в държава, където активно работещите са около 3 милиона, да издържа останалите 50%, като тук не говоря за пенсионерите, а за социалните помощи, които се раздават на килограм по гетата.

Подобни идеи, като тези на Орбан, са присъствали в концепцията на Красимир Каракачанов, която е била спряна от ГЕРБ. В редица общини ВМРО са се опитали да направят такива програми поне за еднократно финансова помощ и успехът е променлив. Водещата постави въпроса за таксите за детските градини. Събеседникът ѝ заяви, че те трябва да отпаднат, но при условие, че се поемат от държавата, а не бъдат оставени като ангажимент на общините, които и без това не са в добро финансово състояние.

Реформа трябва да бъде направена, защото чрез социалните помощи, говоря за тези, които се плащат по Закона за социалното подпомагане, буквално се източва държавата. Този модел не може да се възпроизвежда до безкрайност, защото той лишава от перспектива точно тези млади хора, за които говорим, просто до тях не стигат средства! Това не е справедливо, категоричен бе Контрера.

Казусът с превръщането на улица „Съборна“ в пешеходна зона.

Какво се случва с градоустройството на София? Затворихте улица „Съборна“, направихте я пешеходна зона, забранихте паркирането на площад „Света Неделя“. Това доведе до страхотни промени, попита водещата Илиана Беновска.

Карлос Контрера отговори, че в момента има опити и улица „Шишман“ да се превърне в нещо подобно. Той продължи: Казвал съм го и преди, ще го повтарям, докато на някои хора не им уврят главите – когато общината рязко се намесва в живота на хората, свързан с градоустройството, винаги трябва да се търси баланс. Не може да се фаворизира само едната теза – дайте да затворим тази улица и да я направим еди-какво си. Промените трябва да се случват така, че хората да продължат да живеят, бизнесът да продължи да работи добре и да не се стига до конфликти. Що се отнася до „Съборна“ аз съм предложил една ревизия и да се надяваме, че следващата седмица Столичния общински съвет ще възприеме това предложение – поне за живущите и бизнеса в тази част на „Съборна“ да се намери решение с престоя и паркирането, за да могат хората да си стигат до жилищата и обектите.

Карлос Контрера обясни, че е подел инициатива да се разчисти безплатния служебен абонамент, включително и депутатските места. Столична община трябва да тръгне в тази посока, за да се осигурят места поне за живущите.

И депутатите, и журналистите, които работим в парламента – имаш право на 2 часа синя зона, а заседанията в Народното събрание не са 2 часа, какво правим, попита Беновска.

Карлос Контрера отговори, че има достатъчно градски транспорт, за да се стигне до парламента. Който иска да ходи с автомобил – има платени паркинги.

Г-н Контрера, погледнете ми крака, днес съм обута с подходящи обувки, за да ходя пеша, но когато си с токче и костюм как се ходи, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че не иска да води този спор и подчерта, че 200 места, които са доста по-евтини от режима синя зона, не изглеждат много добре в очите на гражданите. Той заяви, че живеещите в района на Народното събрание не могат да паркират и те са наказани заради това, че имат имот близо до държавна институция.
Идеята да се влиза в центъра със стикер съществува от доста време, но беше въпрос на законодателни промени да се тръгне в тази посока. Мисля, че в следващите години това е възможно да се развие като идея, но пак ще Ви кажа, първо трябва да се обсъди много сериозно с гражданите и след това да се тръгне в тази посока, защото това е създаването на бариера. Само че като сложите една бариера тук, създавате проблем пред или зад бариерата. Защото тези коли, които не могат да влязат, те ще започнат да се придвижват през периферните райони и там ще създадем огромен проблем със задръстванията. Решението не е толкова просто, колкото ни се струва на думи, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 15-ми май 2021 г.

Последни Новини

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir