Начало Блог Христо Смоленов: Конспиративните теории се създават, за да държат обществата в подчинение

Христо Смоленов: Конспиративните теории се създават, за да държат обществата в подчинение

Изследователят Христо Смоленов пред „Труд“: Конспиративните теории се създават, за да държат обществата в подчинение

Конспиративните теории – има ли ги и какви са те по отношение на пандемията от COVID-19? Как т. нар. либерални медии филтрират становищата на най-компетентните експерти по въпроса? Разговаряме с Христо Смоленов по тези и други теми. Като например, докъде ще стигне джендър истерията и защо десетки милиони британски жени трябва да се откажат от израз като „кърмя детето“.

Конспиративните теории – интервю за в. Труд на проф. Христо Смоленов

– Г-н Смоленов, отдавна не сме говорили за света и за българските позиции в него. Какво се случваше според Вас през изминалите месеци? Доколкото разбрах, Вие лично сте се сблъскали с коварния вирус.
– Случва се какво ли не… Вилнее пандемията COVID-19. Хиляди чудесни хора си отидоха от този свят. В България това се чувства с особена острота, защото сме малко на брой, а народът ни е като семейство, макар и не много сплотено. Липсата на всеки човек създава огромна празнота и не може да бъде компенсирана с нищо.

Светла им памет на тези хора и нека отново и отново да благодарим на лекарите и целия медицински персонал, които ежедневно – вече цяла година – спасяват човешки животи.

Лично аз съм признателен на професор Камен Плочев и на неговия забележителен екип от Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия. Признателност е твърде слаба дума, когато дължиш живота си на лекарската отговорност и офицерската доблест на медиците в този екип и ВМА като цяло. Сигурен съм, че такива чувства изпитват хиляди и хиляди излекувани хора в България – дължим не само благодарност, а и всемерна подкрепа на тази най-добра част от българската интелигенция, която сега работи в лечебните заведения на страната ни. Поклон пред труда и пред стоицизма им да останат в България, редом до своя народ, когато той има най-остра необходимост от всички нас.

– Но пандемията е и световен проблем – при това сериозна и непосредствена заплаха, която някои се опитват да омаловажават. Какво мислите за тези „някои“?

– Има един такъв и по телевизионните студия у нас. Не му казвам името, защото смятам, че Херостратовците не заслужават да им помним имената. За мен те си остават Херострат-ОВЦИ, каквито и да са храмовете които те оскверняват. Така и с тукашния тарикат, дори и да стане депутат. Но въпросът с омаловажаването на пандемията е по-сложен. Част от хората реагират така, защото подозират, че не им се казва цялата истина. И те имат право – дали защото някой свръх-богат и свръх-властен фактор манипулира информацията, или защото никой няма достатъчно истинна и пълна информация по случая.

Либералните медии филтрират становищата на някои от най-ярките и компетентни експерти в света.

Например носителят на Нобелова награда професор Люк Монтание, когото лично познавам, изрази ясна позиция за евентуалния произход на вируса. Монтание е откривателят на вируса на ХИВ, така че връзките които той намира, заслужават повече внимание. Но не би – особено внимание не му беше обърнато. Трябва ли да търсим нещо тенденциозно тук? Веднага ще ни зачислят към привържениците на т. нар. конспиративни теории…

– Вие лично „за“ или „против“ конспиративните теории сте? 

– Има въпроси, на които не можеш да отговориш само с „да“ или „не“. Например питането: „Ти престана ли да биеш баща си?“ Отговор „да“ значи, че си го биел, но си престанал. А пък „не“ означава, че продължаваш да го биеш. Също така е с приемането или отхвърлянето на конспиративни теории. Те са различни – някои смислени, други направо нелепи. Не могат да се поставят под общ знаменател, колкото и да е политически коректно. Има транснационални сили, които се опитват да извратят света и да го подчинят на глобализираната „дълбока държава“.

Тези сили измислиха така наречената либерална демокрация и я натрапиха на човечеството като уж най-добрия от всички възможни светове.

Но всъщност либерАЛЧНАТА демокрация е най-коварният противник на класическата, т. е. истинската демокрация. Тя е система за управление, която дава чрез избори власт на мнозинството. Докато либерАЛЧНАТА клептокрация овластява специално финансирани малцинства, които се организират по начини, контролирани от дълбоката държава. Интимна цел на всички такива машинации е да се запази властта на големите крадци (откъдето идва думата клептокрация).

– Рисувате доста мрачна картина. Не е ли тя една по-смислена, но все пак конспиративна теория?
– За съжаление световната практиката е по-мрачна, а всъщност и по-конспиративна. Конспирации се организират често „отгоре надолу“, за да държат обществата в подчинение. Обществата са различни: поставянето им в един кюп само по себе си е манипулация. Така се постига дисбаланс, който след време се превръща в обратна дискриминация. Уж в името на равенство и включване в общата цялост, мнозинството бива заставено да приема ценности, характерни само за едно определено малцинство. Това създава повече проблеми, отколкото решения. Създава се напрежение…

– Звучи логично, но може ли да дадете някои примери? 
– Напоследък сериозни институции на запад се увличат по така наречения „джендър-неутрален език“. В него няма място за думи като „баща“, „майка“, „жена“, „кърмене от гръдта на майка“, които хилядолетия наред са давали смисъл на човечността във всички цивилизации. Защо да отпадат точно сега, например от речника на британската Национална здравна служба? Някой висшестоящ явно се престарава, за да угоди на развихрилата се „woke“ истерия. Или се бои да не бъде канцелиран, т. е. зачеркнат, както е станало модно да се постъпва с тези, които не споделят патоса на джендър-активистите.

Конформизъм ли е това, или нов щам на социално-психична зараза? Например, защо десетки милиони британски жени трябва да се откажат от израз като „кърмя детето“?

Само и само да се угоди на претенденти, които настояват да се казва „храня откъм гръдния кош“, понеже по природа не са създадени да кърмят. Авторката на „Хари Потър“ Джоан Роулинг се опитва най-добросъвестно да посочи биологични критерии за това какво е жената. Но тъкмо заради обективността си Роулинг става жертва на заклеймяване и дори зачеркване от страна на въпросните джендър-активисти.

Какво става със свободата на словото, със здравия разум и с отношението към онази всеобхватна реалност, която наричаме Природа?

Не е ли Тартюфско лицемерие да ни призовават към опазване на природата, към зелена икономика и съответния манталитет, а в същото време да ни отдалечават от природните норми за отношенията между половете? Те са основа на всички общества, които са се издигнали през вековете до висотата на цивилизации. А вместо цивилизация сега ни се предлага перспективата на заложници в сексотронно общество, в което половете се избират като аватари в електронна игра.

– Само лицемерие ли е, или има нещо по-съществено зад всичко това? И само отскоро ли е, или го е имало и преди под друга форма?

– Добър въпрос, след който ще трябва да се обърнем назад, към времената на велики илюзии и жестоки социални експерименти. Общото между две драматични епохи трябва да се осмисли, за да не се превърне драмата в нова трагедия. Както и преди 100 години, глобалната криза ще търси регионални изкупителни жертви. Трябва да напрегнем своите сили, интелектуални и волеви ресурси, за да избегнем съдбата на такава жертва. На два пъти родината ни е поставяна на такова изпитание.

След края на Първата световна война опасността от разкъсване на страната ни е факт.

Един световен лидер – президентът на САЩ Уудро Уилсън, защитава България и успява да се наложи над опитите да бъдем затрити като единна държава. (В този ред на мисли смятам, че е дошло време да се издигне в София паметник на забележителния американски президент.) Но в международен план опитите за ликвидиране на държавността ни продължават. През двадесетте години на миналия век под въздействието на Троцки започва подготовка за „перманентна революция“ – болшевишки вариант на глобализацията. Замисълът е тя да стартира от Балканите, но решителното противодействие на ВМРО тогава осуетява този замисъл. Не е чудно, че стари и нови троцкисти мразят народозащитната организация на българите ВМРО и се опитват всячески да вредят на България.

– Това има ли отношение и към проблемите днес с Република Северна Македония? 

– Несъмнено има и такъв сюжет. Но нещата са много по-сложни. Троцкизмът е пуснал дълбоки корени и от двете страни на Атлантическия океан. Много негови последователи си мислят, че той сбъдва идеята на Карл Маркс, според когото социализмът щял да победи първо в най-развитите страни, т. е. в Западна Европа и Америка. Коминтернът е имал задачата да координира точно този процес. Но фикс-идеята за перманентна революция е извратила стратегията и тактиката на движението, тласкайки го към кръвопролитни авантюри в различни региони на света. Така се стига и до фокусиране върху Балканите, смятани за барутния погреб на Европа. След убийството на Троцки в Мексико, Коминтернът продължава да функционира под властта на Сталин, който се смятал за специалист по национална политика. И така, през 1934 година,

Коминтернът взема едно чудовищно решение – да разбие държавата ни и раздели българския народ на три нации: тракийска, добруджанска и македонска.

Едва ли в световната история има прецедент за такова безумно начинание. Но то започва да се осъществява с репресивната, агентурна и идеологическа мощ на дълбоката държава при Сталин. Коминтерновският терор продължава и в условията на Титова Югославия. И раните от него в Северна Македония още не са заздравели… 10 години след решението от 1934 г. се случва нещо гротескно – трима литератори биват натоварени със задачата да създадат македонски литературен език. По-късно единият от тях – писателят Венко Марковски се връща в България и разобличава стореното от „интернационалното“ лоби на генералисимус Сталин и маршал Тито. Втори съавтор на новия език е Гео Заяков, чийто син дълги години е виден български политик и работи добре за страната ни.

Проблемът не е в кодифицирането на нов език, а в насилственото му налагане, пример за което са събитията в Пиринска Македония.

За да се угоди на Сталин и в изпълнение на Коминтерновското решение от 1934 година, у нас започва кампания по насилствено „самоопределение“ на македонско малцинство. Българите от Пиринския край с терор биват записвани като македонци. Но те цял живот са говорили на родния си български език, ето защо коминтерновците искат да ги отучат от него и да въведат новия език с принудителни мерки. От Югославия пристигат емисари, които да учат населението на Пиринска Македония на този новосъздаден „техен“ език. Всичко това днес изглежда нелепо и би било смешно, ако не беше трагично за стотиците хиляди жертви на репресии по онова време.

– Започвам да разбирам аналогията ви с „джендър-неутралния език“ в началото на това интервю. Докъде стигат приликите и кое, според Вас, е различното между двете особени ситуации?

– Аналогията не е подигравка и няма за цел да уязви когото и да било. Затова ще оформя посланието си като въпрос. Има ли някакъв нов „Интернационал“, който стои зад процесите, коментирани в началото на нашето интервю? Така, както Комунистическият интернационал е стоял зад създаването и внедряването на нов език в изпълнение на решение, взето в името на нескончаема „перманентна револющия“. Нейно продължение ли са събитията, които днес ни озадачават и извращават познатия ни свят?

Нашият гост
Христо Смоленов е експерт по антитероризъм. Инициатор е за създаването на „Екогласност“ и на Русенския комитет през 1988 година. Бил е парламентарен секретар на Министерството на отбраната през 1995-1997 г. и народен представител в 38-ото Народно събрание. Специалист е по логика и евристика. Завършил е Московския държавен университет „Ломоносов”“ През 1991 г. е стипендиант на фондация „Александър фон Хумболт”“в Германия, а преди това гост-професор в Университета на Монреал (Канада). Почетен професор във Висшето военно-морско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Последни Новини

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Каракачанов, ВМРО: Сглобката получи своя удобен лубрикант – Костадин Костадинов

Вчера Костадин Костадинов отново излъга. За пореден път неговата лъжа беше насочена не към някой друг, а към...

Красимир Каракачанов: Наблюдаваме евроатлантическо танго

Крайно време е българите да се събудят и да изхвърлят сглобката от политическата сцена На родната политическа сцена в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir