Начало Блог Цените хвърчат заради схеми, спекула и липса на държава

Цените хвърчат заради схеми, спекула и липса на държава

Най-вероятно още тази зима хората ще излязат по улиците с тоягите, защото няма да може да се търпи повече 

Държавата трябва да удари за цените големите вериги през пръстите, но няма кой да го направи

Големите проблеми на България в момента са два. На първо място е постоянният скок на цените и спекулата, коментира в Пловдив пред медии почетният председател на ВМРО д-р Красимир Каракачанов. Според него другият проблем е липсата на политици, които да отстояват интересите на българската държава и народа.

Скокът на цените, инфлацията, горивата – всичко това се случи именно при управлението на ПП, ДБ, БСП.  Сега има спекула във всяко едно отношение. Монополите, били те търговски вериги или енергоразпределителни дружества, са абсолютно безконтролни. Давам примери. По наше време логиката беше да свалим ДДС-то на ресторантите, за да станат достъпни за хората и да имат оборот. Добре, свалихме го. Но цените в ресторантите не намаляват, а растат, разсъждава Каракачанов.

Търговските вериги до една са чужди, а 70 % от продукцията, която продават вътре, не е българско производство. Така те убиват нашето производство. Техните стоки идват от Австрия, Германия и от други места, но тъй като цените и на запад сега растат, съответно и цените тук се вдигат. А тези търговски вериги налагат допълнително пари за реклама, принуждават българските производители за бонуси, удържат им различни такси и така влошават ситуацията още повече, направо ги прогонват. А тези вериги не плащат и данъци. Работят с фирми посредници и рекламни фирми, които са техни поставени фирми. Това нещо всички го знаем и държавата трябва да ги удари през пръстите. Само че няма да ги удари. При едно мнозинство „Магнитски“.  Защото ГЕРБ отдавна са в любовни финансови отношения със сдружението на големите търговски вериги, казва Красимир Каракачанов.

И припомня случай от парламентарната зала:

Бяхме вкарали закон, и то не изработен от мен, а от Сдружение „Произведено в България“. Точно за да се наложат определени правила за търговските вериги и да се гарантира по-голям достъп на българския производител на храни в тях. И както на първо четене всички партии бяха за, на второ четене от ГЕРБ всички гласуваха против. Както се чу, е имало мотивация. Но тя не е морална, както може да се досетите.

Според Каракачанов е необходимо българските управляващи да отстояват позиции и интереси, като отблъскват външния натиск. Но като им знам поведението спрямо външните фактори, и като знам как Борисов обясняваше под дърво и камък, че има началници в Брюксел, когато австрийски или германски посланик отиде и им каже: „Абе, какви са тези ограничения върху наши фирми?“, реакцията ще е ясна, няма да направят нищо. Същите са Кирчовците и Кокорчовците. Първото нещо, което трябва да осигуриш на хората – достъпни хранителни продукти, а не спекула за тяхна сметка, няма да бъде направено, смятат от ВМРО.

Красимир Каракачанов посочи като пример и ситуацията с енергийните източници. Било свързано с войната в Украйна, било морално. Ами Германия, Гърция и още няколко държави в Европа, продължават да купуват руски газ. Значи за тях е неморално да купуват руски газ, обаче ние, понеже сме много морални, при това сме най-бедните, ще купуваме по-скъп газ. А цените на електроенергията? Докато не се прекрати тази далавера наречена енергийна борса, няма как да решим проблемите. Евтиният ток, който се произвежда в Козлодуй, се продава, а ние купуваме и плащаме скъпия. Само че цената на електроенергията стана още по-висока, защото тази зелена сделка, в която ни бутнаха Кирчовците и Кокорчовците, тя ще продължи, те няма да се откажат от нея. Това означава до 2025 година да започнем затваряне на тецовете. Освен че едни хора, които произвеждат въглища и електроенергия, ще останат без работа, а това в Старозагорския регион ще бъде смърт, да не кажем, че има още други големи тецове в доста градове като Русе, Плевен, Варна и Перник. Освен че ще остави едни хора на улицата, това ще вдигне още цената на електроенергията, въпреки зелената сделка. Защото в името на това да угодим на разни външни интереси, ние сме готови да прекъснем отношенията си с „Росатом“. Искаме да купуваме американско ядрено гориво. Ама че не било доказано, че то е приложимо в нашите централи, това нямало значение. Ние сме солидарни. Да, но през 2025 и 2027 година руснаците трябва да ни лицензират. Същият този „Росатом“, от който купуваме ядреното гориво и на когото даваме ядрения отпадък, трябва да лицензира двата последни блока на Козлодуй – пети и шести. Сега възниква въпросът какво ще правим с отработеното гориво, къде ще го складираме. А защо трябва тук да го складираме, като досега си го прибираха руснаците. Американците едва ли ще го прибират на своя територия, заяви той.

Тоест, като затворим с перспектива до 3-4 години максимум и последните два реактора, България само в рамките на едни 20 години от най-големият производител на електроенергия не само на Балканите, но и в Централна Европа, ще се превърне в най-големия вносител. Но това удря по всички нас. И като потребители, и по икономиката чрез бизнеса, категоричен е Каракачанов.

Така че тези хора няма да посмеят да кажат нито не на глупостта, наречена зелена сделка, нито ще се опълчат на търговските вериги, нито ще кажат не на спекулантските опити да се спрат отношенията ни с „Росатом“, което означава да си затворим централите. Ама така искал Зеленски. Зеленски да си оправя неговата държава. Като виждаме как я оправя, честно казано, не искам да оправя нашата. Така че тези хора няма да направят нищо. Какъв е тогава смисълът да играеш в един нареден мач, да търсиш някакви схеми, при които ще имаш някакво присъствие в парламента и ще си само лаещото куче, мотивира неучастието в изборите Каракачанов. И обясни, че всъщност ВМРО не се е отдръпнала и участва, но по нестандартен начин.

На миналите избори 60 процента не гласуваха, на тези сигурно ще са повече. Теоретично да си представим, ако тези 60 процента излязат и гласуват с квадратчето „Не подкрепям никого“, това ще е много по-мощен шамар  върху измислената ни политическа класа, отколкото опитите да правиш стачки и бунтове. Защото, като минат изборите и политиците казваме цинично: „Който гласувал, гласувал, кака се ожени. Гласувалите ни правят легитимни.“ Да, но когато едни 60 процента отидат да гласуват, но зачеркнат всички (ясно е, че това няма как да се случи, но говоря по принцип), няма кой от нахалниците, които ги гледаме в последните две години, да каже, че са легитимно избрани. Не, не сте. Това според мен ще катализира едни процеси, при които в България да се появяват реални политически субекти. Защото това, което виждаме – нито БСП е лява партия, нито ГЕРБ е дясна партия, нито Промяната и Да, България са пазарни партии. Това е нашата логика да участваме в тези избори с кампанията „Не подкрепям никого“. Това също е участие. Без да се хвалим, но сигурно едни 4-5 процента ще го направят това. Те няма да са само наши привърженици. Защото много други хора са достигнали до подобен извод, че е по-добре да си политически активен и да накажеш всички, отколкото да си седиш вкъщи и да си пиеш ракията. Но пътят, по който върви България, е път към самоунищожението. Демографска криза, унищожаване на икономиката, липса на собствена политическа воля за това да оцелееш. Страх ги било от списъка „Магнитски“. Ами, да не си крал навремето, бе, казва Каракачанов. И прогнозира:

Най-вероятно още тази зима, която идва, хората ще излязат по улиците с тоягите, защото няма да може да се търпи повече.

Почетният председател на ВМРО обясни и защо е толкова голямо поскъпването на някои основни хранителни продукти.

Защо сиренето и кашкавалът са скъпи? Защото нямаме собствено производство на мляко. През последните 20 години, до войната в Украйна, сиренето и кашкавалът се правеха от сухо мляко, палмово масло и всякакви други глупости, но сухото мляко беше внос от Украйна и Беларус. Сега едните са във война, другите под санкции. И сиренето и кашкавалът се правят от австрийско, немско и полско сухо мляко. Да, но и там цените скочиха, защото енергията там е скъпа. Всичките меса също не са български. Това е замразено месо, 70 процента е вносът на замразено месо, но и то поскъпва. Можеш да избягаш от това, ако си произвеждаш сам поне храната. Навремето сърбите издържаха войната, защото имаха работещо земеделие и имаха какво да ядат. А цените сега при нас стават абсолютно непоносими. Мерките на служебното правителство в областта на земеделието са хубави, но мандатът му е ограничен. Трябва да има друго мнозинство, което да проведе идеите, смята Красимир Каракачанов.

Последни Новини

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir