Начало По места 142 г. от Априлското въстание – в Бургас отслужиха молитва, губернаторът на...

142 г. от Априлското въстание – в Бургас отслужиха молитва, губернаторът на Русе призова да помним предците си, в Своге откриха паметник

На 20 април се навършват 142 години от избухването на Априлското въстание.

Тази годишнина бе отбелязана в Бургас със служба в памет на героите и жертвите на това толкова величаво и същевременно трагично събитие. Отец Петър отслужи в храма „Св. Св.Кирил и Методий“ заупокойна молитва в памет на загиналите, споменавайки много от тях поименно.

Организатор бе бургаската структура на ВМРО, като специално за целта бе ушито и зелено знаме с изписани думите „Свобода или смърт“.

Макар и нашият град да е далеч от въстаналитe райони, ние се гордеем, че поп Сава Катрафилов, който е бил учител в Бургас до 1875 г., е взел участие в него, в качеството си на член на щаба на Ботевата чета, заяви председателят на ВМРО – Бургас Георги Дракалиев.

Нека помним и бъдем благодарни на предците си.

С тези думи областният управител на област Русе Галин Григоров от ВМРО се обръща към всички русенци и жители на региона по случай 142-та годишнина от Априлското въстание. Ето какво пише той в обръщението си по повод годишнината:

В незабравимата 1876 година има много страдание, кръв, сълзи, но дълбоко в душата си българският народ очаква Свободата и вижда своето Утре! Преди 142 години младите и непокорните, въоръжени с дървени топове и кремъклии пушки, но с огнени сърца извършват един необикновен акт в родната история, акт, който винаги ще бъде помнен като източник на народно самочувствие и национална гордост! Всички те вярваха в своя подвиг и вложиха цялата мощ и енергия на душата си, за да превърнат българската мечта в действителност! Априлци завещаха на всички нас най-дълбоката, свята и чиста традиция – любовта към Отечеството и свободата!Позволете да припомня думите, написани в Копривщица през далечната 1876 година „Как ще го назове историята, не може да се предвиди, но то е свидетелство на гордия ни човешки дух, висш момент на политическа зрелост и демокрация!“.Нека днес, когато с признателност се прекланяме пред хилядите мъченици от славната Априлска епопея, жертвали живота си, за да я има България, си спомним и следваме завещаните от тях ценности! Нека помним и бъдем благодарни на предците си!

В Своге по повод годишнината от избухването на Априлското въстание бе открит паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Този, който положи основата, върху която Бенковски, Волов, Каблешков и плеядата други революционери поведоха народа срещу турския поробител. Паметникът бе официално открит от кмета на града Емил Иванов и депутата от ПГ „Обединени патриоти” и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Специална програма изнесоха децата от училище „Васил Левски” в с. Церово. Гости на проявата бяха председателят на Общинския съвет в Елин Пелин – Николай Плещов, Миломир Богданов от Софийската областна управа и столичният общински съветник от ВМРО Димитър Антов, който е автор на паметника.

снимки от откриването на паметника >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари