Начало По места 108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

108 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

ВМРО се включи в редица събития посветени на годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. По традиция, точно на мястото на бившата турска митница, край село Бараково, всяка година на 5 октомври ВМРО отдава почит пред смелостта на Седма Рилска дивизия.

Начело със заместник-кмета на община Кочериново Любка Джонова, кмета на село Бараково Стойчо Стойчев и народния представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Стоян Божинов, членове и симпатизанти на Организацията, сведоха глави в знак на почит.

Областният координатор на ВМРО Вангел Тодоров припомни в словото си значимостта на днешния ден за Пиринския край:

На това място на 5 октомври 1912 година са преминали части на Седма Рилска дивизия, за да освободят Пиринския дял на Македония. След като освобождават Бараково, трета бригада под ръководството на ген. Спас Георгиев, именно от този граничен пункт, предприема настъпление.

Първият град освободен от части на българската армия и чети на ВМОРО е Горна Джумая. Свободата изгрява над Пиринска Македония! Многовековният блян за съединението на цялото българско землище в една държава – България започва да се осъществява!

Ето защо, в знак на почит и признателност към саможертвата на загиналите, в името на свободата на Отечеството, ние от ВМРО, преди 13 години, поставихме тук тази паметна плоча. Нека тази плоча ни накара да се замислим, нека днешният празник ни помогне да заличим различията помежду ни и ни даде обединението, от което силно се нуждаем.

Вечна слава на героите!

Бог да пази България!

След село Бараково ВМРО се включи в честванията организирани от община Благоевград.

Неврокопският митрополит Серафим отслужи молебен за здраве и благоденствие на площад „Македония“. А пред паметниците на Гоце Делчев и Македоно-одринското опълчение венци и цветя поднесоха кметът на община Благоевград Румен Томов, председателят на ОбС Благоевград Андон Тодоров, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, зам. областният и председател на ВМРО-Благоевград Иван Стоянов, народният представител Стоян Божинов, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, областният координатор на ВМРО Вангел Тодоров, общински съветници, представители на политически партии, общественици и др.

Празничната програма в града продължава с редица мероприятия.

Приканваме Ви в 16:30 да посетите Регионален Исторически Музей Благоевград, за да видите документалния филм посветен на войводата Стоян Мълчанков – „Премълчаното за войводата Мълчанков“. Автори на филма са Николай Борисов и Ивайло Шопски.

Помнете историята, помнете героите, нека сведем глави и да се поучим от тяхната саможертва!

#ПомниИсторията #ПомниГероите #Македония е #България

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари