Начало Блог С македонците сме един народ, пропагандата ни дели

С македонците сме един народ, пропагандата ни дели

Ние не бива да отстъпваме днес по отношение на българската история и опитите тя да бъде подменена

С македонците сме един народ, заявява в интервю за „Труд“ депутатът Мария Цветкова.

Това, което очаквахме, че ще се случи, се случи. България не позволи на Република Северна Македония да започне своята интеграция в Европейския съюз, засега. България няма да я спре, стига върхушката в Скопие да осъзнае реалностите в живота. Народът на Македония знае много добре къде се крият корените му. Но не знае къде е акълът на управлението на държавата. Република Северна Македония е нова нация. Факт! Тя вече има договор от Охрид, който признава магията на албанските подправки, които скоро ще станат доминиращи. В Република Северна Македония са признати различни етноси – албанци, сърби, гагаузи, черкези, нещо друго… Но защо никой не знае къде са българите? То е ясно – ако няма малцинство, значи е мнозинство. Ние сме едно – повече от ясно. По тези теми говорим с човек, който е посветил живота си на историята и фактите. С македонците сме един народ, казва народният представител от ВМРО Мария Цветкова пред „Труд“:

– България спря Македония към интеграцията ѝ в Европейския съюз. Защо, госпожо Цветкова?

– Отказът на България да подкрепи Република Северна Македония за започване на преговорен процес за членство в ЕС е

единствената правилна позиция в момента.

Няма как тази подкрепа да се случи за сметка на българския национален интерес и на историческата истина. За съжаление наблюдаваме, че в македонските медии продължават да преобладават говорът на омраза към нашата страна и недобронамереният тон.

– Какво точно?

– Продължават

  • фалшификациите на българската история,
  • присвояването на личности и събития,
  • провокациите по отношение на езика и културно-историческото наследство на България,
  • опитите за налагане на „македонско малцинство” у нас.

Всичко това е в противоречие с принципите на демокрация, добросъседство, солидарност и сътрудничество, които стоят в основата на ЕС. Повече от три години, откакто е подписан Договорът за добросъседство, България прави всичко възможно да помогне на Република Северна Македония по пътя ѝ към ЕС. Но виждаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява. Няма и никакво развитие по отношение на реформиране на образователната им система. Не може в учебниците, по които се учи и се възпитава подрастващото поколение в братска Македония, да пише, че

българите сме „татари” и „окупатори”

и ние да чакаме търпеливо десетилетия наред това да бъде променено. Освен това работата на съвместната историческа комисия беше блокирана от страна на Северна Македония и тя не работи към момента. Наблюдаваме, че македонските медии са пропаганден инструмент за прокарване на на тезите на македонизма от времето на Титова Югославия. Затова мнението на правителството е толкова категорично, че Македония не е готова да започне преговорите за членство в ЕС.

Важно условие е да бъдат спазвани правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

– Коя е границата, която българското правителство не трябва да отстъпва и защо?

– Много пъти вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов е отговарял на този въпрос. Той ясно е заявил, че не сме се отказали да помагаме на нашите сънародници в Република Северна Македония да станат част от ЕС. Но това няма как да стане за сметка на българския национален интерес, българската идентичност и достойнство. Тази позиция отстоява от години ВМРО – БНД.

Ние не можем да направим компромис с

  • българската история,
  • национална памет,
  • език и
  • паметта на българските герои, които са загивали за освобождението на Македония и обединението ѝ със Свободна България.

– Вие сте обикаляли много из Македония. Имате великолепни документални филми, които хората могат да видят във Военния телевизионен канал. Практически това е Вашето място – историята. Каква е истината за еврейските погроми през Втората световна война, нещо, за което Скопие ни вини?

– Ще се върна малко по-назад в историята. За освобождението на Македония и обединението ѝ със свободните предели на Отечеството българският народ пролива реки от кръв. И в Илинденско-Преображенското въстание, и в двете Балкански войни. По време на Първата световна война българските войници и офицери са загивали за националния идеал. Той е събирането на всички българи под обща държавна стряха в границите на българското етническо землище на Балканите. Землище, което се простира от Охрид до Черно море и от Дунав до Бяло море. Загивали са за освобождението на Македония и пишат със златни букви най-славните страници от военната история на България на Македонския фронт: при Криволак, Каймакчалан, Кенали, завоя на Черна, Червената стена, Дойран.

С македонците сме един народ в две държави

Българските воини за осъществяване на националния идеал и освобождението на брата-роб са се изправили не само срещу Сърбия. Изправяли са се и срещу всички световни сили от Антантата – Британската империя, Франция и Русия, и са ги побеждавали. И са умирали за Обединението на България в разцвета на силите си, оставили дом, семейства и любими. И когато освобождават Вардарска Македония, те са посрещнати от местното население в Скопие, Битоля и Охрид

като освободители, не като окупатори.

Заради паметта на български герои като легендарните водачи на ВМРО –

Гоце Делчев, Тодор Александров, Иван Михайлов, Даме Груев, като полковник Борис Дрангов, Христо Чернопеев, поета Димчо Дебелянов,

ние не бива да отстъпваме днес по отношение на българската история и опитите тя да бъде подменена.

– Имаше и големи антибългарски филмови продукции!

– Преди няколко години чашата преля със създаването на скандалния филм „Трето полувреме”, който предизвика остри реакции в българската общественост. Във филма тенденциозно са представени събитията около депортацията на евреите от Македония и Беломорска Тракия по време на ВСВ. Филмът е опит да бъде унизена и дискредитирана българската държава пред света.

Внушава лъжата, че България е обрекла евреите на смърт.

Филмът целеше да злепостави България и най-страшното е, че той не беше само плод на нечие манипулативно творческо виждане. Беше подкрепен и финансиран от македонското правителство по онова време. Най-оскърбителното беше, че на неговото представяне присъстваха премиерът Никола Груевски и президентът Георге Иванов. Това са недопустими неща в отношенията между България и Македония. Едва ли има българин, чието сърце да не трепне при произнасянето на името на българския цар Самуил. Та той получава сърдечен удар след като вижда ослепените си войници. Именно той обявява за столица град Охрид, когато става цар на България през 997 г. Няма как да не трепне сърцето на всеки българин и днес, когато се разхожда в центъра на Скопие и разглежда архитектурния проект „Скопие 2014”. И когато с огорчение и гняв прочете върху паметника на българския цар –

надпис „Цар Самоил – македонски цар”.

Паметникът в центъра на Скопие

Ето тази политика спрямо България е недопустима от страна на правителствата на Република Северна Македония през последните десетилетия. Да издигат огромни паметници на български царе, революционери и личности, като твърдят, че са македонци. А в същото време да

заличават многовековно българско културно-историческо наследство в Македония.

Тези важни неща трябва да бъдат изчистени, за да стигнем до откровения разговор между хората от двете страни на границата, които имат обща история и говорят един език.

Един народ сме.

С македонците сме един народ!

– Извън политиката, къде е пресечната точка на помирението, госпожо Цветкова?

– В отношенията между България и Северна Македония трябва да бъде решен проблемът, свързан с

възстановяването на български военни и културно-исторически паметници.

Добър пример за това е откриването на възстановения монумент на полковник Каварналиев край Дойран. Той бе открит през август 2019 г. Присъстваха македонският министър-председател Зоран Заев и представители на българското правителство, начело с премиера на България – Бойко Борисов. Паметникът е взривен през 1966 г. от сръбските комунисти – част от кампанията на Тито за заличаване на български паметници.

Възстановяването му, над 50 години по-късно от българското министерство на отбраната, е пример за

затопляне на отношенията между Скопие и София

след подписване на Договора за добросъседство. В същото време на връх Каймакчалан, свещен за всички българи… Там българските войни пишат едни от най-славните страници във военната история на България. Но няма паметна плоча.

Унищожени гробове на български войници и офицери и паметни знаци

се намират край Битоля, Дойран и на много други места в днешна Северна Македония. Те трябва да бъдат възстановени по примера на паметника, в чест на българския герой – полковник Каварналиев в Дойран. Преди години бяха открити българските военни гробища в битолското село Цапари, както и в Ново село близо до Струмица. Това са добрите примери.

Тези паметни знаци трябва да бъдат възстановени, защото са част от общата ни история с Македония.

Защото с македонците сме един народ.

Мария Цветкова е народен представител в 44-то НС от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”. Член е на Комисията по културата и медиите и Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Родена е на 30 април 1975 г. в Ямбол. Завършва магистратура по международна журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Омъжена, има дъщеря. Журналист с 20-годишен телевизионен опит в новини и публицистика. През 2017-2019 г. е зам.-директор на Информационния център на МО. Режисьор и сценарист е на документалната поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918”, която разказва за героизма на българските воини през Първата световна война и блестящите им победи за обединението на Отечеството.

В свободното си време обича да изкачва планински върхове с приятели и да пътува.

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir