Начало Новини 121 г. след началото българският дух не е сломен

121 г. след началото българският дух не е сломен

Борбата за българщината продължава 121 години след основаването на ВМРО. Организацията отбеляза годишнината с редица мероприятия в цялата страна.

В Пловдив местната организация, начело с почетния председател на ВМРО Коста Паскалев и члена на НИК Стефан Послийски, се поклони пред паметника на легендарния организационен деец полковник Борис Дрангов в града под тепетата.

В Пловдивския общински съвет бе прочетена и декларация по повод годишнината.

Във Велико Търново 18 души положиха клетва за членове на ВМРО – Велико Търново на тържествена служба в храм „Света Троица“. По този начин войводите в старата столица отбелязаха 121-ия рожден ден на Организацията.

Присъединяването към ВМРО е обещание. Това не е влизане в обикновена организация или обикновена партия. То е избор завинаги или поне за дълго време, подчерта пред новоприетите членове областният председател доц. Милен Михов.  Той допълни, че е убеден, че заедно ще вървим напред, за да живее България.

Лидерът на ВМРО – Кюстендил Георги Петров почерпи с любимото вино на Чърчил за два рождени дни. Светлата годишнина  – 121 години от създаването на ВМРО, както и неговият рожден ден.

ВМРО е създадена за присъединяването на Македония към България. Сега обаче през 2014 г. приоритетите на ВМРО са други. Искаме да извадим България от тежката икономическа криза, безработицата и демографския срив. Криза има навсякъде – и в икономиката, и в здравеопазването. ВМРО участва и в борбите срещу радикалния ислямизъм. Ние защитаваме интересите на всеки българин независимо къде живее. В днешния ден ние влизаме в много важни преговори с ГЕРБ. За първи път ВМРО ще влезе в управлението на България, заяви Георги Петров. Той обясни, че местната организация на партията е била в много тежко положение, когато той е застанал начело. Преди година и половина за ВМРО са гласували 225 души, докато на последните избори заедно с НФСБ са получили 2 700 гласа.

Всеки месец приемаме нови членове в организацията. Доста млади хора се записват при нас, каза още Петров.

Той коментира и протестите срещу мандата на ДПС в 10 МИР – Кюстендил. „Единствените, които имат изгода от натягане на етническото напрежение, са от ДПС. Те винаги са печелили от това нещо. Аз не мисля, че има жител на Кюстендилска област, който да иска да взриви етническия мир. Просто хората се почувстваха измамени, че е подменен вотът им. Все пак това са живи хора, а не някакви математически методи и числа.“

ВМРО – Стара Загора отбеляза 121-годишнината на Българското национално движение с благотворителна инициатива.

Ще направим дарение на всички кабинети по история в старозагорските училища на една карта, проследяваща националната ни история, каза общинският съветник на ВМРО Николина Горова.

Тя поясни, че картата е създадена през 1933 година от старозагорецът Димитър Демирев. Сега тя е преиздадена в 10 хиляден тираж, така всяко училище ще може да получи негови екземпляри.

Нашата идея беше провокирана от нашумелия преди месеци скандал за отпадане на част от историята ни от учебниците за учащи от 3-ти до 7-ми клас. Ние искаме да сме максимално полезни и подрастващите да знаят великата история на Родината си. Тъй като народ, който не знае историята си, е обречен на гибел, допълни областният координатор Антон Андонов.

С шествие в Благоевград „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ почете 121 години от създаването на ВМРО. Шествието с развети знамена на България и ВМРО премина по централните улици на града.

В знак на признателност бяха положени цветя на паметниците на Пейо Яворов, Гоце Делчев, Тодор Александров и „Плочата на незнайния македонски четник”.

ВМРО в Русе отбеляза датата пред паметната плоча на основателите на Тайните офицерски братства Александър Протогеров и Борис Сарафов.

Ние от ВМРО продължаваме да носим България в сърцата си такава, каквато бе тя през Възраждането. Продължаваме да отстояваме правата на българите навсякъде, където и да се намират – в Македония, Западните покрайнини, Добруджа, Поморавието, Бесарабия, Банат, Одринска Тракия. Навсякъде където живеят българи – те трябва да чувстват грижата на Майка България.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО-БНД и народен представител от листата на Патриотичния фронт Искрен Веселинов, припомняйки за началото на освободителното движение на българите от Македония и Тракия.

Точно една година се навършва и от обявяването на идеята за плочата в градинката пред бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк на ул. „Александровска“. Тя бе поставена в началото на август т.г.

Много неща са започнали от Русе. Едно от тях е и Българското офицерско освободително братство за Македония и Одринско, чието начало е поставено тук през 1897 г. от дейците на ВМРО Борис Сарафов и Александър Протогеров, сподели по този повод Веселинов.

Специални поздравления за годишнината бяха отправени от Народно читалище „Васил Левски 1945“, а отец Янко отслужи заупокойна молитва. Честването приключи с поднасяне на цветя, а след едноминутното мълчание последваха скандирания „Мизия, Тракия, Македония“ от младежите от МО „Велика България“, държащи транспарант с надпис „121 години ВМРО – борбата продължава“.

В Шумен ВМРО също почете паметната дата с отслужване на молебен в църквата „Света Троица“ в града.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Коментари