Начало Блог Контрера: Бонев - Ляво ориентираният прогресист - обърква живота и бизнеса на...

Контрера: Бонев – Ляво ориентираният прогресист – обърква живота и бизнеса на ул. „Съборна“

Бонев – Ляво ориентираният прогресист – обърква живота и бизнеса на ул. „Съборна“. Това каза Карлос Контрера, съветник в СОС от ВМРО, във видео разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“.

Контрера заяви позиции по следните теми:

Народен представител от София; ВМРО в СОС и в изпълнителната власт

Ще спаси ли ВМРО България? Разбрах, че ще ставате народен представител от София – 24-и мандатен район. Вярно ли е, попита Беновска.

Контрера отговори, че това е било решението на националния управител орган на ВМРО. Водещата попита събеседника си дали това означава, че ще напусне СОС, когато стане народен представител. Контрера подчерта, че двата поста не могат да се съвместяват, но призова избирателите да решат кой да ги представлява и след това може да се коментира този въпрос.

От едната страна е очевидно, че ВМРО много сериозно присъства в СОС. Макар и да звучи леко нескромно, аз мисля, че ние сме факторът, който насочва част от промените, които се случват. Имаме своята програма, имаме и своите постижения и виждате, че дори и в условията на криза, успяваме да прокарваме някои от тях. От друга страна за мен е безспорно и това го наблюдавам поне от два мандата – София се нуждае от силни лобисти в НС и в изпълнителната власт, защото виждате, че някак софийското представителство се губи като фактор, от което неминуемо страда градът, коментира Контрера.

Според него едни активни и силни софийски депутати биха могли да помогнат за решаване на големите въпроси, които не са само в сферата на общината и трябва помощ от държавата.

 
Коалицията ОП – какво се случва?; ВМРО и ГЕРБ; Протестите през лятото и Луковмарш

Контрера каза, е било съвсем ясно, че ВМРО поема по друг път, а и това е решение на партията. Не сме заявявали никога, че този формат ще бъде вечен. Той даде своето. Аз оценявам положително цялото представяне на ОП в настоящето НС и в изпълнителната власт, но е очевидно, че имаше дефекти, които по някакъв начин трябва да осмислим и за мен ВМРО има самостоятелен път в българската политика и то се видя на Евроизборите, че по някои въпроси като че ли е по-добре да вървим сами, коментира Контрера.

Беновска го попита дали това означава, че ще останат сами и без ГЕРБ. Контрера отговори, че това зависи от избирателите, но заложеното в програмата трябва да се довърши в този мандат, а какви ще са отношенията след изборите предстои да се разбере.

Понякога диалогът е труден, но с взаимни отстъпки се случват и смислени неща, което е есенцията на политическата дейност – от думи към дела, каза Контрера и подчерта, че не може да каже, че отношенията с ГЕРБ в управлението и в общината са лесни, но няма нещо, което в условията на диалог и взаимни компромиси, да не бъде постигнато.

Беновска попита събеседника си в каква друга комисия участва, освен че е председател на транспортната комисия, а Контрера обяви, че е част от комисията по обществен ред и сигурност.

Като участник в комисията по обществен ред и сигурност защо не реагирахте по време на протестите, които окупираха София цяло лято, замърсиха я с яйца, мъртви риби, домати, бутилки с урина и ред други боклуци, попита Беновска. Контрера отговори, че изпълнителната власт по тези въпрос е в ръцете на кмета и комисията трудно би могла пряко да влияе.

Когато бяха наложени изключително тежки мерки и беше забранено събирането масово на хора, се допусна това, което Вие ме питате и то продължава да се допуска, което за мен е проблем, защото правилата или се спазват от всички, или вървим към хаос и анархия. Компромиси, защото някой е по-креслив или твърди, че каузата му е права… докъде ще доведат това общество? Вие бяхте свидетел – няколко човека успяха да блокират с дни и седмици наред ключови кръстовища и да пречат на градския транспорт, да пречат на всички онези десетки, стотици хиляди да отидат на работа и да се върнат от работа, коментира Контрера.

Ще имате ли сега куража като сте кандидат за народен представител … Вие, всъщност, може би, трябва да излезете в отпуска от СОС, така ли излиза, попита Беновска. Контрера каза, че най-логичното е да не се занимава с комисиите след регистрация като кандидат, за да не се предрешават въпроси, които след изборите ще трябва по друг начин да се решат и за да не се използва трибуната на общинския съвет за политическа кампания.

Ще заявите ли позиция, че може би по време на тази избирателна кампания г-жа Фандъкова, както казахте, че тя управлява тези процеси с разрешаването на протести и друг вид събирания, ще заявители становище, че трябва това да се спре, да бъде така благосклонно раздавано, попита Беновска. Контрера коментира, че това е невземане на категорични мерки срещу нерегламентирани протести. Контрера даде за пример събитието Луковмарш, което е възпоменателно шествие за един български генерал.

То не беше допуснато с несъстоятелни мотиви, а в същото време виждате, че една неособено голяма вече група хора непрекъснато се събират, без спазване на никакви мерки, нападат обществени сгради, частни сгради и всичко това се случва някак под благосклонния поглед на МВР, които като че ли ги охраняват. Аз разбирам логиката да не се създава напрежение, но все пак или законът се налага и се прилага спрямо всички, или отиваме в едни други категории реалности, които няма да ни се харесат, защото обществото в тази несигурност се нуждае от водачество с твърда ръка и убеденост, че законът е над всичко, подчерта Контрера.

Транспортната комисия

Хайде, сега да попитаме за закона през призмата на това, че на Вас ще Ви се наложи цял един месец да изоставите Вашата дейност като председател на транспортната комисия с не едно и две започнати неща, каза Беновска.

Контрера отговори, че не мисли да я изоставя и нищо не му пречи да си работи от вкъщи. Ще се реши в комисията и с председателите на политическите групи в общинския съвет, но това, че няма да заседават не означава, че няма да се работи.

Ул. “Съборна”; “Спаси София” и Демократична България

Беновска насочи разговора към проблема с ул. „Съборна“ – пешеходна зона, протестите на живущите и работещите там, институциите, които се помещават в зоната.

Контрера смята, че казусът „Съборна“ представя политическия сблъсък между по-консервативното и новата вълна на прогресистите, които искат бързо, на всяка цена, без значение какви ще са последствията да променят града. Въпросът Ви не е към мен, а е към колегите от ГЕРБ, защото разковничето към решаването на проблема е при тях. Моята позиция е ясна. Аз предупредих, че ще стане изключително голям хаос с този казус, че нещата не са добре премислени, че по-скоро ще навреди на хората, отколкото да помогне и всяко едно подобно решение за намеса в едно такова историческо пространство – трябва да се прави много внимателно и с подробно изслушване на всички позиции, а не бързо и насила” коментира Контрера. Той заяви, че е поискал ревизия на решението, защото то не работи, но дали ще се случи – зависи от ГЕРБ. Контрера подчерта, че трябва да се даде възможност на хората на ул. „Съборна“ да живеят.

Контрера коментира, че в залата на общинския съвет се правят изказвания и безумни лични нападки към кмета Фандъкова, ГЕРБ и ВМРО. Мисля, че повече от районните им кметове… не виждам да имат някакъв особен проблем да работят с администрацията на ГЕРБ. Чисто политически за мен на Демократична България колкото и да ѝ се иска да участва в управлението на София, реално да участва, до изборите няма да предприемат подобни ходове. След изборите ще бъде по-интересно, защото аз съм убеден, че вътре в групата на колегите от Демократична България има хора, които по доста въпроси биха могли да работят с ВМРО и с ГЕРБ, но в момента техният глас е малко приглушен, защото така нарежда г-н Христо Иванов и как беше… генерал Атанасов, смята Контрера.

Борис Бонев

Защо Борис Бонев, този човек, който има амбиции за кмет, може би, Дай Боже, ако има качества, така Ви атакува през социални мрежи, през някои медии, които са негови пристрастни поддръжници? С какво му пречите Вие? Какъв е конфликтът, попита водещата.

Контрера обясни, че конфликтът е политически, защото голяма част от тези „модерни“, „зелено-леви“, „червено-леви“ предложения не съвпадат с неговите виждания за това какво трябва да се прави и как да се развива градът. Според Контрера не е трудно един такъв сблъсък да прерасне в личен, както обикновено се случва, но по негови думи се отделя повече внимание на един човек, отколкото е необходимо.

Това, че някой се обявява за десен или ляв, или какъвто решите – не означава, че той е такъв, защото освен вербалните декларации, принадлежност към определена политико-философска школа се доказва с действия, а до момента ние виждаме по отношение на този човек, който Вие споменахте, по-скоро ляво ориентирани действия…действия, които в Западна Европа и в Щатите по-скоро характерни за лявата част от тяхното политическо представителство. Невинаги това, което изглежда иновативно и модерно, е най-успешното за прилагане, смята Контрера.

Той коментира, че „залитането по зелената енергия“ е довело Калифорния до криза със снабдяването с ел-енергия и само преди няколко седмици неблагоприятните атмосферни условия са изключили електроенергията на Тексас. Контрера обясни, че дава тези примери, за да онагледи как зелените политики и сделки, левите решения водят до кризи, които влияят върху битието на гражданите и носят опасности за живота и здравето им. Контрера отбеляза, че предложението за „Съборна“ звучи и изглежда много красиво на хартия, но може да обърка живота на хората.

Корупцията в Демократична България и кметът на Красно село

Партията Демократична България е дясна, обаче, корупцията има ли дясна, или лява ориентация? Кметицата на Красно село Росина Станиславова – как си обяснявате това, че можеш да се осмелиш да вземеш пари, да си назначиш втора заплата, да включиш и дъщеря си в това число, пари, които са предназначени за подпомагане на спциално слаби, на социални дейности и хора с проблеми, попита Беновска.

Контрера подчерта, че корупцията следва хората и в по-голямата си част е свързана с битието на чиновничеството, но в България се говори често за голямата корупция, свързана с обществени поръчки, а последният казус е бил около доставката на автомобили за МВР. Контрера коментира, че се вгорчава животът на обикновения човек, защото трябва да се моли за услуга, документ за издаване и именно това рушветчийство на ниско ниво убива гражданите, малкия и средния бизнес. Според Контрера трябва да се насочат изключително много усилия по изкореняване на тази дребна корупция, защото и чиновниците, полицаите на пътя, инспекторите от автомобилна администрация също създават огромен проблем.

Ограничаването в тези дребни размери на явленията, ще помогнат пряко на гражданите да живеят по-добре и да работят по-спокойно, подчерта Контрера. По отношение на казуса с кмета на Красно село Контрера сподели, че е учуден, защото именно Демократична България са дошли с апломб за нов морал.

Те говорят – мутри вън – а в същото време един техен районен кмет е счел за съвсем нормално да получава възнаграждения от една социална патронажна грижа, което е учудващо. Работата на кмета е да ръководи. Това скрито разпределение на ДДС, увеличаването на заплатата не те вписва в новия морал, което ни се проповядваше по площадите цяла година и очевидно пожарният начин, по който Демократична България се отрече от този районен кмет, показва, че самите те не са наясно какви хора избутват нагоре в политиката. Не знам дали тяхното решение е правилно, или не, но забележете – те оттеглиха политическото си доверие, но не ѝ поискаха оставката, тоест, оставят си врата, което донякъде ни отвежда до големия въпрос дали всичко това, което в момента се мултиплицира в социални мрежи, цялата тази сугестия за новите хора, за новия морал, за новия подход – дали това не е една маска, която през казуса с район Красно село, започва да се разпалва, коментира Контрера.

Асфалтът на Лъвов мост и некачественото строителство; Кадрите и работната ръка

Защо се пропука асфалтът на Лъвов мост, попита Беновска.

Контрера смята, че е проектантска грешка и амортизация. Имаме категоричен проблем с начина на изпълнение не само на обществените проекти. Виждате колко много нови сгради – частни, построени от инвеститори – са с подобни проблеми и как хората непрекъснато се оплакват от некачествено строителство” коментира Контрера.

Контрера коментира, че може би е метафора, но и не сме единствените в европейски мащаб, на които им се случват подобни неща и по-големият разговор е за качеството на кадрите и работната ръка, от които българската икономика се нуждае. “В момента бизнесът много трудно намира хора, които да вършат качествено работата. Това важи, разбира се и за администрацията, защото е много лесно да кажем, че ще махнем тези или онези, но в крайна сметка трябва на техните места да поставим хора, които имат добри професионални качества, желаят да работят и имат базови разбирания що е то морал и кое е допустимо, кое не е допустимо и къде е границата, подчерта Контрера.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir