Начало Новини 128 години ВМРО (ОБЗОР)

128 години ВМРО (ОБЗОР)

Вчера се навършиха 128 години от основаването на ВМРО. По традиция в цялата страна се проведоха различни акции и събития, чрез които бе отбелязан празникът. Припомняме, че в град София кандидатпрезидентската двойка доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова заявиха пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско, че ВМРО ще пребъде, защото червено-черните цветове, които символизират кръвта на героите и черните забрадки на майките и съпругите на тези герои ни задължават да не се отказваме от битката за българщината.

Варна

Красимир Каракачанов отбеляза 128 години ВМРО във Варна. Членове и симпатизанти  поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев в морския град. Каракачанов заяви пред присъстващите:  

Преди 128 години шестима млади мъже основават ВМОРО в Солун.  Онези хора, преди 128 години, тръгват по стъпките на великите ни революционери, за да продължат тяхното дело.

В първите 30-40 г. от своята история ВМРО записва в страниците на общата ни история три въстания, участия във войни и епопея от сражения с врага.

Нека да направим за ВМРО и едно славно бъдеще.

По-късно през деня ВМРО – Варна организира турнир по стрелба с пистолет за журналисти. Турнирът, както всяка година, е посветен на годишнината от създаването на ВМРО.

Благоевград

Членове и симпатизанти на ВМРО-Благоевград отбелязаха 128 години от основаването на историческата Организация ВМОРО с молебен в църквата „Въведения Богородично“.

За да уважат честването, организирано от Цоня Кръстева, която е и кандидат за народен представител и част от Националната женска организация на ВМРО, бяха дошли и председателят на общински съвет Благоевград Радослав Тасков, Горица Юрукова – председател на Сдружението на потомците на бежанците от Кукуш, общинският съветник от ВМРО в Благоевград Иван Ризов.

Водачът на листата в Пиринска Македония и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки се обърна към всички свои съмишленици и напомни, че от основаването си нашата Организация е преминала през перипетиите на времето, победила е империи, победила е тирани. И днес тя продължава да бъде единственият националноотговорен политически фактор, който не отстъпва от идеята за национално обединение и не позволява поредно политическо предателство спрямо нашите братя българи в Македония.

Честит празник на всички, за които ВМРО е кауза!

Пловдив

Местната организация на ВМРО в Пловдив отбеляза 128 години от основаването на Организацията. Войводите в града се събраха на паметника на Тодор Александров, където поднесоха венец и цветя. Слово произнесе председателят на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев:

Уважаеми приятели, сънародници, братя българи, днес сме се събрали, за да отбележим един голям празник за нас и за всички сънародници. Днес се навършват 128 години от основаването на най-българската организация ВМРО, 128 години в които ВМРО отстоява правата на българите в Мизия, Тракия и Македония и на всички онези българи, които за съжаление напуснаха пределите на майка България. Нека да продължаваме да пазим заветите на основателите на ВМРО, да продължаваме да пазим заветите на великите водачи на ВМРО – Ванче Михайлов, Тодор Александров, Даме Груев и всички онези дали приноса си и защитавали каузите на Организацията. Днес сме се събрали пред паметника на Тодор Александров, който ние от местната организация съградихме преди няколко години. И тук ще отбележим, че 128 години по-късно България трябва да бъде силна и независима държава, държава в която трябва да се гордеем, че живеем ние и нашите деца. Да живее ВМРО, Да живее България и нека Бог да я пази.

А студентската организация на ВМРО в Пловдив продължи своята инициатива с поставянето на табели с облика на националните ни герои на улици в града, които носят тяхното име.

Днес табелите бяха с лика на Даме Груев, тъй като датата е малко по-специална за нас, на днешната дата, 23 октомври, се навършват 128 години от създаването на ВМРО. 128 години, през които Организацията се бори за добруването на хората в Мизия ,Тракия  и Македония. Хиляди хора бранещи българския идеал са отдали животите си по тези земи, за да я има България  днес и да можем ние да продължаваме идеята за целокупна България, заявяват младите пловдивски воеводи.

Русе

Πpeди 128 години в Coлyн шecтимa млaди бългapи ce cъбpaxa, зa дa yчpeдят нaй-бългapcĸaтa opгaнизaция – Оpгaнизaциятa BMPO. Днec, 128 гoдини пo-ĸъcнo, ниe cмe ce cъбpaли тyĸ, зa дa oтдaдeм пoчит и дa зaявим пpeд тяxнaтa пaмeт, чe бopбaтa, ĸoятo тe зaпoчнaxa пpeди 128 гoдини, нямa дa престане и ниe щe ce бopим зa тexнитe идeaли и дo ĸpaя нa нaшия живoт и cлeдвaщитe млaди пoĸoлeния cлeд нac щe пpoдължaт бopбaтa. Това зaяви вoдaчът нa лиcтaтa oт ĸaндидaти зa нapoдни пpeдcтaвитeли в 19 MИP Pyce Tpaян Toтeв.

Toвa cтaнa пo вpeмe нa чecтвaнe 128 гoдини oт cъздaвaнeтo нa BMPO, ĸoeтo ce пpoвeдe пpeд паметнатa плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“, създадени за освобождението на българите в Македония и Одринско – Борис Сарафов и Александър Протогеров на ул. „Александровска” 124, в градинката до бившите казарми на Пети пехотен Дунавски полк.

BMPO e нaй-бългapcĸият пpoeĸт. Toй нямa дa пpecтaнe дa cъщecтвyвa и ниe, ĸaтo бopци зa бългapщинaтa, нямa дa ce oтĸaжeм oт бopбaтa зa бългapитe нaвcяĸъдe, ĸъдeтo ca и бългapщинaтa, ĸъдeтo тя e в oпacнocт, дoбaви Toтeв и пpизoвa пpиcъcтвaщитe дa cвeдaт глaви пpeд гepoитe. Boдaчът нa лиcтaтa oтбeлязa, чe Πpoтoгepoв и Capaфoв ca cлyжили ĸaтo вoйници в нaшия гpaд, a caмaтa Mapa Бyнeвa e живялa тyĸ cъc cъпpyгa cи.

Драгоман

Кандидатпрезидентската двойка Михов-Мария, водачът на 23 МИР София и организационен секретар Юлиан Ангелов, водачът на 26 МИР София област Богомил Бранков и кандидатите за народни представители Николай Борисов и Диана Стоянчова бяха посрещнати радушно от местната Драгоманска организация, както и от зам.-кмета – Лидия Банкова.

По случай годишнината на ВМРО местната структура на ВМРО бе подготвила домашна торта.

Велико Търново

Структурата на ВМРО в старопрестолния град Велико Търново отбеляза 128-ата годишнина, поднасяйки венец пред Паметника на Майка България. Слово по случай годишнината бе произнесено от кандидатът за народен представител и учител – Евгени Коев.

Добрич

ВМРО – Добрич, начело с водача на листата за народни представители – Йордан Йорданов, поднесоха цветя пред паметника на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов в града. Добричките воеводи заявиха:

128 години ВМРО! 128 години браним България!

Костинброд

Кандидатът за президент доц. д-р Милен Михов, заедно с кандидата за вицепрезидент на ВМРО Мария Цветкова, кандидатите за народни представители в Софийска област Николай Борисов и Диана Стоянчова, както и членове на ВМРО – Костинброд се поклониха на паметника на загиналите във войните за национално обединение.

Кандидатпрезидентската двойка разговаря с гражданите и съмишлениците на Организацията за проблемите, свързани със здравната, икономическата и енергийна криза и решенията, които ВМРО предлага за справяне с тях.

Банско

Дамите от Националната женска организация на ВМРО почетоха в град Банско 128 години от основаването на Организацията.

В град Банско се събраха председателите на женските организации на ВМРО от Югозападна България. На организираните събития присъства д-р Султанка Петрова – председател на Женската организация на ВМРО.

В знак на уважение и почит на нашите деди, те поднесоха цветя пред паметника на Пейо Яворов, възпоменателната плоча на четата на Радон Тодев. По-късно бе отслужен водосвет и молебен  за здраве от Отец Филип Бележков, който благослови всички присъстващи и всички членове на Организацията.

Дамите продължиха срещите, в които взеха участие и председателките на ЖО Гоце Делчев,   Благоевград, Петрич и Годлево. Бяха обсъдени наболели въпроси свързани с организационната дейност по места, както и бъдещето участие на ВМРО в предстоящите парламентарни избори. Обединени от идеите и целите на Организацията, дамите направиха предложения за работа през следващата година. Те са убедени,  че само с дела ВМРО ще докаже истинската си сила!

Кюстендил

В навечерието на 128-та годишнина от създаването на ВМРО кандидатпрезидентската двойка доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова, заедно с водача на листата в Кюстендил Георги Петров и членове на Организацията се поклониха пред паметника на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров.

Благодарим за поканата на кюстендилските войводи, заявиха Михов и Цветкова.

Галерия >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО блокира Кресненското дефиле

Акцията #НеПредавайМакедония ще продължи неопределено време Ние от ВМРО още преди месеци предупредихме, че започваме с протести и концерти...

ВМРО сигнализира кмета на Враца за проблеми с електроподаването в кв. „Кулата“

Общинското ръководство на ВМРО изпрати сигнал до кмета на Община Враца Калин Каменов във връзка с проблемното електроснабдяване на квартал „Кулата“.

Николай Гергинов: Македония не е готова за ЕС

Коментар на председателят на ВМРО Младежи – София Николай Гергинов по повод разпространената в медии информация за провокация спрямо България по случай...

Контрера сезира прокуратурата за „Български пощи“

Повече от месец няма отговор кой е виновен и какви са реалните щети от тази безпрецедентна ситуация Общинският съветник...

Джамбазки: Несправедливият натиск на Европа за Македония прави българите евроскептици

Българският представител от ВМРО в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки направи изказване от трибуната на ЕП по отношение на...

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация

Приобщаването на Македонската църква към Сръбската е изключително нагла провокация. Това заяви Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, пред „Фокус“.

Искрен Веселинов: Подигравка – правителството връща по-малко, отколкото взема като ДДС вследствие на поскъпването на горивото

Тези процеси са функция на едно арогантно отношение и нежелание за диалог Мерките на правителството са закъснели, в някаква...

Коментари