Начало Народно събрание Радикалният ислямизъм бе тема на кръгла маса в парламента

Радикалният ислямизъм бе тема на кръгла маса в парламента

Кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“ се проведе в Народното събрание по инициатива на заместник-председателя на парламента и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Участие в нея взеха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, народни представители от различни парламентарни групи, представители на религиозни общности, експерти и анализатори от научните среди.

Темата е изключително актуална, защото зачестяват зловещите престъпления, извършени от последователи на радикалния ислям, каза при откриването Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че през последните години много се говори за проблема и много от европейските държави вече са предприели мерки за изменение на законодателството с цел изолиране на явлението. Каракачанов добави, че България има предимството да не е силно засегната от случващото се, но сега е моментът, освен да анализира и наблюдава процесите, държавата да предприеме бързи мерки, за да се защити сигурността на обществото.

Главният прокурор Сотир Цацаров приветства инициирания открит разговор. Той уточни, че ислямът не е радикален сам по себе си, но всеки, който слага знак за равенство между исляма и радикалния ислям, преследва политически цели. Цацаров уточни, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм. Той класифицира твърденията, че у нас няма почва и наченки за разпространение на радикален ислям, като „меко казано неверни“.

Би следвало да има ясна дефиниция какво е радикален ислям, каза още Цацаров и се спря в детайли на някои особености. Той посочи, че има тънка линия между мерките срещу тероризма и нарушаването на гражданските права, но прокуратурата ще работи по същия начин независимо от критиките към нея, визирайки делото срещу ислямските проповедници в Пазарджик.

У нас досега има много добър баланс в отношението между вероизповеданията, нищо лошо не можем да кажем за мюсюлманската религия, проблемът възниква от радикалния ислям, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В момента има 450 неработещи джамии, защото не са плащани заплати. Знае ли някой кой и какво се проповядва в тях, зададе риторичен въпрос председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Неджим Генчев. Той подчерта, че държавата трябва да има контрол над обучението на имамите и се съгласи с предложението Дирекцията по вероизповеданията да поеме издръжката на духовните лица, както и да има закон за ограничаване на религиозния фундаментализъм.

Изказвания по проблемите направиха народни представители, учени и експерти, сред които проф. Владимир Чуков, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и др.

С подобен форум искаме да провокираме изпълнителната власт, защото ни се струва, че и това правителство реагира плахо на проблема, каза при закриването Каракачанов. Той добави, че се иска необходимата воля на цялото общество за противодействие на опасната идеология, но трябва да има цялостна, единна и последователна политика на държавата.  

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари