Начало Новини 145 години от Априлското въстание – поклон пред героите

145 години от Априлското въстание – поклон пред героите

На 20 април с различни патриотични инициативи бе отбелязана 145-ата годишнината от избухването на Априлското въстание.

ВМРО – Враца почете героите от Априлското въстание с възпоменание в църквата „Св. Апостоли“. Панихидата за загиналите за освобождението на България отслужи отец Николай Костадинов. Паметната вечер продължи с поклонение пред паметника на Давид Тодоров – участник в Априлското въстание, член на щаба на Ботевата чета.

За делото на апостолите паметната дата 20 април, кървавото писмо и резултатите от въстанието говори Бетина Ивайлова – заместник-председател на младежката организация на ВМРО.

Слово за участието на врачани произнесе областният председател на ВМРО Красимир Богданов:

Веднъж завинаги трябва да се зачеркне невярната теза за безучастието на врачани в Априлската епопея. Тук е не само центърът на 3-ти революционен окръг, но самата Ботева чета е продукт на инициативата на врачани. Много са местните хора, включили се в четата. Един от тях е Давид Тодоров, пред чийто паметник се намираме. Предателствата са често срещани в нашата история. И днес продължават да се раждат Иванчо Хаджипенчовци, Дядо Въльовци и Ненковци, които за готови за шепа сребърници да предадат патриотичната идея и собствената си чест и достойнство. Но въпреки тях, докато има ВМРО, ще има кой да брани България. Борбата продължава!

В честването взеха участие и общинските съветници във Враца Красимир Ангелов и Момчил Янков, както и кметът на с. Лиляче Красимир Петров.

В истински празник се превърна отбелязването на 145-ата годишнина от Априлското въстание в столичния кв. „Бенковски“. Благодарение на „Пътуващото читалище“, директора на НЧ „Георги Бенковски“ и учениците от 60 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ паметната дата бе отбелязана подобаващо.

Пред реновирания паметник на загиналите от войните за национално обединение с лика на Гаврил Хлътев, както е рожденото име на Бенковски, местните свещеници отслужиха панихида за падналите за свободата на Родината.

По традиция от ВМРО подариха патриотични портрети, знамена, карти и книги на училището и читалището. Мероприятието уважиха общинските съветници от „Патриоти за София“ Карлос Контрера и Димитър Антов – човекът възстановил монумента по идея на момчетата от инициативен комитет, начело с Камен Димитров, кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев, Иво Антонов – директор на дирекция в Министерството на отбраната, представители на областна администрация.

Учениците получиха знамена и всички заедно скандираха „Да живее България“.

От ВМРО изразиха голяма благодарност на Ивайло Шопски – създателят на „Пътуващо читалище“, с когото заедно организираха този празник на българщината. Патриотите се заричат това да се превърне в традиция.

На 20 април 1876 година първата пушка на славната априлска епопея отеква. Първо въстава Копривщица, после Панагюрище, Клисура… Постепенно „и в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“.

Споменът за делото на поколението велики българи, благодарение на които биде възможна Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година не може да бъде забравен и пренебрегнат от русенските воеводи. Всяка година ВМРО в Русе сбира под националните знамена представители на различни възрасти русенци, за да почетат заедно славните предци. Това не е самоцелен акт на хаотично интерпретиране на значими исторически дати. Не представлява и опит за евтин политически ПР, какъвто между другото не пропуснаха да си направят мнозина от новите политици вчера. Дълго преди някои от актуалните политически партии въобще да са осмислили силата на дататаза почит на Априлското въстание ВМРО не пропуска да сведе глава смирено. Това е в същността на войводите.

Пандемията и тази година попречи да бъде организиран и проведен традиционният велосипеден поход до Гюргево и мястото, където е заседавал Гюргевският революционен комитет. Въпреки това от ВМРО избраха интересен начин като с поход преминаха през всички значими паметници на български възрожденци, намиращи се в Русе. Преди началото на дългият обход, патриотите от най-голямата патриотична партия, се включиха в панихидата, провела се в църквата „Всях Светих“. На събитието присъстваха множество граждани, членове и симпатизанти на патриотичната организация, областният управител Галин Григоров, зам.-председателят на ВМРО – Българско национално движение Искрен Веселинов, както и общински съветници от групата на ВМРО в местния парламент.

Последни Новини

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

„Красно село“ е заложник на политическия инат

Изход има, но трябват здрав разум и разговори Общинските съветници от ВМРО внасят предложение до Столичния общински съвет за...

Коментари