Начало Блог Кузман Илиев: Очаквам патриотичните формации да се консолидират и да влязат в...

Кузман Илиев: Очаквам патриотичните формации да се консолидират и да влязат в следващия парламент

Стара Загора продължава да създава истински родолюбци, искрени хора, загрижени за това накъде върви България

Кузман Илиев е икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Темата на докторската му работа е в полето на банковото дело, паричната теория и финансовата икономика в катедра „Финанси и кредит“ на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Свищов. Лектор в дисциплина „Теория на парите“.

Магистър и по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Студент на годината на НБУ за 2009 г. Автор и водещ на редица телевизионни предавания, като последният му проект е авторското предаване за икономика и политика „Плюс-Минус“ по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентската къща Cadre. Продуцира първия български финансов трилър, който ще излезе по кината през есента на 2021 г. Aвтор на книгата „Кой контролира парите ни?“.

На 13 май от 18 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора Кузман Илиев ще представи книгата „Кой контролира парите ни?“. Това е първата извънстолична премиера на книгата му.

Интервю на NBP.bg, Радослава РАШЕВА

– Г-н Илиев, като политически анализатор изненада ли Ви развитието на политическата ситуация в България в момента и защо?

– Очаквах, че тези изключително гласовити „нови играчи“ на терена, които всъщност изобщо не са нови, ще се държат по този начин – изключително безотговорно, изключително агресивно, изключително гръмогласно. Но не очаквах може би степента, в която стигнаха до наглостта да прибягнат до практически извънреден тип законодателство, да ударят свои идейни и партийни противници като ВМРО, изваждайки ги от изборната администрация. Не очаквах, че ще заблудят избирателя и лелеяна мажоритарна система няма да бъде приета. Всъщност пропорционалната система е премахната, но не е направена мажоритарна, т.е. властва абсолютен правен хаос. Не очаквах, че т. нар. нови формации ще се опитат да се саморазправят със специализираната прокуратура и специализираните съдилища, които са част от съдебната система. И то без обществен дебат, без да се вземат всички гледни точки включително и на засегнатите страни.

Бяхме свидетели на изключително хаотичен революционен конвент, вместо на Народно събрание

Това е много безотговорно политическо поведение, което, за съжаление, ни вкарва в политическо безвремие, липса на яснота какво ще се случва в държавата и голям политически риск.

– Какви са прогнозите Ви, очакванията Ви от предстоящите избори?

– Моите очаквания са да има промени и определени играчи от сегашния състав на Народното събрание да не влязат в следващия парламент. Например, възможно е партията на г-жа Мая Манолова да има проблем с класирането. Въпреки нейния обществен авторитет и това, че се заиграва с левия популизъм считам, че ще ѝ бъде много трудно. Затова и нейната формация не искаше да има нови избори и ако може, да се направи правителство. Те дори бяха пред разпад, но идеята им беше да влязат в парламента. Това беше мисията, с която се появи нейната формация. Въпреки че първоначално заявеното бе да премахне мутрите, получи се точно обратното – лобиране отново за определени олигарси и бизнес кръгове.

Очаквам също патриотичните формации да действат много по-организирано в подготовката за новите избори. Да се консолидират

въз основа на ценности, да се съберат и да покажат по-добър резултат. Смятам, че така ще имат голям шанс да влязат в следващото НС, а българските патриотично настроени граждани ще бъдат представени в новия парламент.
Битката ще е между ГЕРБ и „Има такъв народ“. Тук никой не може да прогнозира дали липсата на всякаква кадрова и управленска подготовка на Слави Трифонов ще бъде оценена от суверена негативно. Аз мисля, че да. Но забелязвам, че има и изследвания, които показват, че Слави Трифонов повишава резултатите си. Това може да се отдаде единствено на някакъв анти-ГЕРБ вот, който той обира емоционално. Но така или иначе, ще видим битката между тези две формации, там ще е динамиката.

Освен изпадане на една формация и влизане на друга, както казах, няма да има кой знае каква промяна на картината. Това означава, че оставаме в същата патова ситуация. Математиката подсказва, че кабинет трудно може да се сформира и вероятно след президентските избори ще има пак раздаване на топката. Т.е. влизаме в тежка политическа криза, липса на посока, липса на консенсус накъде вървим.

– Вие бяхте сред кандидатските листи на ВМРО от гражданската квота. Какви са поуките за войводите и с какви цели ще тръгнат към предстоящия вот?

– ВМРО се справи доста добре на отминалите избори. Да се явиш сам, в раздробен политически спектър, какъвто е патриотичният, и да постигнеш почти влизане в парламента, смятам, че е добър резултат. При това и след като си бил в управлението – когато има износване и негативна нотка за всички, които са били във властта.

ПП ВМРО игра сама, показа достойна позиция, т.е. не влизане в НС на всяка цена

А в момента самото неучастие в този политически цирк е нещо много позитивно за ВМРО.

Поуките са взети. Предстои много работа в това да се модернизира патриотичното, да се използват новите инструменти на комуникация с електората, а именно социалните мрежи. Ще бъдат застъпени и други форми – визуални, аудио, всички, които могат да докоснат хората по-емоционално. Смятам, че патриотичните формации трябва да работят много целенасочено оттук насетне и то с години, за да се стабилизират на този фронт.

В същото време

очаквам и един нов разговор за консервативното.

В него въз основа на ценности партиите, които изповядват патриотични възгледи, да се съединят и да работят заедно. В името на това избирателят, който е родолюбив и вярва в патриотичната кауза, да бъде представен. Между 300 000 и 500 000 български граждани са с такъв тип много ясно изразени възгледи и те бяха непредставени в този парламент. Виждате до какво доведе това – практически необолшевишки, агресивен тип диктат.

– Вие самият ще бъдете ли отново сред кандидатите за народни представители на ВМРО?

– Със сигурност мога да заявя, че ще подкрепям ВМРО под всякаква форма – с експертиза, с компетенция, с гражданска позиция. Дали конкретно ще участвам в предстоящите избори за себе си не съм взел решение. Не съм говорил и с ВМРО дали ще имат нужда от такъв тип гражданска квота. Но за мен моят политически активизъм не се изчерпва с това да участвам просто в избори или временно в парламента. Не залагам на краткосрочна форма за претворяване на моите идеи в политиката. Имам граждански дълг и мисия, докато съм жив, да съм близо до тези процеси и да влияя в посоката, която смятам, че е правилна.

Понякога със силата на словото и на публичното говорене може да постигнеш много повече,

отколкото ако си народен представител, да вдигаш ръка и да изпълняваш все пак някаква колективна партийна повеля, защото си част от екип. Тази независимост, която имам като експерт, като гражданин да защитавам идеите си, ми дава много повече морално удовлетворение.

– Как политическата криза ще повлияе на икономическото развитие на България оттук нататък?

– Няма как политическата ситуация да се отрази добре на икономиката на България. Един от големите рискове пред икономиката ни, освен рецесията, освен пострадалия ни износ, е политическата несигурност. Когато инвеститорите искат да вложат парите си тук, гледат каква е стабилността. Когато видят, че не се знае какво предстои от утре, когато има изключително колеблива и неясна институционална среда, инвестициите ни подминават и заобикалят.

В този смисъл българската политическа общност е длъжник на бизнеса. Не се създават нужните условия – прогнозируемост, възможности за инвестиции. Така политиците удрят стандарта на своите съграждани и на своя електорат. Това е затворен кръг. За съжаление, като цяло глобалната конюнктура е исторически неприятна.

Съчетанието на здравна криза, на пандемия, с политическа криза е отровен коктейл

Но се надявам ние като общество да имаме виталните сили и силната имунна система да преодолеем всичко, да се извисим извън нивото на партизанщината и на дребните сметки кой ще участва в парламента. И действително да работим за това България да стане по-добро място, с по-добра среда, с по-добре защитена частна собственост и с проспериращи хора, които достойно си изкарват доходите и градят култура и разцвет.

– Г-н Илиев, на 13 май представяте книгата си в Стара Загора. Основните теми, тези и послания в „Кой контролира парите ни“?

– Това, което говорихме досега, е много свързано с контрола на парите. Именно политиката, политическият процес контролират парите. Това е жалко, защото по принцип парите като средство за размяна са икономически феномен. Те се пораждат от това, че хората си сътрудничат помежду си, че разменят. Своят труд и своята стойност, която са добавяли, те са успявали с нещо предвидимо да ги запазят чрез парите. Но днес парите са политически контролирани. Не може да си съхраняваш труда с тях, защото някой, а именно централните банки и политиците, контролират и правят инфлация с тях, изяждат спестяванията. Финансират се разходи, за които демокрацията и свободните хора не биха разрешили. Просто можеш да напечаташ нови пари, да ги впръскаш в системата и да купиш например нови танкове и нови оръжия, но не си питал хората и те не са дали своето съгласие за това.

Ако имаше действително граждански контрол над парите, политиците щяха да са с вързани ръце

А днес те могат да манипулират обществените, икономическите отношения, както пожелаят. Това води до много тежки икономически и стопански кризи, до социална дезинтеграция и до усещане на хората за несправедливост. Те виждат, че едни стават свръх богати, докато на други парите и доходите са обезценени от инфлацията. Тези, които стават свръхбогати, обикновено са много близко до политическата игра, до печатането на пари, те участват на финансовите пазари, спекулират с новите пари и реално се получава изкуствено изкривяване в тяхна полза. Това е неприятно, ужасно… И смятам, че в книгата съм се опитал с темите, които съм засегнал, да обясня как се случва този процес.

– А защо избрахте Стара Загора за първа премиера след София?

– Няколко са причините. Първо, Стара Загора е любим мой град от детинство. Много пъти с моите родители сме минавали през Стара Загора, на път за морето. Спирали сме, разхождали сме се. Прекарвал съм по повече дни в града, включително и по-късно като студент. Винаги съм се чувствал много добре.

Втората причина е, че интересувайки се от история, знам какво е историческото място на Стара Загора. Градът е бил център на възрожденската култура и дух, преживява голяма трагедия по време на Руско-турската освободителна война. Но винаги във времето продължава да създава истински родолюбци, искрени хора, загрижени за това накъде върви България.

Стара Загора е един от градовете и регионите с изключително голям потенциал за развитие в бизнес отношение

Но и един от най-застрашените, заради политиката на европейската бюрокрация за въвеждането на Зелената сделка, която може да направи региона изключително потърпевш от вредни политики – за затварянето на ТЕЦ-овете и на въглищните мини.

Това е регион, който е ключов. Много интересен, с много будни хора, много е дал на България. Но и с големи предизвикателства пред него. В такива невралгични места, с много силно гражданско общество, книга като моята, могат да намерят радушна публика. И да стане интересен дебат, той да тръгне на национално равнище и да достигне до повече мислещи хора.

Освен това, по време на отминалата кампания имах възможност да бъда отново в Стара Загора и да се срещна с млади хора от ВМРО, и не само.

Стана много смислен разговор, смислен дебат. Получи се перфектна химия между нас.

Затова идвам да представя книгата в Стара Загора с най-хубаво чувство. Надявам се, въпреки епидемичната ситуация, на премиерата в библиотеката да дойдат повече хора и да направим добър дебат. Разбрах, че има интерес и от млади хора, и от бизнеса в града. По време на кампанията се срещнах и с представители на бизнес средите, говорихме много за тези предизвикателства, които предстоят за региона, както и за другите възможности, които от гледна точка на бизнес, инфраструктура, култура. Много интересно ми стана, надявам се да добия още повече информация.

Последни Новини

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Каракачанов: Евроатлантическите лозунги са параван, зад който сглобката кадруваше както си иска

Т.нар. евроатлантически лозунги са параван, зад който сглобката ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС кадрува, както си иска. Тези хора показаха, че имат нужда...

ВМРО към МС: Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за протонна терапия

От това зависи животът на хиляди българи С този призив се обръщат към Министерския съвет на служебното правителство председателят...

ПП „ВМРО – Българско национално движение“ ще участва в изборите за ЕП и НС с партийната си регистрация и граждани в листите

В събота Организационният съвет на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ взе решение за самостоятелно участие на партията в предстоящите на 9...

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir