Начало Българите по света 45 българи се завърнаха на югозапад

45 българи се завърнаха на югозапад

Успешно завърши традиционното пътуване, озаглавено „Завръщане на югозапад” и организирано от Националната женска организация на ВМРО. В него участваха и представители от ансамбъл „Гоце Делчев”, които регистрираха поредното си турне в Македония и Албания.

В рамките на пет дни участниците в пътуването успешно преодоляха разстоянията по маршрут София-Битоля-Струга-Елбасан-Тирана-Драч-Охрид-София.

Два концерта изнесоха изпълнителите от ансамбъл „Гоце Делчев”. С голям интерес беше посрещната програмата им на импровизираната сцена на площада в град Битоля. Местните българи, живеещи в Битоля, любопитни минувачи и случайна публика, радваща се на хубавия слънчев ден в кафенетата на открито, се насладиха на песните и красивите танци на ансамбъла. Хората не пестиха аплодисментите си за танцьорите и певците.

В сградата на бившия албански парламент, сега куклен театър в центъра на Тирана, бе вторият концерт от турнето на ансамбъла. Искрените аплодисменти на българската общност там, посланика на България в Тирана и служители от посолството бяха наградата за изпълнителите.

С официалните прояви, обаче не се изчерпа богатата фолклорна програма. Импровизираните концерти и кръшни хора продължиха и по време на фолклорните вечери в албанския курортен град Драч и край Охридското езеро в Струга. Така отново бе потвърдено правилото, че музиката носи не само естетическа наслада, събужда българското в сърцето, но печели приятели и отваря врати.

С преклонение пред саркофага с мощите на Свети Наум в едноименния живописен манастир на брега на Охридското езеро, групата се завърна от югозапад отново в София.

вижте видео

27 септември 2010

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Коментари