Начало Блог Милен Михов: Фон дер Лайен постави пред Кирил Петков искане РСМ бързо...

Милен Михов: Фон дер Лайен постави пред Кирил Петков искане РСМ бързо да влезе в ЕС – неприемлива за България сделка

Доц. Милен Михов, член на Изпълнителния комитет на ВМРО, в „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и в „Ютюб“, и по Радио К2 на 93,9 MHz на 9 април 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Притесненията пред ВМРО

 „Как се чувствате, когато ВМРО вече не е във властта?“, попита Беновска. Милен Михов отговори, че са притеснени, но не от това, че не са във властта, а от случващото се в България и в света. „Най-вече от това, което всеки български гражданин изпитва, когато влезе в магазина, види цените, брои средствата си до аванс или заплата и чете новините за война буквално на прага на нашата страна! Така че притеснени, с общите грижи на всички българи!“, добави той.

Българската позиция за Северна Македония. Ще предаде ли правителството националните интереси?

„А не сте ли притеснени от въпроса с Македония? Всеки българин очаква, Вие олицетворявате патриотизма в България, очаква една ясна позиция за защина на български интереси – исторически и настоящи?“, попита Беновска. Милен Михов отговори, че това е огромна тема. Тя определя последния век в българската история, а може би и следващите десетилетия. Той продължи: „Притеснение е слаба дума! Идвайки към Вашето студио видях един популярен вестник, който излиза с тревожно заглавие за съдбата на българските интереси в Македония, че те се продават! Това не може да бъде допуснато и няма да бъде допуснато!“.

Милен Михов заяви, че преди дни е бил създаден общонароден комитет за защита на националните интереси в Македония с видни български учени и общественици. Те ясно са поставили пред управляващите искането България да следва определената от Народното събрание през 2019 г. позиция, потвърдена по-късно от КСНС и разписана и в коалиционното споразумение. „Ако министър-председателят Кирил Петков е поел личен ангажимент, той залага своята лична, не само политическа, кариера на огромен риск!“, категоричен бе Михов.

„Нека да видим малко от онова послание, което излъчи Кирил Петков, когато Урсула фон дер Лайен преди два дни му връчи Плана за възстановяване и устойчивост! Това е част от нашия седмичен коментар, в който ние питаме – г-н Кирил Петков, от Урсула фон дер Лайен синергия или условия получихте, за да одобри ЕК плана ни за възстановяване и устойчивост?“, продължи Беновска и пусна записа:


Беновска: Г-н Кирил Петков, от Урсула фон дер Лайен – синергия или условия получихте, за да одобри ЕК ПВУ?

На 7 април 2022 г. председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен тържествено връчи на премиера Кирил Петков Плана ни възстановяване и устойчивост.

Кирил Петков: Искам да започнем тази конференция с едно голямо благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и развитие, който вече е финализиран. С този план, който е с размер над 12 милиарда лева и е близо 10% от нашата икономика.

Какво е обещала „Промяната“ от името на България?

Кирил Петков: Той дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за производство на електроенергия. Да реформираме върховенството на закона, чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може да стане разследващ прокурор и след това да се върне обратно, като съдия. Да реформираме антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки. Да фокусираме върху българските железници като основен начин за транспорт, като инвестираме в 62 нови влака и нови градски железници. Да инвестираме в образованието. Да инвестираме в нови центрове за наука, технологии, инженерство и математика. Да модернизираме образователната инфраструктура. Да реформираме предучилищното и училищното образование. Нови инвестиции в изследвания и иновации. Да инвестираме над 1,3 милиарда в икономическа трансформация. Да помогнем на нови, стартиращи иновативни компании да стартират в България. Да подкрепим съществуващите да се модернизират. Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България! Благодаря, сега искам да дам думата на г-жа фон дер Лайен!


Беновска попита: „Какво виждате – синергия или сделка?“. Милен Михов отговори: „И с просто око се вижда, че Урсула фон дер Лайен постави пред нашия министър-председател искане. Искане за стартиране на преговорите за членство на Република Северна Македония! Това е неприемлива сделка, защото въпроси, засягащи националните ни интереси, националната ни идентичност и европейските ценности не могат да бъдат равни на 60 влака, реформиране на железниците, дори и с измерението на 10% от българската икономика, която нараства с определени темпове в последните години. Това е така, защото РСМ носи по пътя към Европа нещо, което е недопустимо в Европа – ксенофобия, расизъм и омраза! Тази ксенофобия, расизъм и омраза е насочена срещу България и българите! И единственият, който може да спре внасянето на такива елементи в ЕС, това е България!“.

Милен Михов обясни, че след като сме ратифицирали договора за приемане на Северна Македония в НАТО, буквално на следващия ден от Скопие са захвърлили в кошчето договорът ни за приятелство и добросъседство, подписан като условие за влизането им НАТО. Той продължи: „И тук бихме задали въпрос към премиера – г-н Петков, какво се промени в последната половин година или година в политиката на Скопие, та България трябва да капитулира, защото това е капитулация, и да отвори пътя за преговори към ЕС? Отговорът всеки български непредубеден гражданин може да си даде сам!“.

„Да разберем каква е сделката, ако я има, но преди това леко шеговито ще Ви покажем един патриот от управляващите, за да не сме толкова подозрителни в съмненията си, че те ще предадат или продадат България!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Асен Василев от лятото на 2021 г., когато Василев пее „Хубава си моя горо“:


Илиана Беновска: Познавате ли се с Делян Добрев?

Асен Василев: Да, той беше една година по-малък от мен, пак в английска паралелка.

Илиана Беновска: Но нямате някакви създадени предварителни отношения, приятелски?

Асен Василев: Познавахме се, пяхме в училищния хор заедно. Той беше много голям, 60 човека, общо взето всеки десети ученик беше в училищния хор.

Илиана Беновска: Виждам, че имате поставен глас, винаги съм мислила, че пеете, сега споменахте и за хора. Можете ли нещичко да запеете?

Асен Василев: В момента?

Илиана Беновска: Да, нещо простичко!

Асен Василев: Хубава си моя горо!

Илиана Беновска: Поздравления!


Беновска продължи: „Подозирате ли, че един такъв патриотично настроен харвардски възпитаник ще продаде или предаде България? Само за секунда ми позволете да отбележа, че „Промяната“ са сложили откъс от това предаване в един от своите предизборни клипове, защото градската легенда ме произведе, че съм минала на страната на „Промяната“! Това беше едно спонтанно интервю, първото му интервю, когато той стана служебен министър на финансите, но това е друга тема. Връщам се към въпроса, подозирате ли, че този човек, който изпя така вдъхновено „Хубава си моя горо“ може да предаде България?“. Михов отговори: „Сигналите са много смущаващи! От видяното тук можем да кажем, че то е комплимент не са харвардското обучение, а за българската образователна система и за българското музикално ученическо творчество! Това в духа на добрите отношения! Определено може да пее, определено заслугата е на тази българска система! Мисля, че изграденото в България може да бъде повредено от едно обучение, пък било то и в Харвард!“.

„Сега да видим как вчера ДПС влезе в обувките на ВМРО, защото, ако бяхте Вие, Вие щяхте да зададете този въпрос на Кирил Петков в Народното събрание!“, продължи Беновска и пусна запис от въпроса на Йордан Цонев по време на блицконтрола от 8-ми април, както и отговора на Кирил Петков:


Йордан Цонев: Г-н Петков. По темата „Македония“, доколкото нашата позиция е ясна, още преди да стане тема за България, за Македония и за ЕС, когато ние наложихме в българското председателство на ЕС темата за присъединяването на страните от Западните Балкани в ЕС. Ние сме много ангажирани тези страни , особено Македония, да станат членове на ЕС – ангажирали ме се и персонално, като докладчика на ЕР по Македония е нашият колега Илхан Кючюк. Въпросът ми е свързан с това , което се случва последната седмица. Единият, от коалиционните ви партньори, ви обвини в национално предателство. И в желание сам да решите проблема – зад гърба на българския парламент, българското общество и останалите политически сили. Също така, имаше и други информационни поводи – вчерашното посещение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ни напомни, че трябва да работим по темата. Моят въпрос е свързан с това: доколкото нашето убеждение е ,че България трябва да работи по темата заедно с Македония и европейските партньори, вие, смятате ли … Първо: доколко това отговаря на истината, че сте решили, че този проблем може да го решите сами? Второ: смятате ли, че този проблем, при сегашната ситуация в българското общество, може да го реши министър-председателят сам?

Кирил Петков: В нашата коалиция имаме ясно разписано коалиционно споразумение, което ние абсолютно стриктно спазваме. Спазваме всичките ни действия да бъдат в унисон с него. Едновременно с това аз, като министър- председател, по никакъв начин нямам правото, нито ще се опитвам да направя каквито и да е договорки. Имаме рамкова позиция, имаме декларация. Всички решения трябва да се случат с пълно обединение не само на управляващата коалицията, но и на опозицията. Ние трябва, като нация, заедно да го решим и всички ние, като представители на народа, трябва да сме обединени около това решение. Така че: няма да се вземе каквото и да е конкретно решение без санкцията на парламента и без пълна убеденост на всички Вие, които трябва да гласувате.


Беновска продължи: „Как Ви се видя, вярвате ли на премиера Петков? Наблюдавахте го внимателно!“. Милен Михов отговори, че вече са се натрупали много случаи, когато думите и делата на Петков се разминават. Той продължи, че личната му политика към Северна Македония е толкова очевидна, че дори ДПС го регистрират. Михов припомни, че посещението на Кирил Петков в Скопие е било подготвено от неговия личен пратеник Весела Чернева. Водещата попита каква е ролята на Чернева. Събеседникът ѝ отговори, че тя е съветник на министър-председателя, но не е представител на МВнР. Не е била опровергана информацията, че Чернева е водила официални разговори с държавни органи в Скопие без присъствието на българския посланик. В действията си премиерът често игнорира външно министерство и това е доста смущаващ институционален факт, който ни навежда на мисълта, че Кирил Петков води една лична политика и може би има лични ангажименти, поети пред някого.

„В този случай не мога да се въздържа да не Ви пусна и позицията на Слави Трифонов, който е коалиционен партньор на „Промяната“ със своята партия ИТН. Тази позиция бе пусната превантивно, преди да дойде Урсула фон дер Лайен, той предупреди Кирил Петков да внимава какво ще прави по въпроса с Македония!“, продължи Беновска и пусна позицията на Слави Трифонов за Северна Македония:


Искам да Ви кажа нещо. Ще го направя както винаги – открито, без увъртане и честно. Независимо на коя партия симпатизирате, независимо за коя партия сте гласували, независимо дали изобщо сте гласували, има нещо, което – като български граждани – трябва да знаете всички.

Както знаете, преди да се създаде това правителство, четирите партии проведохме преговори и подписахме коалиционно споразумение. В него, в частта “Външна политика”, всички се съгласихме, че България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония. Това означава, че започването на преговорите със Северна Македония за членството им в Европейския съюз ще се случи едва тогава, когато те започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година. За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изявленията и действията си не само с дипломатите от Министерство на външните работи, но и без съгласуване с коалиционните партньори, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Огромна беше изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, както и на хората от „Има такъв народ”, когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция. Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос.

Ние от „Има такъв народ”, както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от „Има такъв народ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония.

Слави Трифонов


Беновска продължи: „Знаете, че и външният министър Генчовска е излъчена като представител на ИТН, но има и други партии, и БСП, които са против вдигане на тъмно над ембаргото над Македония, ако мога така да се изразя!“. Милен Михов отговори, че позицията на Трифонов повтаря едно към едно това, което ВМРО отстоява. Дори ДПС, с които ВМРО са идеологически противници, също заема такава позиция. БСП са автори на тази позиция от 2019 г., приета от парламента. ДБ усещат значимостта на този въпрос и през последните дни виждаме една умерена позиция, която не повтаря зададените отвън клишета. Михов продължи: „Да не говорим, че президентът е фактор, който играеше ключова роля през 2019 г. за формирането на тази позиция. Да припомним, че тя беше изработена от МС и гласувана в НС като декларация след един безпрецедентен дотогава съвет при президента и обединение на всички парламентарни сили! И срещу този монолитен блок в политическия спектър, зад който стои едно солидно обществено мнение, че България не трябва да отстъпва от своята позиция от 2019 г., буди учудване упоритостта, с която министър-председателят води една такава политика! Много червени лампи светят пред Кирил Петков и той трябва да си дава сметка, че рискува наистина стабилността на страната, съдбата на кабинета, а и своята лична политическа кариера!“.

„Но важна е не личната политическа кариера на Петков, а интересите на България, нали така?“, продължи Беновска. Михов се съгласи и заяви, че не се нуждаем в момента от избори, насред тази огромна криза, която разклаща Европа и света. Беновска припомни предупреждението, отправено от почетния председател на ВМРО Красимир Каракачанов, че се готви предателство към българските интереси и че българската история не се търгува.

Предстоящата следващата събота среща във Велико Търново на представители на ВМРО в местната власт

„Кои са най-важните задачи пред ВМРО, следващата събота предстои събрание на партията?“, попита Беновска. Милен Михов отговори, че следващата събота във Велико Търново ще се състои годишно събрание на общинските съветници, кметове на общини и кметства от ВМРО. Той припомни, че ВМРО има над 250 общински съветници, както и общински кметове на важни градове, като Сандански, Трявна, Балчик и други. Задачата на тази среща е да се поставят основите на координирана местна политика в полза на граждани, в полза на общинското самоуправление. Общините в момента са в много тежко положение с оглед финансовите измерения на кризата, растящите цени. Това изисква решаването на много конкретни въпроси, които засягат всеки български гражданин, като се започне от тротоара и се стигне до образованието и здравеопазването.

Подаръците

Беновска се обърна към госта си: „Символичният ни подарък напоследък е Конституцията, връчваме я по различни поводи. В случая на Вас я връчваме с пожелание отново да се върнете в политиката. Вие, като кандидат-президент на ВМРО и народен представител познавате Конституцията, но това е един символичен подарък!“. Михов заяви, че Конституцията трябва да се познава и да се спазва. Беновска продължи: „Заповядайте и другият ни символичен подарък, доста шеговит, връчваме тениски Harvard low, отдолу обаче пише just kidding, просто се шегувам! Така че може би ще намерите повод, ако трябва да похвалите Кирил Петков, че не е предал България, или ако трябва да го заклеймите, че е предал България, може да си облечете тази тениска!“. Михов отговори: „Благодаря! Аз поемам ангажимента следващия път да Ви подаря една друга тениска, която е тайна!“. Така завърши разговорът между Милен Михов и Илиана Беновска в „Беновска пита“ във „Фейсбук“ и в „Ютюб“, и по Радио К2 на 93,9 MHz на 9 април 2022 г.

Последни Новини

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir