Начало Блог Константин Стаев : Искам да съм част от положителната промяна, която вярвам,...

Константин Стаев : Искам да съм част от положителната промяна, която вярвам, че ще се случи

На България ѝ е нужен нов, по-модерен и смел подход, за да подобрим стандарта на живот и разбиранията си

Константин Стаев е роден на 11 юли 1997 г. Завършил е Международни отношения в Софийски университет. Към момента следва магистратура в направлението Политически мениджмънт и публични политики. Има стажове в Народното събрание на Република България и в Европейски парламент. Константин Стаев, кандидат за народен представител от ПП ВМРО – БНД в 1 МИР – Благоевград. Интервю за Сандански LIVE.

– Г-н Стаев, защо решихте да влезете в политиката ?

– За съжаление, по нашите ширини властва твърдението, че политиката е мръсна работа и не мога да се съглася с това. Тъй като съм завършил политическа специалност, моите представи са малко по-различни.

За мен политиката е отговорност и трябва да бъде свързвана с достойни лица като Стефан Стамболов, Атанас Буров, Гешов, Цанков и много други. Всички те са поставяли интересите на България над личните и партийните и смята, че са нужни повече съвременни лица, които се водят от такъв идеал. В противен случай, политиката ще бъде превзета от хора, които я превръщат в мръсна дума, а превземеш ли политиката на една страна, превземаш цялата държава.

Отговорността, динамиката, възможността за разрешаване на належащи промени са част от нещата, които ме насочиха към политиката. Характерът ми е такъв, че не мога да стоя безучастно и да гледам отстрани. На България ѝ е нужен нов, по-модерен и смел подход, за да подобрим не само стандарта на живот, но и разбиранията си. Затова останах в страната си, защото искам да помогна, искам да съм част от положителната промяна, която вярвам, че ще се случи.

– Какво Ви накара да изберете ВМРО ?

– Когато реших, че ще се занимавам активно с политика, трябваше да избера партия, към която да се присъединя. В гимназиалните години започнах да осъзнавам, че възгледите ми са патриотични, въпреки че тогава все още не бяха политически. В университета започнах да развивам юношеските си виждания и те постепенно прераснаха в ясни политически убеждения. С ВМРО се открихме взаимно и чрез общи познати, с моята близка приятелка, а вече и колега – Любомира Дончева, с нея участвахме във възстановяването на младежката структура в Сандански. Тук се запознахме и с много качествени хора, които ми дадоха първите уроци по приложна политика, които перфектно допълваха познанията от университета. Постепенно започнах да осъзнавам, че ВМРО не е политическа партия, а Организация. Достигнах до позицията секретар на Национален младежки комитет и смея да твърдя, че ВМРО има малка армия от млади, образовани и образоващи се хора, които въпреки различията си имат една цел – да изградят икономически стабилна и социално справедлива България, такава каквато всички ние заслужаваме.

– Как приемате номинацията Ви за кандидат-депутат от ВМРО?

– Като предизвикателство, възможност, но и признание. За млад човек, първите стъпки в политиката са изключително трудни, особено в настоящия момент, когато хората са загубили доверието си не само в институциите, но и в кандидатите, които досега не са участвали в политическия живот. Като представител на новото поколение, си поставям ясната цел да докажа, че политиката в България има нужда от млади хора, които да внесат свежест и да изчистят мръсния имидж. Признанието да бъда номиниран за кандидат за депутат ме мотивира да работя още по-усилено, но и по-отговорно. Като млад човек, за мен е важно да върнем политиката в гражданите, затова се старая да се вслушвам в идеите на всеки човек, с когото имам възможността да разговарям. Сандански гъмжи от интелигентни и будни хора и щом съм номиниран за народен представител от нашия град, то ако бъда избран в Парламента трябва да представлявам тях и идеите им и заедно да намерим решения на общите проблеми, защото политика се гради чрез изграждане на общност, а общността, за мен е патриотизъм.

– Кои са преимуществата на листата на ВМРО за Благоевградски избирателен район?

– Най-голямото преимущество на нашата листа е, че тя дава шанс за промяна. Освен утвърдени лица, ВМРО номинира и млади кандидати, с нови и свежи идеи. Това дава възможност на избирателите да гласуват за изцяло нови лица и докато много други политически формации не спират да обясняват колко важно е да се даде път на младите, ВМРО го прави. Листата ни е разнообразна, в нея има хора с широк спектър от познания в най-различни сфери – право, образование, социална политика, външна политика, а кандидатите ни са от различни социално прослойки.  Разчитаме и на гражданската квота, като неин представител има и в Сандански – адв. Иван Чолаков, който е утвърдено име не само в града ни, но и в областта. Смятам, че листата ни е така подбрана, че да бъде и земна. Избрали сме лица, които всеки може да срещне в ежедневието си, но не в телевизиите, а на улицата, сред останалите граждани.

– Кои са посланията, които искате да стигнат до избирателите?

– Не съм привърженик на гръмките послания, но имаме нужда от промяна, а тя се прави с нови лица. Успешната политика се прави чрез диалог, чрез консенсус, чрез обсъждане и обмяна на идеи. За съжаление, в настоящата политическа ситуация тези принципи липсват и „модерни“ са негативните послания. Политическите партии приличат повече на крайни фенове на футболни отбори, а не на формации, от които зависи развитието на страната ни. Политиката се е превърнала в инструмент за унищожение на опонента, а не за политически дебат, който да доведе до вземане на правилните решения. Това води до разединение и на народа, но освен това може да тласне и страната към много по-сериозна криза на парламентаризма, като блокира работата между институциите. Не съм привърженик на този подход и дори го смятам за опасен. Трябва да се обединим, за да изградим силна, българска общност.

– Защо хората трябва да гласуват за Вас?

– Защото също като тях, искам по-добър живот. Искам да върна приятелите си и съучениците си от чужбина. Останах в България, защото искам да бъда полезен и искам да спомогна за позитивната промяна. Не съм специалист във всяка сфера, но съм готов да изслушам всеки, който е готов да сподели познанията си с мен. Добре запознат съм с проблемите с младежките политики и образованието, с това че младите трудно успяват да изразят мнението си, а много често то дори не се взема под внимание.

Висшето ни образование не може да отговори на нуждите на пазара на труда, затова няма и външни инвестиции, а завършилите почти никога не успяват да намерят работа по специалността си. Целевото субсидиране, отпадането на такси за обучение, както и облекчаването на наема за общежития на тези специалности, от които пазарът на труда има нужда би облекчил тези проблеми. Държавата трябва да създаде програми, чрез които инвеститорите да могат да обучават и обвързват с трудов договор кадри директно в университетите, а и в професионалните гимназии. Този модел работи в страни като Германия, например.

Доходите и демографията са два други проблема, които се нуждаят от спешно разрешаване. В предишния парламент ВМРО успя да постигне облекчения върху данък общ доход за семейства с деца, като смятам, че стойността на тези облекчения може да бъде увеличавана в следващите 4 години.

Корона кризата удари и много от малкия бизнес, като смятам че той може да бъде облекчен, като срочно може да бъде премахнат данък „дивидент“. В случай, че тази мярка проработи, може да бъде въведена постоянно. Огромен брой български семейства имат автомобили на газ. Освен, че е по-евтино, това гориво е и екологично. Смятам, че е редно за тези автомобили, както и за автомобилите, които биват категоризирани като „екологични“ да има облекчения в цените на винетките. С подобни финансови мерки, както и с постепенното вдигане на дохода и преизчислението на пенсиите, смятам че може да осигурим на всеки гражданин така необходимата финансова ликвидност. Това ще се отрази и върху цялата икономика.

За да не отегчавам читателите на Вашата медия ще се огранича дотук, но всеки може лесно да следи работата ми, а и да се свърже с мен в социалните мрежи. На съгражданите си пожелавам да бъдат здрави и ако преценят, че заслужавам подкрепа, да гласуват с номер 1 в квадратчето и преференциално с 111 в кръгчето.

България над всичко!
България над всичко!

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir