Начало Народно събрание Радикалният ислямизъм бе тема на кръгла маса в парламента

Радикалният ислямизъм бе тема на кръгла маса в парламента

Кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“ се проведе в Народното събрание по инициатива на заместник-председателя на парламента и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Участие в нея взеха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, народни представители от различни парламентарни групи, представители на религиозни общности, експерти и анализатори от научните среди.

Темата е изключително актуална, защото зачестяват зловещите престъпления, извършени от последователи на радикалния ислям, каза при откриването Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че през последните години много се говори за проблема и много от европейските държави вече са предприели мерки за изменение на законодателството с цел изолиране на явлението. Каракачанов добави, че България има предимството да не е силно засегната от случващото се, но сега е моментът, освен да анализира и наблюдава процесите, държавата да предприеме бързи мерки, за да се защити сигурността на обществото.

Главният прокурор Сотир Цацаров приветства инициирания открит разговор. Той уточни, че ислямът не е радикален сам по себе си, но всеки, който слага знак за равенство между исляма и радикалния ислям, преследва политически цели. Цацаров уточни, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм. Той класифицира твърденията, че у нас няма почва и наченки за разпространение на радикален ислям, като „меко казано неверни“.

Би следвало да има ясна дефиниция какво е радикален ислям, каза още Цацаров и се спря в детайли на някои особености. Той посочи, че има тънка линия между мерките срещу тероризма и нарушаването на гражданските права, но прокуратурата ще работи по същия начин независимо от критиките към нея, визирайки делото срещу ислямските проповедници в Пазарджик.

У нас досега има много добър баланс в отношението между вероизповеданията, нищо лошо не можем да кажем за мюсюлманската религия, проблемът възниква от радикалния ислям, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

В момента има 450 неработещи джамии, защото не са плащани заплати. Знае ли някой кой и какво се проповядва в тях, зададе риторичен въпрос председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет и бивш главен мюфтия проф. Неджим Генчев. Той подчерта, че държавата трябва да има контрол над обучението на имамите и се съгласи с предложението Дирекцията по вероизповеданията да поеме издръжката на духовните лица, както и да има закон за ограничаване на религиозния фундаментализъм.

Изказвания по проблемите направиха народни представители, учени и експерти, сред които проф. Владимир Чуков, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и др.

С подобен форум искаме да провокираме изпълнителната власт, защото ни се струва, че и това правителство реагира плахо на проблема, каза при закриването Каракачанов. Той добави, че се иска необходимата воля на цялото общество за противодействие на опасната идеология, но трябва да има цялостна, единна и последователна политика на държавата.  

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари