Начало Българското семейство 3898 деца са лишени от правото си да имат семейство и дом

3898 деца са лишени от правото си да имат семейство и дом

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се срещна с представители на Асоциация „Акредитирани организации за международни осиновявания (АОМО).

От Асоциацията изразиха позиция, че повече от 20 години след началото на политическите промени институционализацията на грижата за децата в България продължава да бъде неразрешен проблем. Липсата на ясна политическа воля за закриване на домовете е довело до тяхното реформиране и преструктуриране.

Оказва се, че общият брой на изоставените деца е 6 198 (за сравнение към 30.04.2016 г. са били 6 972 деца), от които около 2 300 са вписани в национални регистри.

От общо 6 198 изоставени деца без родителска грижа извън регистрите са 3 898. Това означава, че е невъзможно да бъдат отглеждани в постоянна семейна среда, лишени са от основното право на детето – да имат свое семейство и дом.

На срещата с д-р Султанка Петрова представителите на АОМО говориха и за основните фактори, които оказват влияние върху деинституционализацията: недостатъчният брой на услуги за деца и семейства, които да отговарят на потребностите; липсата на финансови ресурси; липсата на развита система от алтернативи на институционалната грижа; преобладаващият медицински модел към детското увреждане, според който институцията предлага най-добра грижа за децата; липсата на приобщаваща социална и архитектурна среда; променените модели на семейно поведение, които водят до увеличаване на извънбрачните раждания и родителите, които се грижат сами за децата си.

Заместник-социалният министър д-р Султанка Петрова е категорична, че най-важното е да бъдат защитени правата на децата в институциите, които са гарантирани от международни конвенции, по които Република България е страна – Конвенция на ООН за правата на детето, Конвенция на ООН за права на хората с увреждания.

Не трябва да има дискриминационни модели в образованието и достъпа до качествени грижи и услуги. Трябва да има ясна визия за деинституционализацията на децата в държавата ни. Това са нашите деца, децата на майка България, смята Петрова.

Тя обяви още, че семействата трябва да получат подкрепа на много нива – работа със семейства и специалисти от социалната сфера и близки до нея области по превенция на изоставянето и институционализация на деца, реформа и работа в системата за социално подпомагане, социална закрила и подкрепа на семействата, да се създадат възможности за извеждане на децата от институциите или да се предотвратява тяхното настаняване.

Изключително важно е да има политическа воля, за да се реализират законодателни промени в тази посока и освен това да се ангажира обществото в подкрепа на децата, които напускат социални институции, категорична е д-р Султанка Петрова.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари