Начало Последни новини 24 часа: Решават 27 дни как ще остаряваме

24 часа: Решават 27 дни как ще остаряваме

Последни 27 дни остават за пенсионната реформа. Толкова е работният период до края на август, в който окончателно трябва да се реши с колко и докога ще расте задължителният стаж, ще скочи ли все пак пенсионната възраст и ще се вдигнат ли осигуровките за пенсия. Идеята е всичко това да се случи, но плавно, по график.

След среща при премиера в петък дебатът се върна в изходна позиция и всички горещи теми се слагат пак на масата. Дотам се стигна, след като синдикатите не приеха предложението задължителният стаж за пенсия да се вдигне с 3 г. от юли 2011-а.

Те се възмутиха, че планираните промени в Кодекса за социално осигуряване не са съгласувани с тях, и заплашиха с национален протест.

Борисов уважи аргументите им и се съгласи поправките да бъдат разгледани от правителството не сега, а през септември. Те пък обещаха да се върнат в тристранката и преговорите да продължат. Това ще стане на различни нива, обясни за „24 часа“ социалният министър Тотю Младенов.

Първо синдикатите и бизнесът ще се договарят помежду си. Началото на дебата е днес, а домакин е Българската стопанска камара. Двете страни са на диаметрално противоположни позиции по въпроса за повишението на осигуровките и за затвора за шефове, които не ги плащат.

Успоредно социалното министерство ще направи последни консултации с експертите на НОИ и после също ще ги съгласува със синдикатите и работодателите.

Ще имам и срещи с парламентарните групи, обясни Младенов. До дни се очаква анализът какви приходи ще получи системата от вдигането на осигуровките с 1-2%.

Обсъждат се и нови мерки за подобряване на събираемостта. ВМРО предложи вчера работилите в първа и втора категория, които са събрали минималния трудов стаж за пенсиониране, но не им стигат до 5 години осигурителен стаж, да могат да ги купуват.

Това щяло да помогне на много миньори. По принцип партията приемала увеличението на стажа, но не и на пенсионната възраст.

Бойко Борисов: Няма да бързаме с реформата, ще чуем всички мнения

Опитвам се да изслушвам всички страни и да намерим максимален консенсус за възможно най-добрия вариант за пенсионна реформа. Затова няма да бързаме – един или два дни не са фатални, заяви пред “24 часа” министър-председателят Бойко Борисов.

“Водих разговори с двата синдиката, с министър Младенов, днес ще се срещнат с работодатели, тъй като това е нещо, което касае всеки човек, и действително тук би могло и медиите да ни помогнат да чуем максимално много мнения, защото тук въпросът не е да се инатим, а да намерим оптимален вариант.

Част от хората казват – по-добре да плащам по-голяма осигуровка, но като се пенсионирам, да ми е сигурна пенсията и да е нормална. Сега съм млад, здрав, мога да работя, нищо че ще ми вземат повече пари с 1-2 %.

Други пък са на обратното мнение – сега да си вземам всичките пари, пък после като се пенсионирам, ако няма пари аз да съм виновен. Винаги едните, които са твърди на едната или другата позиция, ще бъдат недоволни. Но посоката в цяла Европа е да се вдигне осигурителният стаж.

ЗА КАКВО СПОРЯТ

– За стажа и възрастта за пенсия
Синдикатите не дават и дума да се продума за вдигане на стажа и възрастта с мотива, че българите не са здрави. Само допреди 2 дни възрастта бе напълно свалена от актуалния дневен ред, но след като профсъюзите не склониха за рязко вдигане на стажа, темата отново е на масата.

– За вдигането на осигуровките
Правителството обеща 5% намаление на осигуровките до края на мандата и от началото на тази година вече ги намали с 2%. Заключението на експертите от Националния консултативен съвет по пенсиите към социалното министерство обаче бе, че това ще срине системата. Сметките на НОИ показаха, че за да се възстанови балансът, вноските трябва да се вдигнат с 6-9%. Това обаче не бе предвидено в проекта за поправки в закона. Синдикатите реагираха остро. Бизнесът пък смята, че до края на кризата не трябва да се пипат нито данъци, нито осигуровки.

– За затвора за неплатени осигуровки
Синдикатите отдавна искат криминализиране на неплащането на осигуровки, за да се дисциплинират работодателите. Сега правителството ги подкрепи и дори премиерът Борисов благослови идеята. Бизнесът, както и част от експертите са против лишаването от свобода.

– За базата за болнични и майчински за самоосигуряващите се
И бизнесът, и синдикатите са единодушни, че не е редно нотариуси, адвокати и ЕТ да получават обезщетения върху минималния доход, а чак след подаването на данъчната си декларация, да вземат цялата сума. Българският хелзинкски комитет предупреди, че ще сезира Европа за нарушаване на човешките права.

26 юли 2010

Пълен текст: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=555537

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари