Начало Блог Искрен Веселинов: Заев да убеди хората, че пътят на Македония към ЕС...

Искрен Веселинов: Заев да убеди хората, че пътят на Македония към ЕС минава през истината

Пътят на Македония към ЕС минава през истината

Политиците у нас, дори да не си говорят, защитават една теза за Македония

Пътят на Македония към ЕС минава през истината. В това Зоран Заев трябва да убеди хората, казва заместник-председателят на ВМРО.

Още акценти:

Не може да се решава за децата без мнението на родителите им

За нас да не мизерстват хората е по-важно от това да пазим мним баланс на бедността

Работещите бедни получават както детски надбавки, така и данъчно облекчение

Крайно либерални кръгове около „Да, България“ налагат скопско-белградски тези

Минималната пенсия стана 300 лв., следващата стъпка е преизчисляването на всички останали

Със зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов разговаря РУМИНА ДИМИТРОВА, „24 часа

– Г-н Веселинов, как ще коментирате думите на македонския премиер Зоран Заев? Той каза, че преговорите между България и Северна Македония ще потръгнат след изборите у нас догодина.

– Със старата македонска максима да се търси конюнктура, разнобой между политическите сили в България и

да се разчита на външен натиск.

Позицията на ВМРО е твърда и последователна десетилетия назад, може да се провери. Сега тя е приета и като позиция на българското правителство. Най-вероятно г-н Заев разчита, че след изборите ВМРО няма да бъде в управлението и няма да може да дава тази допълнителна сигурност за правилната посока. Ще го разочаровам обаче, защото по въпроса за Северна Македония, като изключим крайнолибералните кръгове около „Да, България“, които

вложиха и изключително много енергия да пропагандират скопско-белградската теза,

всички останали политически сили и институции, дори такива, които не си говорят, като президента с правителството, заявиха позиция в същата посока. За нас това е повод за две констатации – тъжна и радостна. Дори този държавен въпрос не може да събере българските мъже на една маса и да излязат с обща позиция. Но въпреки че не са се събрали и не са координирали позициите си, те защитават една и съща идея, която съвпада с нашия национален интерес.

Не смятам, че след парламентарните избори в България ще има някаква драматична промяна. По-скоро г-н Заев да вложи същата енергия да убеди неговите историчари, които бламираха последното заседание на комисията, да убеди обществото, че

пътят на Македония към Европа минава през истината.

Истината за собственото им минало. И честно казано, тя за България е важна частично, но за самото македонско общество е много важно, защото те остават фиксирани в едно време на тоталитаризма, когато са наложени тези тези и са деформирали самосъзнанието на македонското население. И в момента те плащат данък на омразата, кодиран със сърбокомунистическата пропаганда. Това е истината. Пътят на Македония за евроинтеграция минава през истината.

– Каква е причината ВМРО да настоява за законови промени, които реално ще ограничат защитата на деца от родители насилници?

– Не смятам, че това е идеята на законовите ни предложения. По-скоро е да продължим да развиваме законодателството в посока, че детето е част от семейството. Не може да се вземат решения за неговото бъдеще,

без изобщо да са уведомени родителите му,

без да са страна по делото. И да се смята, че експертното становище на чиновник, психолог или някой друг тежи повече от семейната среда. Това е идеята.

Знаем, че либералната общност приема на нож идеите ни.

Тя пропагандира, че държавата може да се грижи по-добре за децата, отколкото семейството. Но смятам, че те балансират в една точка, в която родителите винаги знаят какво се случва с детето им. Могат да изкажат становище, а вече правосъдието трябва да вземе решението, без то да е изненада за семейството.

– Във ВМРО доволни ли сте от бюджета за 2021 г.? Мнозина го наричат купуване на изборите и разоряващ.

– Разоряващ го наричат тези, които имат нужда от политическа теза, с която да атакуват управлението. Всъщност, ако има бюджет, който се е опитвал

да помогне да не бъдат разорени гражданите,

пострадали от епидемичната обстановка, и който да повиши за поредна година доходите, това е бюджетът за 2021 г. Постигнахме това, което обещахме на нашите избиратели. Не само минимална пенсия от 300 лв. като мярка срещу мизерията и бедността при пенсионерите, а и увеличение от 10% на бюджетните заплати за трета поредна година. Имаме увеличение на минималната заплата на 650 лв.

Това наред с парите, които се дават за сигурност, за инфраструктура, за борба с епидемията, за мен са достатъчни основания да нарека бюджета

социален и ориентиран към хората.

– С ГЕРБ се разбрахте бедните семейства да получават детски надбавки, а останалите – данъчни облекчения…

– За първи път започваме системно подпомагане не просто на социалнослаби и нуждаещи се. Защото това подпомагане, което вече две десетилетия се прави, води до етнически деформации и до опит социалното подпомагане да бъде превърнато в социален паразитизъм. Много общности правят деца, за да могат да получат подпомагане. За първи път правим това за работещите, за социализираните слоеве, на които се крепи държавата,

за тези, които плащат данъци и възпитават децата си.

Родителите на всяко българско дете ще могат да приспаднат от данъците си до 450 лв. Т.е. това, което едните получават като социално подпомагане, другите ще го получат като възможност да си върнат данъците. Тези от категорията на работещите бедни, ще бъдат подпомагани и по двата начина.

За втора година обезпечаваме и със 70 млн. строителството на детски градини и ясли там, където няма. По 300 лв. месечно пък ще получават семействата, чиито деца не са влезли в детска градина. Така ще се обезпечат таксите за частна. Отпуснахме сериозна сума за храненето в градините и за над 60% от децата няма да се плаща такса за храна.

– Защо не успяхте да наложите безплатната детска градина за всички деца?

– Понякога се налага да правим компромиси. Все пак 60% обезпечаване е по-добре, отколкото това, което бе досега.

– С исканите и постигнати от вас 300 лв. минимална пенсия не разрушихте ли цялата пенсионна система? В момента половината пенсионери ще са на минимална, както предупредиха в дискусия на „24 часа“ всички социални министри от последните 30 години.

– Това е абсолютно разрешим въпрос. Просто трябва да продължим и

следващата стъпка е преизчисляването на пенсиите,

за да се възстанови смисълът от тази диференциация. Най-лесно е да кажем „докато не решим всичко, няма да пипаме нищо“. Ограниченият ресурс е проблем за всяка една система. Затова ние изваждаме като основен приоритет борбата с мизерията. Има пенсионери, които са работили 40 г., и досега получаваха 250 лв., с които не могат да си обезпечат съществуването. Колко е справедливо човек да умира от глад? Колко мотивиращо е да внасяш вноски за нещо, което не ти гарантира минимума за живеене?

За нас животът на хората и да не мизерстват е по-висока цел, отколкото да пазим мним баланс в бедността.

Вече имаме хубав праг на минималната пенсия. Оттук нататък да преизчисляваме и да вдигаме останалите, а не да стоим на дъното на мизерията. И хората да ни обвиняват, че България изостава, и то чувствително от Албания, Босна и Херцеговина и кой ли не. Министрите може теоретично да са прави, но ние искаме възрастните хора да имат гарантиран минимален стандарт. Ние внесохме и закон за защита на правата и интересите на възрастните. Там предлагахме чрез социалното подпомагане да се доплаща към пенсията разликата с линията на бедност. Този закон така и не получи подкрепа. Не приемаме обвиненията, че не сме опитали. Все пак тази идея беше приложена в закона за този бюджет. Хората с доходи под линията на бедност ще получат социално подпомагане, което да им гарантира някакъв минимум. Мисля, че около 120 лв. на годишна база.

– Предстои приемане на т.нар. закон за личния фалит. Според Министерството на финансите обаче в законопроекта липсват достатъчно гаранции за добросъвестност на длъжниците. Също и не са защитени интересите на кредиторите, правилата за откриване и провеждане на производство са непълни и пр. Ще приемете ли корекции?

– Със сигурност. Готови сме на диалог. Вече се срещнахме с представители на Министерството на финансите, на правосъдието, приходните агенции и сме съобразили препоръките им със законопроекта. Не бягаме от дебат. Това е изцяло нов закон и не е по силите на една партия да го направи безупречен.

С въвеждането на 10-годишната давност сложихме минимална защита на вечния длъжник.

Факт е, че много добросъвестни длъжници са под ударите на кредиторите, без да има процедура, която да облекчи съществуването им. И те са осъдени да се крият и да търпят удари от ЧСИ-та. Със закона предлагаме защита на тях и на кредиторите –

всичко над несеквестируемия минимум като доходи и имущество да може да се ползва за удовлетворяване на кредита,

но без да поставяме хората в дълговата спирала. Когато хората не могат да плащат, съдът ще поема нещата. А кредиторите, като искат, да си назначат едно или повече лица, които да наблюдават вземанията, но да няма произвол и всеки да действа сам за себе си, ангажирайки държавната принуда. С 10-годишната давност вземането не се заличава, а отпада възможността за държавна принуда. България е единствената в ЕС, която няма такъм закон.

– А кратък ли е според Вас тримесечният срок, след който може да се поиска защита от кредитори, както твърдят експертите на МФ, и има ли нужда да се намали прагът от 200 хил. лв. общо на задълженията?

– Всичко може да се коментира. От каква логика сме се водили ние? Ако човек остане без работа 3 месеца, ще изпадне в ситуация банките да направят кредитите предсрочно изискуеми. Също да ги натоварят с наказателни неустойки и задължението да стане двойно. А 200 хил. лв. е ориентировъчно средната стойност на един 3-стаен апартамент в София. Така защитаваме масови случаи на хора, които изплащат апартамент, а попадат в ада на длъжника.

– Имате идея за банкова ваканция. С какво се различава от вече обявената от БНБ?

– С колегите от управляващото мнозинство се разбрахме за обща инициатива. Имаме изготвени текстове както за наемите, така и за таксите на затворените обекти. Коментирахме и текстове в закона за извънредното положение, които да задължат

финансовите институции да разсрочват задълженията на физическите лица,

останали без работа или в неплатен отпуск заради пандемията, и на фирми, чиято дейност е спряна или ограничена. Ще изчакаме обаче решението на банките по отношение на такива случаи. Ще внесем закона, ако то не е адекватно на ситуацията. Имаме воля да не позволим тази нова извънредна обстановка да предизвика „епидемия“ от лични и фирмени фалити. А предложението на БНБ върши работа на част от фирмите. Не е за физически лица, а други фирми не могат да се ползват заради условията на банките.

– След като близо година текстовете за доброволната казарма стояха „в шкафчето“ на деловодството, през септември те бяха приети на първо четене. Ще успеете ли обаче да ги приемете окончателно до края на мандата?

– Още тази седмица се надявам да влязат в дневния ред на парламента.

Последни Новини

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir