Начало Uncategorized 13 спешни решения за президентската институция

13 спешни решения за президентската институция

Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева:

13 неща веднага трябва да се променят в президентската институция. По част от тях ние ще започнем работа като президент и вицепрезидент. Другата част са вижданията на ВМРО за ролята на президентската институция в обществото и необходимите конституционни промени в това отношение.

Президентът най-после да действа реално

Той трябва да е говорител на обществото и да определя неговия дневен ред. А не да е политически играч, който си прави партии или пък има само декоративна функция. Президентът трябва да е преди всичко патриот, който отстоява българските национални интереси.

Предлагаме решения по демографската катастрофа

Циганизацията на страната ни е факт. Българите скоро могат да се превърнат в екзотично застаряващо малцинство. Един истински президент трябва да свиква Консултативния съвет за национална сигурност и да ползва пълноценно правото си на обръщения към нацията, за да напомня постоянно на обществото за този проблем. В президентството ние ще приложим демографската програма на ВМРО „България 2050”.

Работим за качествено, достъпно и патриотично образование

Ние започваме належащия дебат за образованието у нас. Следва да се приложат мерки за намаляване на броя на децата, които не посещават училище. Трябва и съответствие между съдържанието и качеството на образованието и нуждите на икономиката и обществото. В противен случай – образованието ни съвсем ще се обезцени.

Воля за прекършване на диктата на монополите

Няма да се поколебаем да предложим одържавяване на приватизираните от монополистите дружества – когато това е в обществения интерес. Ако президентът има авторитет, той може да изиска максимален контрол от страна на държавата по сметките за ток, вода, парно, мобилни телефони. Това е реален проблем за нас като потребители и за достойнството ни като граждани! ВМРО се бори от години. Като президент и вицепрезидент ще имаме възможност да превърнем борбата срещу монополите в държавна политика.

По-многобройна и боеспособна армия

Не може да разчитаме само на членството на България в НАТО. Според конституцията ни, армията трябва да даде сигурност. В днешния си вид тя не може да изпълни това задължение, а служи само за мисии в чужбина. С предвидените от управляващите 80 танка, 16 самолета и 29 хиляди бойци България на практика няма да има армия. Тук е мястото на държавния глава!

Ново отношение към осигуряването

Един истински президент има думата по темите за социалната система и здравеопазването. Ние имаме готови експертни решения. Трябва да отпаднат „таваните” на пенсиите и нека при определяне на размера на пенсиите приносът на лицето да бъде доминиращ фактор – актуализиран към съответната година. Трябва да се разбие монополът на здравната каса. А социалната система няма как вечно да издържа маргинализираните цигански общности! И именно президентът трябва да напомня това неуморно, а експертите в президентската институция – да предлагат решения.

Грижа за българите в чужбина

Българският президент е логичният обединител на всички българи. Той трябва да отстоява правата и интересите на българите по света. Нужна е решителна промяна, защото България е длъжник на тези хора.

Референдуми

Ще изискваме национални референдуми. Правото на българските граждани да участват реално в управлението трябва да бъде уважавано и спазвaно. ВМРО събра над 300 хиляди подписа против членството на Турция в Европейския съюз, а преди това – 500 хиляди подписа за запазване на блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Ето това трябва да е грижа на българския президент!

Реална равнопоставеност на жените

Майките трябва да получат своето приоритетно място в обществото – за пълноценно възпитание на нашите деца – без да губят възможността за своята професионална реализация. Ние ще наложим и пълна амнистия на задълженията на майките към НОИ. Един истински държавен глава трябва да започне дискусията за огромния проблем на домашното насилие у нас. Реалните проблеми на българските жени сега са представени в политиката ни единствено формално. Ние променяме това!

Достойна външна политика

Външната политика на България трябва да отразява единствено и само българския национален интерес – без притеснения от членството ни в НАТО и ЕС. България трябва да извоюва мястото си на лидер на Балканите. В отношенията с нашите съседи основен критерий трябва да бъдат правата на българските общности там.

Стратегия за нови доходи

Това е най-важното. Не може да има национално достойнство без достойни условия на труд. Именно държавният глава трябва да започне създаването на стратегия в това оттношение. Българският президент не бива да се бои да предлага мерки, свързани с протекции за българския бизнес – вместо сегашния държавен рекет срещу фирмите. ВМРО предлага това отдавна и ще го приложим в президентската институция.

Вицепрезидентът – обществен защитник

Това е едното ни предложение за промени в правомощията на президента: вицепрезидентската институция трябва да получи истински функции – за да има смисъл от нея. Предложението на ВМРО е вицепрезидентът да бъде омбудсман.

Увеличаване на правомощията на президента

Това е другото ни предложение за конституционни промени. Президентът трябва да има законодателна инициатива, право на вот на недоверие към правителството, както и право на вето върху правителствени решения. Трябва да се изисква мнозинство от две трети, за да бъде преодоляно президентско вето в Народното събрание. Президентът е избран мажоритарно – трябва да има реални правомощия. Иначе се обезсмисля вота на гласувалите за него.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения

От една страна Европа иска да се пази границата, от друга страна се продължава с политиката на обвиняване на държавите, които имат...

Каракачанов: Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са главните виновници за случая на македонската граница

Все още има български политици, които са под робството на собствените си страхове и комплекси за малоценност. Още са под робството да...

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Коментари