Начало Блог Красимир Каракачанов: Ще се борим за запазване на 9% ДДС, облекчаване на...

Красимир Каракачанов: Ще се борим за запазване на 9% ДДС, облекчаване на визите и субсидии за чартърите в туризма

90% от обещаното на предните избори сме го свършили

Пред нас не стои проблемът дали ще влезем в парламента – в последните 2 седмици има двоен ръст при хората, които ще гласуват за ВМРО

Източник: „24 часа

– Г-н Каракачанов, изненадахте варненци с избора си да поведете кандидат-депутатска листа в морския град. Каква е причината?

– По принцип практика е лидерите да водят по две листи на изборите. Аз водя такива в Плевен и Варна, тъй като приех предложението на варненската организация да го направя тук. С Варна съм свързан не само от детството си, когато съм живял и учил тук, но и в битието ми на военен министър. Една не малка част от служебните ми ангажименти бяха свързани с флота. С Военноморското училище, с двете фрегати за нуждите на флота ни, които ще се строят във варненска корабостроителница.

– Варна се очертава като терен на лидерски битки на този вот…

– Както обикновено, Варна е знаков град в България. Не само защото е морска столица, а защото на практика е и вторият по големина град в България. Така че, логично е тук партиите да издигат най-силните си кандидати.

– Впечатление прави пъстрата като социален и професионален разрез и подмладена кандидат-депутатска листа на ВМРО във Варна. Представете я с няколко думи.

– Една част от листата са млади и енергични хора. Третият Иво Пазарджиев е млад адвокат, председател на Общинския съвет в Русе, юрисконсулт на предприятието „Флотски арсенал“, но с не малък опит като политик и общественик. На четвърто място е местният координатор Венцислав Сивов, популярен сред младите варненци, енергичен човек, който успя да докаже своите качества и възможности, вече втора година е общински съветник във Варна и председател на местната комисията по транспорт.

Вторият в листата е знаково лице – Иван Иванов, който също има солиден политически опит в местния и националния парламент. Актрисата Ернестина Шинова също е част от варненската листа, но тя няма нужда от допълнително представяне. В листата има и много млади хора, които правят първите си крачки в политиката, за тях е предизвикателство, но това е предизвикателство и за избирателите.

Дали сме възможност на варненци да избират между лицата, които познават, и такива, които са млади и нови.

Говорим за хора с образование, с качества. Ние за разлика от другите политически формации не забраняваме преференциалното гласуване, напротив.

– Да поговорим за управленската Ви програма. Акцентите в нея са публични, но тъй като сме във Варна, а Варна е туристически град, макар и силно пострадал от пандемията, какви са мерките в туризма, които предлагате в помощ на бранша?

– Първо искам да кажа, че ВМРО излиза на тези избори с изпълнени обещания. За разлика от други партии, които обясняват кой им е попречил и как не са могли, ние казваме: „90% от обещаното на предните избори сме го свършили“. Включително за теми, по които дълго време сме се борили – като минималната пенсия да стане 300 лв. През 2017 г. много хора не ни вярваха. Но се случи благодарение на упоритостта на нашите депутати и представителите ни в изпълнителната власт. Също така семейно подоходното облагане. Ние винаги сме казвали, че държавата трябва да стимулира не циганската раждаемост в гетата, която е до голяма степен безугледна, тъй като се създават деца, не за да се грижат за тях и да направят хора, а за да се получават социални помощи. И това е за сметка на данъците, които плащат работещите хора. Винаги сме казвали, че трябва да се поощрява грамотната раждаемост, за да могат нормалните българи да имат повече разполагаем доход. Заради това направихме и промените в закона, благодарение, на които принципът на семейното подоходно облагане е факт у нас. За всяко дете в работещо семейство се приспада 450 лв. от облагаемия доход на родителите, за второ 900 лв., за трето 1350 лв. Нашата амбиция е в следващите 4 г. да стане 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две и 1800 лв. за три деца.

Имаме и амбицията държавата да покаже истинска грижа за нашите родители,

да направим средната пенсия 700 лв., а

средната работна заплата да достигне 2500 лв.

Това са разчети не на предизборния ни щаб, а разчети, върху които от месеци работи нашият икономически екип. Идеи, които са обсъдени със синдикатите, те са получили одобрение и от експертите в областта на социалната политика. Това са все реално постижими неща.

Като говорим за Варна и проблемите на туризма, мога да кажа, че още миналата година, когато пандемията започна и съответно проблемите в икономиката, ВМРО беше най-адекватна. Специално в туризма предложихме пакет от мерки – една част от тях се приеха, други се приеха половинчато. Трети въобще не се приеха поради някаква политическа конюнктура. Това, което се прие, беше намалението на ДДС на ресторантьорите на 9%, именно благодарение на предложението на нашата парламентарна група в този парламент. Ние днес предлагаме тази мярка да остане постоянна. Защото се вижда, че пандемията не само може да продължи по-дълго време, а и че браншът е на колене. Другото, което предложихме, беше

да се дадат ваучери на всички работещи българи,

които да използват само в българските курорти.

Целта беше да облекчим хотелиерския бизнес, който също пострада от пандемията. За съжаление, тази мярка беше приета половинчато. За хората на първа линия. Според нас това не е достатъчно. Да, държавата ще извади средства за това, но тези пари ще се върнат през българската икономика отново в бюджета. Защото така, първо – подпомагаме туристическия бизнес и, второ – е облекчение за хората, защото заради кризата много българи нямат възможност да си позволят пълноценна почивка. Днес хотелиерите са изправени пред сериозни проблеми. Ние може да замразяваме плащания и лихви по кредити, но това не може да бъде вечно. По-голямата част от хотелите са изградени с кредити. И когато туризма е в криза, те не могат да си платят кредитите и банките ще им ги вземат. Затова трябва да облекчим бранша да може да си изплати задълженията, ако искаме да избегнем масови фалити. Другото, което се прие, е помощта за чартърните компании, които водят туристите ни тук. Тази мярка трябва да продължи и тази година в по-голям обем.

Основното нещо в тези мерки за туризма обаче е проблемът с визите. В България няма разбиране за него поради някакъв страх някой да не се разсърди в Брюксел. Това са визите за Турция и Русия. Абсолютно по политически причини по този проблем не се прави нищо. Турция е 80-милионна държава, турските граждани идват у нас предимно на хазартен и спа туризъм, докато руснаците идват тук на зимен и летен туризъм. Варна и регионът, пък и цялото Черноморие основно разчиташе на тях. Затрудненията, които те имат при получаване на визи, са факт – скъпо и бавно. Нашето предложение е те

да бъдат заменени с електронни визи.

И те да бъдат или многократни, или по-дълги като срок. Това е 130 милионен туристически пазар. Ако прибавим към тях и други държави като Беларус и други бивши републики, пазарът отива за над 150 милиона потенциални туристи. Други държави вече го направиха – Чехия, Унгария, Кипър, Гърция. Това е прагматично мислене в полза на икономиките им. Ние не сме длъжни да търпим загуби от някаква излишна евросолидарност. Това лято битката ще бъде за всеки турист и която държава съумее да предложи по-добри условия за туристи извън ЕС и ако бранша успее да се организира правилно, може да се спаси сезонът.

Друг проблем на бранша са сезонните работници. Ние имаме идея да се издават облекчени работни визи за сезонни работници за наетите представители на българските общности в Украйна и Молдова. Бих отишъл и по-далеч – да им се издава и постоянно местожителство у нас, дългосрочни работни визи, за да могат, като свърши сезонът да си потърсят и друга работа в България, до следващия сезон. Няма да ни навреди и ако потърсим работници от Русия, Украйна, Беларус. Това са държави, за които езикът не е проблем и ще обслужват свои сънародници.

Важно за туризма е и възстановяването на морския транспорт по Черноморието. Той не е само възможност за пътуване, а ще бъде насочен като допълнителен приход към туристическия бранш. Това ще бъде и още една атракция за жителите и гостите на Варна например.

– Като заговорихме за морски транспорт, какво предстои по проектите за българския флот?

– Бяха отделени не малко средства за Военноморското училище и резултатът е ясен – миналата година то се изкачи до второ място в света като качество на образование. Отделихме пари за съществуващите кораби, купихме два минни ловеца, започна проектът за строителство на двете фрегати именно във Варна. Голямата амбиция, по която работим в последните две години, е придобиване на две подводници за нуждите на флота на символични цени. Водим преговори с няколко държави наши партньори, от които можем да ги купим, и по този начин ще върнем нивото на флота, такова каквото беше преди 90-те години.

Другият голям проект за бъдещето на армията, е започването на строежи на жилища за военнослужещи върху имоти на армията срещу обезщетение. Обявява се обществена поръчка, обявява се процент обезщетение и който даде по-голям процент, печели поръчката. В момента има над 4000 български военни, които живеят по квартири и имаме голям проблем при преместването им от един в друг гарнизон. Този проект трябва да стартира до дни в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Едновременно със строежа на жилища ще бъдат изграждани и детски центрове, където да се грижат за децата на въпросните военни. По този начин ще решим два социални проблема.

– Споменахте проблема с циганизацията. В последните няколко месеца в региона във Варна има цели села, които са подложени на системна битова престъпност от ромските жители. Стигна се дори до нападения над полицаи. Какви мерки предлага ВМРО в тази посока?

– Този проблем го има не само във Варна, а и в цяла България. Особено в селата с възрастно население, където почти няма полицейско присъствие. Те са подложени на ужасни набези. По въпроса с интеграцията на циганите у нас българските политици са изключително страхливи. Пак заради това да не им се скара някой в Брюксел. Но там има един тотално двоен стандарт – от една страна, отделят едни големи пари за интеграция, а когато същите тези цигани отидат в Европа, се чудят как да ги екстрадират обратно. Имахме такива примери – да им дават билети и пари на ръка да се приберат у нас. Проблемът няма да се реши с подобни козметични мерки в Брюксел. Нито с говоренето на соросоидни НПО-та, които усвояват едни пари.

До момента са усвоени над 2 млрд. лв. за интеграция за последните 20 г. А ефектът е под нулата.

Те стават все по неинтегрирани, все по-необразовани и все по-асоциални. Това дразни обществото и неминуемо ще доведе до сблъсъци, за каквито говорим и във варненските села. За нас има една ясна политика, която аз съм описал в „Концепция за интеграция на циганското население“. Така или иначе правителството не намери кураж да я разгледа година и половина. За да не скръцне някой посланик със зъби, някакви НПО-та ще напишат доклади, че тук нарушаваме правата на човека, и някакви еврочиновници, които не знаят къде сме на картата, ще започнат да пишат препоръки. Но проблемът става все по-зловонен. Основната ни идея е принципът на справедливостта и равенството пред закона. Защото тези хора днес искат да строят незаконно, да си продават децата или 13-годишни деца да раждат, утре може да поискат да станат канибали. Пак ли ще търпим? Затова политиката трябва да е насочена, първо, към вкарването им в училище. Образователна и трудова повинност, ако е необходимо. Не пращаш детето си на училище, не получаваш социална помощ. Имаш незаконна барака, събарят я. Да, те трябва да живеят някъде, но тези европари, които се раздават за интеграция, вместо да изчезват в неправителствения сектор, да им се построят жилища. Но с участието на самите цигани. Вместо да се дават пари уж за трудова преквалификация в определени центрове, да получават реални професии според възможностите им. Но това е проблем , за който родните политици нямат кураж.

– Да завършим с Вашата лична политическа прогноза за изхода от вота на 4 април. Интересна битка се очертава. ВМРО според социолозите ще бъде част от новия парламент. Как според Вас ще изглежда 45-ият български парламент, следващото правителство и ако Вие сте част от него, с кого бихте управлявали?

– Според социологията в последните две седмици се бележи почти двоен ръст при хората, които ще гласуват за ВМРО. Но ние имаме и един скрит електорат от хора от малките населени места, които не са обхванати от социологията. Практиката го показва и на парламентарните, и на евроизборите, и на местните избори. На миналите парламентарни избори ни даваха около 6 процента, ние взехме 9. Така че

върху това, което показва социологията, минимум 25 процента нагоре е нашият реален резултат.

Пред нас не стои проблемът дали ще влезем в парламента, а по-важният проблем е как ще се състави управляващо мнозинство. Ние имаме една принципна позиция и през 2017 г. подходихме по същия начин. Ясна програма и преговори с онези, които искат да управляват. Ще преговаряме за общи визии точно по тези проблеми – проблемите в туризма, доходите на българите, темата с интеграцията на циганите, сигурност и отбрана. Така че на маса на преговори ще седнем с всички. Но коалиция с ДПС няма да правим.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir