Начало Блог Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в...

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент. Ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори или в коалиция.

Това казва в интервю за БНР – Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е готова за предстоящите избори. Изключително важно е присъствието на ВМРО и в следващото Народно събрание, защото защитаваме националните интереси на България, изтъква Червилов.

Още акценти:

  • В мандата на управление, в който участва и ВМРО, е преодоляна философията на „постната пица“ и в три поредни години е осигурен ръст на доходите от над 10%
  • Културата трябва да бъде изведена като национален приоритет
  • Трябва да стане ясно на всички, че нашата позиция не е против перспективата за хората в Северна Македония, а против фалшификациите и ограбването на българската историяБългария не само първа призна независимостта на Северна Македония, а във всички ключови моменти беше зад нея

 Г-н Червилов, според социологическо проучване, оповестено преди седмица, 6 партии ще влязат в бъдещия парламент, но ВМРО остава под 4-процентовата бариера. Смущаваща ли е тази хипотетична конфигурация на политическите сили?

– По отношение на предстоящите парламентарни избори, дали изборите ще са няколко седмици по-рано или по-късно, не би имало решаващо значение. Резултатите от тези избори ще зависят много от предстоящата кампания. Тя ще бъде по-скоро виртуална, предвид пандемията. Социологическата агенция, която използвате във въпроса си, последните години винаги ни дава подобни резултати. Нямам намерение да ѝ правя реклама, но ще отбележа, че на последните президентски избори, същата даваше 8-9% на г-н Каракачанов, той спечели 15%. След това на последните евроизбори тази агенция не даваше положителни резултати за ВМРО, а ние вкарахме двама представители – г-н Ангел Джамбазки и г-н Андрей Слабаков. Или имат грешка в изчисленията си към нас, или има други фактори, за които не желая да коментирам.

Оптимист съм, че ВМРО ще влезе в парламента! Социологическите проучвания към момента заливат нашето общество постоянно, но не те ще бъдат решаващи.

Убеден съм, че българските гражданите ще решават изборите, не социолозите.

Вярвам, че ВМРО ще влезе в следващия парламент, защото изпълнихме това, което бяхме обещали. Българските граждани ще покажат доверието си към нас, като отидат пред урните. Организацията е готова за избори и ще направи всичко възможно да се яви с платформа, която да развие направеното досега.

Много е важна активността в изборният ден, защото при ниска избирателна активност печели статуквото и партии като ДПС.

Колкото повече граждани гласуват, толкова повече ще се промени ситуацията. Добре е хората да гласуват така активно, както участваха на протестите през лятото.

ВМРО доказа, че може да работи с хора, които не се свързани тяснопартийно с организацията. Ще заложим и на тези избори на хора, които са фигури, авторитети в обществото.

– Кога ще стане известно в какъв формат ще се явите – самостоятелно или в коалиция?

– Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция. С партньори навярно е по-лесно и ще се получи по-голям и сигурен резултат.

– Назрява проблем с чисто технологичното провеждане на изборите в условия на пандемия. В този смисъл как гледа на евентуална промяна на Изборния кодекс в последния момент ВМРО?

– Много се надявам, че ще се преборим с вируса, но не трябва политическата борба да преминава през здравето на хората. Но за съжаление предполагам, че ще е част от политическата игра. Трябва да бъдат изчистени въпросите за това как карантинираните ще упражнят правото си на глас. И да, по-скоро трябва да има промени, но тук трябва да си свърши работата законодателната властДали ще бъдат през март, април или май – не мисля, че ще се промени картината, важно е да се спазват мерките и всеки гражданин да може да упражни правото си на глас.

– През изминалите 4 години ВМРО беше част от управляващата коалиция в страната. С какво ще се запомни участието Ви в изпълнителната власт?

– Мога с гордост да кажа, че това е мандата на изпълнените обещания на ВМРО и на „Обединени патриоти“. Успяхме с  бюджет 2020 г. да реализираме усилията, които сме вложили през последните четири години. Протестите срещу ГЕРБ, поставиха и нас от ВМРО в трудна ситуация. Най-лесното решение беше да „хвърлим кърпата“, но ние сме лоялни и коректни партньори в това управление, естествено с много компромиси, но с единствената задача  да изпълним обещанията си към хората. А те са:

  • Повишаване на доходите

В мандата на управление, в който участва и ВМРО е преодоляна философията на „постната пица“ и в три поредни години е осигурен ръст на доходите от над 10%. Повишавахме ежегодно минималната работна заплата, като мярка в полза на работещите бедни, за да достигне от 510 лв. в началото на мандата до 650 през 2021 г. В някои сектори заплатите се удвоиха (като в образованието), в други ръстът бе далеч над 40% – сектори като сигурност, здравеопазване и др. Пенсиите също бяха актуализирани, като минималната е увеличена от 168 на 300 лв., за което най-много настоявахме още в началото на мандата. С оглед на пандемията бяха осигурени и допълнителни плащания по 50 лв. на всеки пенсионер. Постигнахме подпомагане за всички пенсионери под линията на бедност. Наясно сме, че този подход не се харесва на мнозина, но за нас първостепенна е задачата да преодолеем мизерията сред възрастните хора, които са се пенсионирали с необходимия трудов стаж. Неслучайно предложихме специален Закон за защита правата и интересите на възрастните хора, чрез който въвеждаме и социално подпомагане до линията на бедност. Преизчисляването на пенсиите е следваща цел, която ВМРО си поставя. Положихме тези усилия не заради политически ползи – политиката по доходите рядко носи такива. Истината е, че без достигане на средноевропейските нива страната ни ще продължи да бъде донор на младо население, а демографският колапс ще продължи. Затова и занапред ВМРО ще работи за повишаването на доходите в България. 

  • Справяне с демографската катастрофа

Благодарение на ВМРО всички български деца ще получат подкрепа през 2021 г. От настоящата година всяко семейство, което работи и плаща данъци ще приспада от облагаемия доход 4500 лв., което прави 450 лв. върнати данъци за едно дете. Радвам се, че успяхме да наложим това и да направим огромна крачка към справедливостта, защото всички деца са равни! Много работещи семейства, в т.ч. и моето, никога не сме получавали „детски“, а ежемесечно сме пълнили държавната хазна и сме възпитавали бъдещи съзнателни граждани, които да продължат развитието на съвременна България. В същото време определени маргинални групи превърнаха раждането на деца в професия и оставаше горчивото чувство, че държавата подпомага само „паразитните“ слоеве в обществото. Е, вече ще има подкрепа за всички деца. А благодарение на ВМРО държавната политика тръгва в правилната посока.

  • Образование

Няма алтернатива на образованието. Особено в днешния глобален свят, за да си конкурентоспособен, трябва да се образоваш и усъвършенстваш. Затова и въвеждаме задължителна детска градина от 4-годишна възраст. Това е шанс и за ранна интеграция на деца от уязвимите групи, които да могат пълноценно да се адаптират към българската образователна система, култура и традиции.

Отново с мисъл за подпомагане на семействата и децата е реализирането на идеята ни, условно наречена безплатна детска градина. От 2021 г. държавата ще поема изцяло или частично таксите за детските градини на всички децаСледващият етап ще е изцяло безплатни градини.

Що се касае до средното образование, възстановихме учебния предмет „Родинознание“ за децата от началния курс. Промяната няма да е само в наименованието, но и на съдържателно ниво. Засилваме и военното обучение в клас. Така отговаряме на целите на Закона за предучилищното и училищното образование, между които е и формирането на национално самочувствие у младите българи.

  • Защита на националната сигурност на страната

Има нова техника, това е нормално, тъй като 25 години армията беше пренебрегвана институция. На армията се гледаше като един декор за Гергьовден и по стар български обичай нашите политици смятаха, че като влезем в Европа, някой ще ни храни, а като влезем в НАТО, някой ще ни пази. Само че такова нещо няма. Само ще напомня поговорката, че този, който не храни своя армия, храни чужда и давам за пример ситуацията в НАТО около конфликта Гърция – Турция.

Българската армия, за да може да изпълнява своите задължения по Конституция – за да има всички способности да защитава териториалната цялост и суверенитета на България, трябва да има отношение и от обществото!

Четири поредни години се увеличават възнагражденията на българските военнослужещи. Според министър Каракачанов службата в армията не е само въпрос на патриотизъм, армията дава възможност за едно нормално развитие на държавата.

Тази година армията е с най-висок рейтинг от всички институции, като одобрение на обществото.

Да припомним, че преди няколко седмици бе подписан договорът за ремонт на танковете, а преди това бе сключен договор за два многофункционални кораба, както и два минни ловци. Всички ремонти по тези проекти ще бъдат извършвани в български предприятия.

Важно е да се отбележи, че тази година армията не похарчи, близо 370 мн. лв., които  бяха по бюджет, за да бъде адекватна към Ковид ситуацията.

 „Вечният длъжник“

Важни за хората са и предложенията ни срещу произвола на колекторските фирми, банки и кредитни институции. С тези закони премахваме възможността човек да бъде в ролята на „вечен длъжник“. Не е нормално, когато съм взел кредит, моите наследници да го плащат цял живот. За 10 години имаш механизмите да потърсиш задълженията, но ако не направиш това, след 10 години влиза давността и ти вече не можеш да ги тормозиш.

По предложение на ВМРО се приеха редица закони, а в някои случаи поправка на такива.

Ще спомена само някои от тях. Приехме промени в Закона за административните нарушение и наказания, с които като санкция се въвежда извънредният труд в полза на обществото. Така нарушителите няма да могат да се измъкват под предлог, че нямат доходи, а ще работят. Очакваме скоро да влезе на второ четене и предложението ни за промяна в Наказателния кодекс за разширяване на правото на неизбежната отбрана.

Предложението за закон, който дава възможност хората от български произход да имат право на лични документи. Използвайки опита в Полша и Гърция, се издават лични карти, с които нашите сънародници имат право да пребивават в България. Разбирайте да живеят, учат, работят. Да идват на ваканция и всички онези неща, за които в момента чакат визи или с години български паспорт! Получихме подкрепа (без ДПС и БСП) на първо четене за внесения от нас законопроект, за българите, живеещи зад граница, които не притежават българско гражданство, за част, от които майка България се изживяваше като мащеха. Дано получим нужната подкрепа и на второ четене, защото помагайки на сънародниците ни в Македония, Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, и в другите български общности, ние помагаме на българските национални интереси!

  • Инициативи с българите в чужбина

До скоро никой не обръщаше внимание на тези забравени българи, а те не само че са се борили дълги години, при невероятно трудни условия да запазят българското си самосъзнание, език и културна идентичност, но те могат да бъдат и сериозен резерв на задъхващата се от липса на работна ръка българска икономика.

Организирахме подкрепа за нашите сънародници в Албания, като им изпратихме голямо количество предпазни средства срещу Ковид-19. Със средства, дарени от депутатите от управляващото мнозинство, беше извършен частичен ремонт на училището в с. Шищевец в албанската част на областта Гора и оборудван кабинет по информационни технологии.

По наше настояване Министерството на образованието и науката (МОН) дари таблети за учениците от община Пустец, Мала Преспа. Завърши първият етап на изграждането на пътя между Билища и Връбник, с пари от българската държава.

Западните покрайнини (Сърбия)

Инициативите ни в Западните покрайнини са много, но ще отбележа тези от  последните седмици. В началото на декември ВМРО осигури коледни подаръци за всички деца от началното училище в с. Звонци, а за поредна година се включихме в коледния благотворителен бал, набиращ средства за бедните семейства в Босилеград. В с. Ракита вече отвори параклисът „Света Богородица“, дарен от България по наше настояване.

Украйна

Сложна е ситуацията в Украйна предвид административната реформа и отминалите местни избори. Но ние няма да се откажем да подкрепяме многобройната българска общност там.

Косово

През лятото излезе и документалният филм „Българите в Косово“, който беше заснет по време на посещение на депутати от ВМРО  и на Македонския научен институт в Гора, Жупа и Прищина. Филмът беше представен в няколко града в страната и се излъчи и по една от телевизиите с национално покритие. След разговори с МОН беше увеличена бройката за прием в наши университети на студенти от традиционните български общности. Увеличи се размерът на стипендиите на студентите и докторантите.

Ако трябва да обобщя за нашите общности в чужбина, за първи път Министерство на външните работи (МВнР) отделя толкова много финанси за българските организации в чужбина и за проекти на местните българи.

Мога да кажа, че българската държава най-после започва да влиза в ролята си на майка, а не на мащеха за нашите изстрадали братя.

Северна Македония

През последните месеци отношенията ни с Република Северна Македония станаха основен въпрос. Въпреки негативната кампания, България прояви твърдост и наложи вето на началото на преговорите за членство в ЕС на бившата югославска република. Трябва да стане много ясно на всички, че нашата позиция не е против перспективата за хората в Северна Македония, а против фалшификациите и ограбването на българската историяБългария не само първа призна независимостта на Северна Македония, а във всички ключови моменти беше зад нея. И какво получаваме в замяна: Населението се възпитава в омраза и то на база на неверни факти. Взема се българската история, фалшифицира се и на база на тази фалшифицирана информация се възпитава в омраза. Скопските политици трябва да изграждат своята идентичност на база автентичните факти от тяхната история.

Определено заслугата на ВМРО във външнополитически план по темата „Македония“ е изключително важна. Успяхме да защитим достойнството и честта на България от посегателства към нашата история и идентичност.

Колегите Ви от сектора на културата са сред най-пострадалите заради коронавируса и въведените ограничения. Как оценявате мерките на държавата в подкрепа на бранша?

 Държавата и респективно Министерството на културата покри заплатите на държавните културни институти, което не беше малко в тези трудни месеци от отминалата Ковид година. Но за колегите, свободни артисти бе трудно и сложно. Знам, че винаги може и повече да се направи за българския артист,  за хората в културата. Но и те трябва да разберат, че всяко нещо се извоюва. Много други сектори успяха да се представят по-нужния начин и да устоят исканията си.

Когато се разглеждаше бюджета на държавата за 2021 г., от ВМРО предложихме увеличение на парите в сценичните изкуства, но повярвайте ми, нещата се случват много трудно! Културата трябва да бъде изведена като национален приоритет, поне по начин, по който бе изведено образованието. Неведнъж съм казвал, че  не мога да се съглася културата да бъде сложена в сектор „Култура ,спорт и развлечения“. Достойното й място трябва да бъде до образованието. Не само защото заплатите в образованието се повишиха, като трябва да се отбележи, че последните две правителства изведоха образованието като приоритет в държавата, а и защото най- естественото място на културата е до образованието. В спешен порядък трябва да се приеме Стратегия за развитие на българската култура. Другото много важно нещо е да се обсъди и приеме Закон за сценичните изкуства. За разлика от останалите сфери, в сектора на културата сценичните изкуства съществуват без собствена законова регулация.

Трябва да се опитаме да се обединим, защото само заедно ще успеем да обърнем фокуса на прожекторите към проблемите на културата. За нашето обществото по-голямата част от тези проблеми са чужди. Без духовност и без култура няма как да стигнем онези страни, към които неистово се стремим. Липсата на култура е видима във всички сфери на обществения, икономически и политически живот на страната ни.

Чуйте в звуковите файлове интервюто с Красимир Червилов >>>

Част 1

Част 2

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir